Şifreleri unutma derdine kesin çözüm!

Siz de şifrelerinizi çok sık unutuyorsanız, bu yeni yöntem sorununuzu temelden çözecek!

Şifre ezberleme derdine son!

Carnegie Mellon Üniversitesi'nde bilgisayar bilimleri profesörü olan Manuel Blum, 1995 yılında Turing Ödülü kazanmıştı. Deneyimli profesör şimdi unutulan şifreler için güvenli bir çözümle tekrar ortaya çıktı: Yeni bir algoritma!

Şifreler internet için her zaman bir sorun teşkil etmiştir. Çoğu web sitesi için farklı şifreler belirlemek kısa sürede unutulma problemini beraberinde getiriyor. Kolay hatırlanması için basit şifreler tercih edildiğinde ise hacker'lar tarafından kolayca tahmin edilip kırılabiliyor.

Blum unutulan şifrelerin hatırlanması için web sitesi adına bağlı basit bir algoritma geliştirdi. Şifreler kullanıcılar tarafından bu algoritma kullanılarak oluşturuluyor. Yeni yöntem hesaplanabileceği için ezber gerektirmiyor.

Şifreler site adıyla bağlantılı

Yeni algoritma temelde web sitesinin isminde yer alan her harf için alternatif bir harf veya rakam veriyor. Bu da her web sitesi için özel şifre oluşturulabilmesini sağlıyor. Bunun için alfabenin 26 harfi ve 10 rakamının bulunduğu, altıya altı bir matris kullanılıyor.

Almanya Heidelberg Laureate Forumu'nda yapılan ilk denemede pusula yönleri kullanıldı. Örnek sitenin ilk harfi matris üzerinden bulunarak kuzey yönüne gidildi. İkinci harf için doğu ve sonraki iki harf içinse güney ve batı yönlerine gidildi. Şifre kombinasyonu oluşana kadar kuzey yönünden tekrar başlandı. Şema kullanılarak Amazon için "5FHX7E" şeklinde bir şifre oluşturuldu.

Blum tarafından verilen eğitim sonrası sahneye çıkarılan dört seyirci bu yöntemi doğru bir şekilde kullanmayı başardı. Pusula yönleri sadece bir örnek olarak sergilendi ve birçok olası algoritmanın kullanılabileceği belirtildi.

Bu yöntemle tüm şifreleri ezberlemek yerine sadece algoritmayı öğrenmenin yeterli olacağı ifade ediliyor. Kullanılan her şifreyi ayrı ayrı ezberlemek yerine bunu sadece bir kez yaparak bu yükten kurtulunabilinecek. Blum, sistem hakkında daha ayrıntılı bilgiyi buraya tıklayarak ulaşabileceğiniz dokümanda açıklıyor.

Okuyucu Yorumları