Sony Xperia Z3 testte!

Sony Xperia Z2'nin yalnızca altı ay sonrasında gelen Z3'ü almaya değer mi; değmez mi?

Sony Xperia Z3 testte!

Xperia Z2'nin çıkışının üzerinden yalnızca altı ay geçmesine rağmen Xperia Z3'ün piyasaya çıkması, birçok kullanıcı tarafından tuhaf bulunuyor. Gerçekten de, telefona ilk bakışta, Z2 ile olan farklarını görmek oldukça zor. Ama elbette Sony aynı telefonu Z3 olarak çıkarmış değil ve Z3'ün kayda değer yeni özellikleri var.

Tasarım

Tasarım

Telefonun boyutları şu şekilde: 146 x 72 x 7.3 mm. Sony Xperia Z2'nin boyutları ise 146.8 x 73.3 x 8.2 mm'ydi. Yani iki cebin ölçüleri, kalınlık dışında, hemen hemen aynı. Sony Xperia Z3'ün 1mm daha ince olması fark ediliyor ve bu bizce çok güzel olmuş.

Ergonomi açısından da, Z2'deki düz kenarlara karşın Z3'ün kenarları daha yuvarlak ve bu sayede elinizde tutma hissi daha iyi. Ayrıca elinizden kayıp düşmesi de daha zor.

Estetik olarak da gerçekten etkileyici bir görünüşe sahip. Ekranın üst ve altındaki boş kısımlar çok güzel görünmese de, genel olarak çok üst sınıf bir cep telefonu olduğunu hissettiriyor.

Tasarım olarak telefonun geri kalanında fazla bir sürpriz yok. Yan tarafındaki "omnibalance" tuşuna basmak oldukça kolay. Ses kontrolü de bunun tam altında. Biraz fazla yakın dursalar da, elle ayırt etmekte problem olmuyor.

Önemli özellikler

Önemli özellikler

Z3'ün önemli özellikleri olarak sayabileceğimiz şeyler zaten Z2'de de olduğu için, burada söylenebilecek çok fazla şey yok. Yine de Sony bazı ufak geliştirmeler yapmış. Bu geliştirmelerin Z3'ü almaya değer hale getirip getirmeyeceği konusunda ise karar sizin.

Su ve toz geçirmez

Xperia Z3 piyasadaki en su geçirmez ve en toza karşı ceplerden biri. IP65 / IP68 koruması, hem su altında daha fazla dayanabileceği, hem de üzerine fırlatılan sulardan etkilenmeyeceği anlamına geliyor.

IP6X toz koruması da, en tozlu ortamlarda bile cep telefonunun etkilenmeyeceği anlamına geliyor.

Bu tip özellikler her cep telefonu kullanıcısının ilgisini çekmese de, özellikle Sony'nin Cat Phone gibi dayanıklı olması ile ön planda olan ceplere de meydan okuması açısından önemli.

Lifelogging, parlak ekran ve Remote Play

Lifelogging, parlak ekran ve Remote Play

Lifelogging

Lifelogging, Xperia Z3'teki ilginç bir özellik. Yaptığınız birçok şeyin istatistiğini tutuyor. Sadece kaç adım attığınızı değil, kaç saat yürüdüğünüzü, koştuğunuzu, yolda ne kadar zaman harcadığınızı, ne kadar süre müzik dinlediğiniz ve video izlediğinizi gösteriyor.

Daha parlak ekran

Xperia Z3'ün ekranı, belki de piyasadaki en parlak ekran. 600 nit parlaklık oranı, eski modeldeki 400'e kıyasla çok daha yüksek. Bu da demek oluyor ki dış alanlarda ekranı çok daha iyi görebileceksiniz.

Buna bir de Sony'nin IPS ekran teknolojisi eklenince, gerçekten uzun sürelerle video izlemek isteyeceğiniz çok kaliteli bir ekran oluyor.

Remote Play

Xperia telefonlardan en çok beklenen özelliklerden biri Remote play. Ama maalesef Xperia Z3'te bu işlev henüz aktifleştirilmemiş. Telefonu Playstation 4 konsolunuza bağlayarak birçok işlevden faydalanmanızı sağlayacak özellik hakkında, Sony özelliği aktifleştirdikten sonra daha fazla bilgi vereceğiz.

Pil ve arayüz

Pil ve arayüz

Pil

Sony'nin iddiasına göre Xperia Z3 tek şarjla iki gün dayanabiliyor.

Tabii her zaman olduğu gibi üreticinin iddiası, gerçeği tam olarak yansıtmıyor. Yine de gerçekten Xperia Z3'ün pili bir günü rahatlıkla atlatıyor, ve çok dikkatli kullanırsanız iki gün bile dayanması mümkün.

Ekranı devamlı olarak kullandığınızda pilde hızla bir azalma olabiliyor, ama 720p bir iPhone ile kıyaslandığında, Full HD olan Xperia Z3 kesinlikle daha iyi bir pil ömrüne sahip. Buna video oynatma ve oyun oynama süreleri de dahil.

Cihazın pili eski modeldekinden daha küçük 3100mAh bir pil olmasına rağmen, daha uzun dayanmayı başarması da ilginç bir detay.

Arayüz

Sony Xperia Z3'ün arayüzünde çok farklı bir durum yok. Stok Android sürümden sadece birkaç yönden farklı ve Z2'dekinden pek farklı değil.

Ana sayfa ve bildirim çubuğunda ufak güncellemeler yapılmış. Eskisinden daha temiz ve pratik görünüyor.

Kamera

Kamera

Sony Xperia Z3'ün kamerası, Sony'nin kamera teknolojileriyle donatılmış çok iyi bir kamera.

Exmor RS sensörü, Bionz işlemcisi ve G Lens teknolojisi ile, gerçekten çekilen resimlerde farkını gösteriyor. Buna ek olarak, lensteki ekstra genişlik de, kameranın düşük ışıktaki performansını arttırıyor.

Z3'teki otomatik odaklanma, rakipleri olan LG G3, iPhone 6 ve Samsung Galaxy S5'tekine kıyasla biraz daha yavaş kalıyor. Ama bu gerçekten çok az bir fark.

Sony'den yeni bir güncelleme de, yeni yüksek seviye ISO modu. Bunun amacı da karanlık yerlerde eski kameraların çekemediği kadar verimli resimler çekmek. Gerçekten de, Z3 düşük ışıkta çok iyi resimler çekebiliyor.

4K video

4K video

Şaşırtıcı biçimde düzeltilmeyen bir sorun, Sony Xperia Z3'ün tıpkı Z2'de olduğu gibi, 4K video kaydederken üçüncü dakikadan sonra ısınıp kaydı yarıda kesmesi. Cihaz fazla ısındığında bir uyarı verilmeden kayıt otomatik olarak durduruluyor.

Telefon özellikleri ve medya

Telefon özellikleri ve medya

Xperia Z3'ün normal bir telefon olarak işlevleri, herhangi bir akıllı ceptekinden çok farklı değil. Telefon defterinin görünüşü güzel ve akıllıca tasarlanmış. Mesajlaşma klavyesi olarak kendi klavyesi çok iyi olmadığı için ücretsiz alternatif bir klavye indirebilirsiniz.

Samsung Galaxy S5'teki gibi kafa karıştırıcı şekilde iki ayrı internet tarayıcısı yüklü gelmiyor. Yalnızca Chrome ile karşılaşıyorsunuz ve zaten işlevsel olarak bu tarayıcı sizi yeterince tatmin ediyor.

Medya

Sony Xperia Z3'ün medya oynatmak ve oyun oynamak için yapılmış bir cihaz olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Gelişmiş GPU'su, çok parlak ve renkli ekranı ile oyunlar ve
medyalar gerçekten çok eğlenceli bir hale geliyor.

Aslında tüm bu özellikler Z2'de de vardı. Z2'de olmayan bir özelliği, DCEE HX
denen ses geliştirme işlevi. Bu özelliği aktifleştirmek için ayarlarda biraz
derine gitmeniz gerekiyor. Settings ve Enhancements kısmından açılan ayar, sonuç
olarak çok büyük ve fark edilir bir etki yaratmıyor. Bu özelliğin varsayılan
olarak kapalı olması ilginç bir durum.

Oyunlar ve sonuçce

Oyunlar ve sonuçce

Oyunlar

Xperia Z3, oyun oynatma bakımından da gerçekten çok güçlü bir cep. Tabii diğer
güçlü rakiplerinden çok bir farkı da yok. 330 GPU'su ile Z2, LG G3 ve Samsung Galaxy S5 ile yakın güçte.

Sistemi en çok zorlayan grafik canavarı oyunlarda bile sunduğu yüksek performans,
ve ön taraftaki kaliteli iki hoparlörü ile, uzun sürelerle sıkılmadan oyun oynayabilirsiniz. Tabii pili dayandığı sürece.

Sonuç

Xperia Z3, gerçekten Xperia Z2'ye çok benzeyen bir telefon. Yine de, tasarımdaki ve ekranın parlaklığındaki gelişmeler kayda değer.

Piyasadaki en iyi akıllı ceplerden biri olmasına karşın, yine sadece birkaç ay içerisinde Z4'ün piyasaya çıkma ve Z3'ün geri planda kalma ihtimali, bizleri çekimser yapıyor.

Okuyucu Yorumları