Sony Xperia Z5 Compact ön incelemede!

Sony'nin küçük, ancak güçlü Xperia Z5 Compact'ını denedik! İşte gördüklerimiz...

Xperia Z5 Compact'ı denedik!

Sony, "küçük" modellerinde işlem gücünden kısmayan tek üretici olsa da, Sony Xperia Compact serisi bugüne kadar hak ettiği ilgiyi görmedi.

Sony Xperia Z5 Compact'ta diğer Z5'lere kıyasla birkaç fark var: Gövdede kullanılan maddeler, 4,6 inç'lik 720p ekran, 2GB RAM ve 16GB depolama alanı (Xperia Z5 ve Z5 Premium'da 3GB RAM ve 32GB depolama alanı var). Bu farklar göz ardı edilebilse de tek sorun, 16GB'lık dar depolama alanı gibi görünüyor. Piyasadaki büyük uygulamalar, bu alanın hızla tükenmesine yol açabilir. Özellikle de Xperia Z5 Compact'ın Snapdragon 810 yonga setiyle geldiğini ve kullanıcıların telefonu tam kapasite kullanmak isteyeceklerini düşünürsek, 16GB'lık depolama alanı çabuk tükenebilir.

Ancak bu tavizlerin Z5 Compact'ın fiyatını daha uygun hale getireceğini, dolayısıyla onu çok daha çekici kılabileceğini unutmamak gerekiyor.

Sony Xperia Z5 Compact ön incelemede!

Sony Xperia Z5 Compact, ilginç, hatta garip bir tasarıma sahip. Z3 Compact'ın saydam çerçevesine yer vermeyen telefon, diğer Z5 telefonlarındaki gibi metalik kenarlara ve kazınmış Xperia logosuna sahip. Cihaz selefinden daha kalın değil ancak kenarlarındaki çerçevenin büyümüş olması, onu daha hantal bir hale getirmiş.

Cihazın dış yüzeyinde kullanılan malzemenin diğer Xperia Z5'ler kadar üst kalitede olmaması üzücü, ancak Sony'nin Z5 Compact'ın fiyatını düşük tutmaya çalıştığını hatırlamamız gerekiyor.

Sony Xperia Z5 Compact ön incelemede!

Bu arada Xperia Z5 Compact'ı elimizde tuttuğumuzda, yan taraftaki microSD ve SIM slotlarının biraz dışa taşmış olması, tutuş hissinizi bir miktar etkiliyor. Bunların yalnızca ön-üretime has sorunlar olmasını umuyoruz.

Ekran çözünürlüğü, 23MP kamera ve pil

Ekran çözünürlüğü, 23MP kamera ve pil

Z5 Compact'ın 720p ekranı, telefonu yerden yere vurmak isteyenlerin kullanacağı ilk malzeme olacak. Önceki modelle aynı olan ekran, elbette Full HD kadar keskin görünmüyor. Bununla birlikte Sony'nin Bravia ve X-Reality teknolojileri işin içine girdiği için, ekrandaki her şey müthiş görünüyor. Ön taraftaki hoparlörlerle birlikte film izlerken, en üst seviye telefon kullandığınızı düşüneceksiniz.

Sony Xperia Z5 Compact ön incelemede!

Compact'ta kullanılan kamera teknolojisi, Xperia Z5 ve Z5 Preimum'dakiyle aynı. Yani 23MP'lik arka kamera, sadece 0.03 saniyede otomatik odaklanabiliyor. Orta seviye olarak değerlendirilebilecek Xperia Z5 Compact'ın öne çıkarılan özelliği, muhtemelen kamerası olacak.

Testimizde kameranın hareket halinde bile net görüntüler elde edebildiğini gördük. Aynı testi diğer markaların telefonlarıyla yaptığınızda bu kadar iyi sonuçlar almanız zor. Tek sorun, kameranın başlama süresiydi. Telefonun uyanıp kamerayı açması, biraz yavaş olduğu için, yakalamak istediğiniz bazı anları kaçırmanız olası. Ancak telefonunuz açıksa, kamerayı hızla açabiliyorsunuz.

Sony Xperia Z5 Compact ön incelemede!

Sony Xperia Z5 Compact, 2.700mAh pili sayesinde muhtemelen çok iyi bir pil kapasitesi sunacak. Bu yüksek pil kapasitesi, Sony'nin bahsettiği akıllı pil teknolojisiyle birleştiğinde daha da yüksek bir pil performansı elde edebileceğiz. Sony'ye göre ekranda durağan bir görüntü varken GPU kapatılıyor ve böylece ekranın çektiği güç, yarıya iniyor. Daha düşük RAM ve çözünürlüğü de hesaba katarsak, Z5 Compact'ın normal kullanımda 2 günü kolayca çıkarabileceğini tahmin edebiliyoruz.

Parmak izi tarayıcısı

Parmak izi tarayıcısı

Sony'nin Xperia Z5 Compact'in iyi bir telefon olduğunu göstermek istediği, ona eklediği parmak izi tarayıcısından da belli. Kenardaki "yassı" güç düğmesine eklenen parmak izi tarama işlevi, hızlı ve isabetli çalışıyor. Tek dokunuşla cihazınızı uyandırabiliyor ve kilidi açabiliyorsunuz. Android Pay'in de yakın olduğunu düşünürsek bu işlevin Z5 Compact'a eklenmiş olması, harika.

Sony Xperia Z5 Compact ön incelemede!

Z5 Compact, önceki Compact'lar gibi iyi bir teknik özellik listesine sahip. Fiyatının da uygun olacağını düşünürsek cihaz, birçok kullanıcının ilgisini üzerine çekecektir. Z5 Compact, telefona çok fazla para dökmek istemeyen, ancak iyi bir kamera arayanlar için heyecan verici bir seçenek olacak. PS4 Remote Play ve Hi-Res ses teknolojisi, yeni Compact'taki heyecan verici diğer özellikler arasında.

Sony Xperia Z5 Compact ön incelemede!

Z5 Compact'ta bazı fedakarlıkların yapıldığı doğru, ancak Sony'nin iyi bir telefon üretmek için büyük çaba sarf ettiği Z5 Compact'ı göz ardı etmemeleri gerekiyor.

Sony Xperia Z5 Compact ön incelemede!
Okuyucu Yorumları