Trafik durumunu "canlı" analiz edin

Yol ve trafik durumunu önceden tahmin etmek hayal değil.

Trafik durumunu analiz edin

Yandex'in Aralık ayında Paris'te düzenlenen LeWeb'14 konferansında iş dünyası için duyurduğu büyük veri çözümü Yandex Data Factory ilk meyvesini verdi. Yandex'in ses ve görüntü tanıma, yapay zeka ve derin nöral ağlar gibi üstün teknolojilerini kullanarak eldeki büyük miktardaki veriyi anlamlandırmaya odaklanan birimi Yandex Data Factory, Rusya Federal Karayolları Ajansı Rosavtodor ile birlikte yol durumunu tahmin etmeyi sağlayan bir projeye imza attı.

Halihazırda test aşamasında olan proje, Rosavtador'un kontrolü altındaki toplam 48000 km'lik karayolunun 2196 km'lik bölümünde kullanılıyor. Yol durumunu canlı olarak analiz eden sistem, interaktif harita üzerinde yol durumu tahminlerini gösteriyor. Bu sayede Rosavtador yetkilileri karayollarında yaşanabilecek olumsuz durumları önceden tahmin etme ve önlem alma imkanına sahip oluyor.

Yandex Data Factory, geçmiş yıllara dönük trafik verisi, hava durumu, kaza noktaları, yol kalite raporları gibi bilgileri bir araya getirip, makine öğrenimi teknolojisiyle verileri yorumlayarak çıkabilecek sorunların önceden tahmin edilebilmesini mümkün kılıyor. Bu sayede Rosavtador, Rusya'da karayollarında gerekli ekipmanların hızlı bir şekilde sıkıntı yaşanan bölgelere iletilmesi ve kaza oranının azaltılmasını hedefliyor.

Trafik ve yol problemi yaşayan bölgeler için etkin bir çözüm sunabileceğini ispat eden Yandex Data Factory, sadece bu alanda değil büyük verinin toplanıp, yorumlanması ve geleceğe yönelik öngörülerin kullanılabilecek bankacılık, enerji, kamu hizmetleri ve havacılık başta olmak üzere birçok sektörde etkin çözüm sunabilecek bir yapıya sahip. Yandex Data Factory hali hazırda CERN laboratuvarları, Intel, Accenture ve Opera Software tarafından da büyük veri analizi için kullanılıyor.

Okuyucu Yorumları