Tarihte İlk Defa Kara Delik Fotoğrafı Çekilecek

Event Horizon Telescope, yakında ilk kara delik fotoğrafını çekerek tarihe geçecek!

Kara deliğin fotoğrafı ilk kez çekilecek

Event Horizon Telescope (EHT), nihayet Sagittarius A'nın fotoğrafını çekmeye hazır. Son yirmi yıldır yapımı süren teleskop, Nisan ayının 5'inden 14'üne kadar galaksimizin merkezindeki kara deliğe odaklanacak. EHT aslında yapay bir teleskop, yani tek bir rasathane değil, bir çok farklı ülkede bulunan radyo teleskoplarının birlikte çalışarak oluşturduğu bir derin uzay gözlem sistemi.

Çok-uzun-sınır çizgisi interferometre bu teknik sayesinde, galaksimizde yarattığı etkiye kıyasla çok daha küçük olan Sagittarius A'nın olay ufku görüntülenebilecek. Bilim insanları bu kara deliğin kütlesinin dört milyon Güneş'e eşit olduğunu, ancak sadece 20 milyon kilometre çapında olduğunu tahmin ediyorlar. EHT ekibi bunun Ay'ın yüzeyinde duran bir portakala Dünya'dan bakmaya çalışmaya benzediğini belirtti.

Araştırmacılar, insanlığın ilk kara delik fotoğrafını görmek için 2018'in başlarına kadar beklemek zorunda kalabileceğini açıkladı. Ekip, geçen yıl düzenlenen simülasyonda çıkan sonuçlara yakın bir görüntü elde etmeyi bekliyor.

Tarihte İlk Defa Kara Delik Fotoğrafı Çekilecek

Einstein'in genel görelilik teorisine göre, bir kara delik, simsiyah bir kürenin etrafını saran halka veya hilal şeklinde bir ışık olarak görünmeli. Kara deliğin etrafındaki ışık, olay ufkuna çok yaklaşan süper sıcak gaz ve tozdan geliyor. Ortadaki siyah küre ise olay ufkunun ta kendisi, bu çizgiyi geçen hiç bir şey bir daha geri gelmiyor, buna saniyede 300,000 km hızla ilerleyen ışık da dahil.

Ekibin lideri, Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi'nden Sheperd Doeleman, BBC'ye şu açıklamayı yaptı:

"Daha önce söylediğimiz gibi, Einstein'a karşı bahiste bulunmak hiç iyi bir fikir değil. Ancak eğer hiç beklemediğimiz bir şey görürsek, yer çekimi teorimizi de buna göre tekrar şekillendirmek zorunda kalabiliriz."

Okuyucu Yorumları