Telegram kafa karıştırıyor!

Popüler uygulama Telegram sandığınız kadar güvenli olmayabilir. Neden mi? Cevabı içeride...

Telegram kafa karıştırıyor!

Şifreli, güvenli mesajlaşma hizmeti olma iddiasındaki Telegram, şu an 100 milyondan fazla kullanıcıya sahip. Belki sizi şaşırtacak ancak önde gelen güvenlik uzmanları, Telegram'ın sandığımız kadar güvenli olmadığını söylüyorlar.

Birçok güvenlik sorununa sahip Telegram, "güvenli" olmanın gereksinimlerini yerine getirmiyor. Sorunların en başında Telegram'ın mesajları varsayılan olarak şifrelememesi geliyor. American Civil Liberties Union'tan güvenlik uzmanı Christopher Soghoian'ın Gizmodo'ya yaptığı açıklamaya göre Telegram kullanıcılarının birçoğu, şifreli bağlantı üzerinden konuştuğunu sanıyor ve bunun için ek bir ayarı etkinleştirmek gerektiğinden habersiz.

Soghoian, Telegram'ın "devletin istediği her şeyi sunduğunu" söylüyor. Güvenliği en ön plana koyduğunu söyleyen bir uygulamanın şifrelemeyi varsayılan olarak kapalı tutması anlamsız. Telegram, WhatsApp'tan daha güvenli olduğunu söylüyor ancak WhatsApp, şifrelemeyi ve tüm görüşmelerinizi varsayılan olarak şifreliyor.

Güvenlik uzmanlarını endişelendiren bir başka sorun, Telegram'ın kendi geliştirdiği MTproto protokolünü kullanması. University of Surrey profesörü Alan Woodward, bu protokolün güvenli olup olmadığının bilinmediğini, normalde şifreleme uzmanlarının algoritmalarını yayınladığını ancak Telegram'da bunun sözkonusu olmadığını söylüyor. Woodward'a göre yeterli deneyimi olmayanların kendi şifreleme yöntemini yazmamaları gerekiyor - Telegram'ın bunu neden yaptığını ise kimse anlamıyor.

Johns Hopkins University'den Matthew Green ise geçen sene Daily Dot'a yaptığı bir açıklamada Telegram'ın "protokol uydurduğunu" söylemişti. Dahası uygulamanın metadata sızıntısına neden olduğu biliniyor. Geçen aylarda bir güvenlik uzmanı, bir saldırganın kullanıcının çevrimiçi ve çevrimdışı olma saatlerini görebileceğini ortaya çıkarmıştı.

Özetlemek gerekirse güvenli bir iletişim kurmak istiyorsanız, Signal, iMessage veya WhatsApp'ı kullanmanızda fayda var. Telegram, şu an itibariyle güvenliğinizi tehlikeye atabilecek birçok soruna sahip.

Okuyucu Yorumları