SP3'lü XP CD'si nasıl yapılır? (güncellendi)

Güncellenen yeni rehberimizle artık SP3'ü XP CD'sine eklemek çok daha kolay. SP3'ü ayrı kurmaya son!

SP3'ü Entegre Edin!

Dünyanın en çok kullanılan işletim sistemi Windows XP için üretici Microsoft, Servis Paketi 3'ü yayınladı. Peki bu yeni güncelleştirme dosyasını her defasında yeniden kurmak yerine doğrudan kurulum CD'sine entegre etmek mükemmel olmaz mıydı?
CHIP Online'ın adım adım rehberi sayesinde kendi SP3'lü CD'nizi oluşturabilir ve güncel bir XP CD'sine sahip olabilirsiniz.
Fazla vakit kaybetmeden işe koyulalım. Öncelikle elimizin altında olması gereken araç ve gereçleri hazırlayalım:

- Önyüklemeli bir Windows XP CD'si (Herhangi bir Servis Paketi ekli, Home veya Professional)
- Windows XP SP3 (Türkçe sürümü buradan indirelbilir)
- nLite (SP3'ün eklenmesinde kullanılacak | Buradan) indirlebilir
- Nero Burning ROM (Önyüklemeli CD oluşturmak için)

Yukarıda belirttiğimiz araç gereçlere sahipseniz işlemlere başlayabiliriz. Yalnız başlamadan önce bir uyarı yapmakta fayda var: Eğer SP3 entegrasyon işlemini herhangi bir araç kullanmadan, Vista altında yaparsanız oluşturduğunuz CD hiç bir ürün anahtarını kabul etmeyecektir. Bu yüzden Vista'da entegrasyon için özellikle nLite kullanmanızı tavsiye ediyoruz.

İlk adım: Verileri hazırlayın

İlk adım: Verileri hazırlayın
Kurlum Dosyaları: XP CD'sindeki bu dosyaları önce bilgisayarınıza kopyalamalısınız.

Windows XP Service Pack 3'ü ister Service pack 2 entegre edilmiş bir XP CD'sine isterseniz de içinde hiçbir Servicek Pack bulunmayan XP CD'sine entegre edebilirsiniz. İlk adım olarak yapmanız gereken Windows XP CD'sini bilgisayarınıza takmak. Daha sonra CD içersindeki tüm dosyaları bilgisayarınızdaki geçici bir klasöre kopyalayın. Örneğin C sürücüsünde WXPVOL_TR adında bir klasör oluşturup dosyaları buraya kopyalayabilirsiniz.

Kopyalama işlemi bittikten sonra buradan en son Windows XP Service Pack 3'ü indirin. Dosyanın boyutu 303.0 MB olduğu için indirme işlemi esnasında bir indirme yöneticisi kullanmanızı tavsiye ediyoruz.

Service Pack 3'ü indirdikten sonra yapmanız gereken nLite isimli uygulamayı bilgisayarınıza yüklemek. Programın yükleme işlemi bittikten sonra Başlat menüsüne nLite kısayolları gelecektir.

İkinci adım: Servis Paketini entegre edin

İkinci adım: Servis Paketini entegre edin
nLite: Bu uygulama sayesinde Windows XP CP'sine kolayca Service Pack entegre edebilirsiniz.

Şimdi nLite'ı çalıştırın. Açılan ilk pencereden programın dilini Türkçe yaptıktan sonra "Devam" diyerek bir sonraki adıma geçin. Burada yapmanız gereken, "Gözat" butonuna tıkladıktan sonra programa az önce kopyaladığınız Windows XP dosyalarının bulunduğu klasörün yerini göstermek.

nLite, otomatik olarak Windows XP sürümünü ve dilini algılayacaktır. Entegrasyon için artık bir sonraki adıma geçebiliriz. İki defa "Devam" butonuna tıkladıktan sonra nLite'ın ana menüsüne varmış olacaksınız. Buradan "Servis Paketi" seçeneğini seçip tekrar "Devam"a tıklayın. Bir sonraki pencerede ise "Seç" butonuna basarak internetten indirdiğiniz Service Pack 3'ü seçin ve "Devam" deyin. Birleştirme işlemi başlayacaktır. Bu işlem bilgisayarınızın hızına bağlı olarak 5 ila 20 dakika sürebilir İşlem bittiğinde "Tamam" a tıklayıp nLite'ı kapatabilirsiniz.

Entegrasyon işleminin doğru bir biçimde gerçekleşip gerçekleşmediğini ise yine nLite ile öğrenebilirsiniz. Yapmanız gereken uygulamayı açıp az önceki XP klasörünü tekrar göstermek olacaktır. nLite tekrar tarama yaptığında işletim sisteminin servis paketini "3" olarak gösterecektir. Ayrıca kurlum dosyalarının boyutu da 600 MB'ı geçecektir. Bir sonraki adımda bu kurulumu nasıl CD'ye yazacağınızı açıklaycağız.

Entegrasyon Sonrası Boyut

Normalde 500 MB olan Service Pack 2 entegre edilmiş bir Windows XP nasıl oluyor da 300 MB'lık Service Pack 3 entegre edildikten sonra sadece 50 MB oranında artıyor? Bunun nedeni açık: Service Pack 3 hâlihazırda içinde hem Service Pack 1 hem de Service Pack 2'yi barındırdığı için bu dosyaların çoğu zaten CD'de mevcut. Service Pack 3'ün kendisi de içinde yeni dosyalar yerine var olan XP kurulum dosyalarının daha güncel sürümleri bulunuyor. İşte bu yüzden entegrasyon esnasında yeni dosyalar eklenmiyor, sadece var olan dosyalar yeni sürümleri ile değiştiriliyor. Bu nedenle de boyutta yüksek bir artış meydana gelmiyor.

Üçüncü adım: Ön yüklemeli XP CD'si hazırlama

Üçüncü adım: Ön yüklemeli XP CD'si hazırlama

Service Pack 3'ü CD'ye entegre ettiğinize göre artık son bir işlem kalıyor; oluşan bu XP kurulumunu CD'ye yazmak. Fakat bu işlem normal CD yazma işlemi kadar basit değil maalesef. XP CD'si ön yüklemeli olduğu için bu CD'yi oluştururken özel yöntemler gerekiyor. Öncelikle var olan XP CD'si üzerindeki ön yükleme kaydını almanız gerekiyor.

Burada iki alternatif mevcut. İsterseniz doğrudan buradan gerekli dosyayı (2 KB) indirebilirsiniz ve bir sonraki adıma geçebilirsiniz. Alternatif olarak XP CD'sini sürücüye taktıktan sonra IsoBuster adlı yazılımı kullanarak CD'nin ön yükleme kaydını çıkartabilirsiniz. Bunun için programı açtıktan sonra sol kısımdan XP CD'sinin takılı olduğu sürücüyü seçiniz. Daha sonra alt kısımdan da "Bootable Disc"i seçtiğinizde sağ kısımda iki adet dosya belirecektir. Bu dosyaların üzerine sağ tıkladıktan sonra "Properteries"e tılayın. Burada "Boot Image" yazan dosyaya "Extract" komutunu verin ve herhangi bir konuma çıkartın. Artık bir sonraki adıma geçebilirsiniz.

Dosyalarınız ve önyükleme kaydınız hazır ise artık bir sonraki adıma geçebilirsiniz. Yazma işlemi için Nero Burning ROM'un 8.3.6.0 sürümünü kullanabilirsiniz. Yazılımı açın ve karşınıza çıkan ilk pencereden "CD-ROM (Önyk)" seçeneğine ardından da "Yeni"ye tıklayın. Şimdi sağ kısımdaki klasörlerden Windows XP kurulum dosyalarını bulun ve sol kısımdaki CD içeriğine aktarın. Bütün dosyaları seçip sol kısma aktardıktan sonra ister Ctrl + B tuş bileşimi ile isterseniz de "Yazdır" butonuna tıklayarak bir sonraki adıma geçebilirsiniz.

Dördüncü adım: Önyüklemeli CD'yi yazma

Dördüncü adım: Önyüklemeli CD'yi yazma
Önyüklemeli: Nero Burning ROM ile önyüklemeli XP CD'leri hazırlayabilirsiniz.

Burada yapacağınız ayarlar XP CD'sinin sorunsuz çalışması için büyük önem taşıyor. Adım adım ayarları yapmaya başlıyoruz.

Sistem Diski: Buradaki "Kalıp dosyası" bölümünde ilk olarak az önce internetten indirdiğiniz veya IsoBuster ile çıkarttığınız önyükleme dosyasını "Gözat" diyerek seçiyorsunuz. Arından "Uzman ayarlarını etkinleştir"i seçin ve "Taklit etme tipi"ni "Taklit kapalı" olarak ayarlayın. Son olarak bu kısımda yüklenen sektör sayısını "4" olarak değiştirin.

ISO: Bu sekmede "Dosya sistemi" : "ISO 9660 + Joliet", "Dosya adı uzunluğu (ISO)": "En Fazla 31 Karakter 2. Seviye)" ve son olarak "Karakter seti (ISO)": ISO 9660 (standart ISO CD-ROM)" olacak şekilde ayarlanmalıdır. Ayrıca buradaki "Dizin derinliğinde 8 rehberden fazla karaktere izin ver." ve "Bir dizinde 255 karakterden fazlasına izin ver." seçeneklerini işaretlemeyi de unutmayın.

Son olarak yazdır bölümüne geçebilirsiniz. Burada da yapmanız gereken bazı değişiklikler söz konusu. İlk olarak "Yaz" ve "Diski kapat" seçeneklerinin işaretli olduğundan emin olun. Yazma hızını 16x'e getirin. Bu sayede düşük hızda yazılan disk ile hem kurulum işlemleri daha hızlı olacak hem de diskin hata verme olasılığı çok daha düşecektir. Tüm bunların yanında diskin ömrünün de uzayacağını belirtelim. "Yazım şekli" olarak da "Disc-at-once" seçtikten sonra "Tampon bellek hata koruması"nı devreye sokun. Son olarak diskten kaç adet oluşturacağınızı belirleyip bu değeri "Kopya sayısı" bölümüne yazdıktan sonra "Yazdır" komutunu vererek 2008 sürüm Windows XP'nizi kullanmaya başlayabilirsiniz.

Okuyucu Yorumları