"Tüm şirketimi sildim" hikayesi uydurmaymış!

"Tek satırlık kodla tüm şirketini yanlışlıkla silen adam"ın hikayesinin altından, bakın ne çıktı...

Meğer hepsi yalanmış!

Doğru gibi görünen bir yalanla kitleleri kandırmanız mümkün olabiliyor. Bunun son örneği bir satırlık kodla tüm sunucusunu ve şirketini yanlışlıkla sildiğini söyleyen Marco Marsala oldu.

Stack Overflow tarafından işletilen ünlü Server Fault forumunda yardım isteyen Marco Marsala'nın bu hikayeyi şirketini tanıtmak için ortaya attığı anlaşıldı. İtalya'da yaşayan Marsala, şunları söylemişti:

"1.535'ten az müşterisi olan küçük bir hosting sağlayıcısı işletiyorum ve tüm sunuculardaki bazı işlemleri otomatik hale getirmek üzere Andible'dan faydalanıyorum. Geçen gece tüm sunucularda yanlışlıkla rm -rf {foo}/{bar} Bash script'ini çalıştırdım. Bu değişkenler, kodun üzerindeki satırdaki bir hatadan dolayı belirlenmemişti.

Site dışındaki yedekler dahil tüm sunucular silindi. Harici yedekler, bu script'i çalıştırmadan önce bağlandığı için onlar da silindi (bu bir yedek temizleme script'i)."

Hikaye önde gelen haber kaynakları tarafından ciddiye alınırken konuya forumda, bazen yumuşak, bazen de pek yumuşak olmayan cevaplar geldi. Kullanıcılardan biri şunları söyledi: "İşin bitti. Teknik desteğe ihtiyacın yok, avukatını araman gerekiyor."

Forumu işleten Stack Overflow, Cuma günü yaptığı bir açıklamayla bu yaşananların bir şaka olduğunu söyledi. Site, hikayenin Marsala'nın şirketini tanıtmak üzere üretildiğini belirtti ve bunun için İtalya'daki bir haberi kaynak gösterdi. Marsala, gazeteye yaptığı açıklamada "hepsi sadece şakaydı" demişti.

Yaşananlar arasında en şaşırtıcısı, Marsala'nın dediklerine inanan insanların sayısı oldu. Aldatmacaya inanan nsanlar arasında teknoloji uzmanları da bulunuyordu.

Stack Overflow yaptığı açıklamada Server Fault forumunun moderatörlerinin Marsala ile iletişime geçtiklerini, bu yaşananları o kadar eğlenceli bulmadıklarını söyledi.

Okuyucu Yorumları