Ters çakan şimşek görüntülendi

Şimşek her zaman gökten yere doğru çakacak değil ya; bu kez yerden göğe doğru çaktı...

Yolunu şaşıran şimşek!

Şimşek bu kez ters çaktı. Ender rastlanan "yerden yukarıya çakan şimşek" bilim adamlarının kameralarına yakalandı.

Atmosferin üst katmanında olaşan yıldırım, büyük enerjiyle yüklü bir meteorolojik olay. Aynı zamanda 'dev cereyan' olarak da adlandırılıyor ve genellikle atmosfer katmanlarından biri olan iyonosferde görülüyor.

Çok farklı bir olay
Bilinen yıldırımlarla karşılaştırıldığında 'dev yıldırımlar çok daha büyük ve inanılmaz hızlı. Bunun nedeniyse iyonosfer ve bulutlar arasındaki ince hava katmanının çıkan enerjiye daha az direnç göstermesi. ABD'nin Duke Üniversite'si uzmanlarından Steven Cummer yaptığı açıklamada "Dolunaya ve sisli hava şartlarına rağmen, bu nadir görülen yıldırımı net bir şekilde yakalamayı başardık." dedi.

Üniversitede araştırılacak
'Dev cereyan' ilk olarak 1989 yılında tesadüfen kameralara yakalanmış, en son fotoğraf ise 2001 yılında çekilebilmişti. Duke Üniversite'sinin kaydettiği birkaç saniyelik görüntü ve manyetik alan ölçümleri, bu ender rastlanan olayın neden ve nasıl oluştuğunun açıklanmasında önemli bir rol oynayacak.

Fırtınalı zamanlarda bulutların üzerine çıkan bu akım, kırmızı veya mavi renkte olup denizanasının kollarına benzer bir şekil alabiliyor.

Hürriyet

Okuyucu Yorumları