Steve Wozniak da Apple'ın yanında!

Wozniak, Apple'ın iPhone konusunda mahkeme kararına bile meydan okuması hakkında bakın neler dedi...

Wozniak çok net konuştu!

Apple CEO'su Tim Cook'un güvenlik güçleri için iPhone'larda açık arka kapı yaratmak konusunda firmanın mahkeme kararına uymayacağını açıkladığından beri teknoloji dünyası bu konuyu tartışıyor. Google CEO'su Sundar Pichal, yorum yapanlardan biriydi ve Apple'a destek verdi. Bill Gates ise, tavrını arka kapı isteyenlerde yana koymuştu.

Apple'ın ortak kurucusu Steve Wozniak ise, konuşmalarında tedbirli davranmasıyla bilinen bir isim değil. Bu yüzden de CNBC ile röportaj yaptığında, nasıl hissettiği konusunda oldukça açık konuştu. Wozniak, telefonlarda herhangi bir arka kapıya karşı olduğunu açık ve net bir şekilde belirtti. "Apple'ın marka değerinin ve karının büyük oranda güven denilen şeyin üzerine kurulduğuna inanıyorum. Güven, birine inandığınız anlamına geliyor. Şifrelenmiş bir telefon aldığınıza inanıyorsunuz" cümlelerini kuran Woz, güven hakkındaki düşüncelerini de şöyle açıkladı: "Güç elinde olan kişiye güvenemezsiniz. Bu, otoriteye ve polise nereye giderlerse inanmak gibi bir şey. Genellikler, kuralları onlar yazdıklarında, yanlış oldukları zaman da doğru oluyorlar."

Bu olayda da Woz, otoritelerin bütün hikayeyi anlatmadıklarını düşünüyor. Terörizm için ayrıcalık yapılması hakkında düşünceleri sorulduğunda da, terörizmin sadece kullanılan sahte bir kelime olduğunu söylüyor. Apple'ın içinde bulunduğu olayın terörizm olmadığını, sadece bir ateş açma ve öldürme olayı olduğu söyleyen Wozniak, terörizmin daha derin bir suç olduğunu ve terörist kelimesinin insanları korkutmak için sıklıkla kullanıldığını düşünüyor.

Röportajın temeline bakıldığında, Wozniak'ın da Cook ile aynı şeyden çekindiği görülüyor: Eğer Apple bu kapıyı bir kez açarsa, hep yapmak zorunda kalacağı. FBI'ın sabit bir arka kapı istediğini düşünen Wozniak, bunun yanlış bir şey olduğunu altını çizerek söylüyor.

Apple'ın mahkemeye teslim olması gerekip gerekmediği sorulduğunda ise Wozniak, o kadar iyimser gözükmüyor. Wozniak, cevabın "evet" olması gerektiğini söylerken, emin olmadığını da belirtiyor: "Eğer ben orada olsaydım, (karar ile) ciddi bir şekilde savaşabilirdim."

Okuyucu Yorumları