Steve Jobs'un bilinmeyenleri!

İlk Macintosh'un efsane tasarımcısı, Steve Jobs ile yaşadıklarını ve anılarını işte böyle anlattı!

Steve Jobs'un bilinmeyenleri!

Yukarıdaki resimde sağ tarafta gördüğünüz adamı tanımıyor olabilirsiniz. Jerry Manock, 1977 - 1984 yılları arasında Apple'da çalışan, nesilleri etkisi altında bırakan orijinal Apple Macintosh'un ve Apple II, Apple III ve fazlasının tasarımcısı.

Manock'un doğal olarak, Jobs ile ilgili pek çok anısı var. Manock'un anlattığına göre Jobs, ona ait ilk Mac tasarımına adeta aşık olmuş. İşte Manock'tan Jobs hakkında alıntılar:

Steve Jobs'un ani düşünceleri: Steve, zaman zaman böyle şeyler söylüyordu: "Düşünüyorum da, kariyerimde iki veya üç tane milyar dolarlık şirketin CEO'su olabilirim." Bu dönemde Apple henüz yeni idi.

Pazar payı hakkında: Jobs'a ne tür bir pazar payına sahip olmak istediği sorulduğunda, şunu söylemişti: "Hepsini istiyorum. Yüzde 100'ünü istiyorum."

"Çok iyisin ama o kadar da çok değil"

"Çok iyisin ama o kadar da çok değil": Bir gün öğle yemeğinden dönerken ona dedim ki "Steve, bana Apple II için 1800 dolar verdin ve Apple II giderek daha popüler hale geliyor. Onda bir telif hakkım olduğunu düşünüyorum, çünkü 1800 dolar gerçekten o kadar da fazla değil." Hiç duraksamadı ve şunları söyledi: "Sen çok iyisin. Ama bunu iki veya üç yılda ne kadar satacağımızı düşündüğümüzü bilseydin... O kadar da iyi değilsin."

Nasıl etkileşim kuracağını bilmiyordu: Bence Jobs, etkileşim kurmak istiyordu ancak bunu nasıl yapacağını bilmiyordu. Dolayısıyla ben, öncelikle bir veya iki gün hazırlanırdım ve ofisine giderek şunları söylerdim: "Steve, geçen gün işe geldiğine sana bunları söylemedim ama bunları, bu nedenlerle yaptım." Bana bakardı ve "Tamam, sorun yok. Bu harika. Devam et" derdi.

Aslında oldukça anlayışlıydı: Steve, tam 10 bin kişiyi Apple III açılış partisi için Disnayland'e davet etmişti. Ancak bilgisayar sorun çıkarmış ve kesik kesik çalışmaya başlamıştı. Herkes, suçu benim termal yönetimime atıyordu. Hatanın devre kartında olduğunu saptadık. Steve bir gün beni ofisine çağırdı. Apple III'de çıkan sorunlardan dolayı kovulmayı bekliyordum, ancak şunları söyledi: "Bu büyük bir sorundu ve bundan dolayı gerçekten mutsuzum, ama seni kovmayacağım. Jef Raskin'in Macintosh takımına katılmanı istiyorum."

E-postalara verdiği klasik cevap

E-postalara verdiği klasik cevap

Jobs'un e-postalara verdiği klasik cevap: iPhone çıktığında, Steve'e şöyle bir e-posta göndermiştim: "Neden kendi iletişim uydunuzu satın almıyorsun? AT&T, Vermont'ta iPhone'a sahip ve biz Verizon'u kullanıyoruz." Cevabı ise şöyle oldu: "Teşekkür ederim, Jerry."

Eski günler: Marry Ellen ve ben Kaliforniya'daydık, 12 - 13 sene kadar önce olmalı. Yıllık bir buluşmadaydık ve dördüncü sırada oturuyorduk. Yönetim takımı sahneye çıktı ve küçük taburelerine oturdular. Steve bize baktı ve bizi tanıdı. Buluşmanın sonunda başka iş olup olmadığı sorulduğunda Steve, "Bir işim var" dedi ve şöyle devam etti: "Jerry Manock'a teşekkür etmek istiyorum." Macintosh takımındaki katkılarımızdan bahsetti. Herkes ayağa kalktı ve bir alkış gürültüsü koptu. Bunu yapmak zorunda değildi.

Manock, Steve Jobs'un eski Apple CEO'su John Sculley'e karşı kaybettiği savaşın ardından Apple'dan ayrılmıştı.

Okuyucu Yorumları