Türk sineması Avrupa'dan daha ilerde

Türk sinema gösterim sektörü görüntü kalitesinde Avrupa'nın çok daha ilerisinde.

Türk sineması daha ileride!

Sony 4K Dijital Sinema İş Geliştirme Müdürü Tim Potter, Türkiye'deki sinema gösterim sektörünü son durumunu "2015'te 2000'den fazla ekranda gösterilen filmler için 40 milyondan fazla biletin satıldığı Türkiye'de sinema gösterimi sektörü, muhteşem günler yaşıyor. Türk sinemaseverler için harika bir zamanda olduğumuz aşikâr." sözleriyle anlatıyor. Tüketici güveni gitgide artarken, hiç olmadığı kadar çok sayıda yeni sinema salonu açılıyor. Eğlence standardı yükselen müşteriler, büyük ekranlara sahip çok katlı sinemaların ve daha küçük butik sinemaların salonlarını dolduruyor. İstanbul'da ve ülke çapında bu yıl 100'den fazla yeni alışveriş merkezinin açılacak olması, Türk perakende sektörünün canlılığını yansıtıyor. Bu tesislerin birçoğunda çok ekranlı sinemalar, alışverişe gelenleri ve aileleri öğle veya akşam vakitlerini geçirmeleri için klimalı ve konforlu bir ortamda ağırlayacak.

Bu iyimser ekonomi tablosunda yer alanlardan biri de, Mars Cinema Group. İleriyi düşünen operatör, Ankara'dan Van, Mardin ve İzmir'e kadar pek çok şehirde bulunan tesislerdeki 10 Cinemaximum salonuna, 80'den fazla Sony 4K dijital projeksiyon sistemini yerleştirmeye devam ediyor. Mars Cinema CEO'su Kurt Rieder, "Türkiye'nin her köşesinde en iyi sinema deneyimini sunuyoruz. Biz büyüdükçe, yeni projektör ihtiyacımız da büyüyor. Düşük sahip olma maliyeti sağlayan Sony 4K, konuklarımıza hak ettikleri görüntü kalitesini sunuyor." şeklinde konuşuyor.

Gerçekçi ve etkileyici bir eğlence deneyimi

Para harcayabilecek durumda olan çok sayıda hevesli müşteri var. Sinema salonu sahipleri de bu isteği çok talep alan, üstün, katma değerli ürünlerle hevesli bir şekilde karşılıyor. Çok büyük ekranlar ve üstün surround ses, evdeki DVD oynatıcının karşısında geçen bir gecenin asla yerini alamayacağı, gerçekçi ve etkileyici bir eğlence deneyimi sunuyor. Sinemalarda artık sıkıcı gelen patlamış mısır ve su katılmış kolalar, üst kalite yiyecek ve içecek seçenekleriyle yer değiştiriyor. Konforlu koltuklar ve özenli hizmet sayesinde sinema seyircileri, adeta birinci sınıf uçuş deneyimi yaşıyor veya arkadaşlarıyla şık bir barda kokteyllerini yudumluyor.

Türkiye'nin sinema pazarı neden Avrupalı komşularının pazarlarını geride bırakıyor?

Açılan salonların neredeyse tümü, genellikle kentsel alanlardaki yepyeni tesislerde bulunuyor. Bu da, sinemaların onlarca yılı geride bıraktığı, daha olgun Batı Avrupalı pazarların tam zıttı bir tablo oluşturuyor.

Avrupa'daki çoğu ekran, daha ilkel DLP teknolojisini temel alan eski projektörleri kullanarak yaklaşık on yıl önce dijitale geçti. Bu projektörler gitgide daha güvenilmez ve verimsiz hale geliyor. Ayrıca çalıştırma maliyetleri de yüksek. Ayrıca günümüz teknolojisine kıyasla çok güç tüketiyorlar ve yedek parçalarını bulmak daha da zorlaşıyor. Fakat Avrupa'nın eski birinci nesil DLP projektörleriyle ilgili asıl sorun, yalnızca 2K çözünürlük sunması. Bu da, evinizdeki Yüksek Çözünürlüklü TV ile aralarında neredeyse hiç fark olmadığı anlamına geliyor.

Zengin renkli ve yüksek kontrastlı görüntüler

Dünya çapındaki 18.000 adet Sony sinema projektörü, 4K çözünürlük sunuyor. 2K'dan dört kat daha fazla piksel sayısına sahip olan bu projektörler, seyirciler için devrim niteliğinde. Bu durum, on yıldan uzun zaman önce Standart Çözünürlükten Yüksek Çözünürlüğe geçişi anımsatıyor. Aynı öneme sahip Sony 4K projektörler; parlak, göz alıcı vurgular ve derin, karanlık siyahlara sahip zengin renkli ve yüksek kontrastlı görüntüler oluşturuyor. 4K projektörler, eski 2K sinema projektörlerinin düz ve solgun görüntüleriyle kıyaslandığında aralarındaki fark açık olarak görünüyor.

Tüm bunlar, Türkiye'deki sinema operatörlerine büyük avantaj sağlıyor. Yeni ekranlar sayesinde düşük görüntü kalitesi ve eski donanımın güvenilmezliği yüzünden kaygılanmaya gerek yok. Sinema salonları, önümüzdeki yıllar için mümkün olan en iyi görüntü kalitesini garanti altına alan 4K projeksiyonla geleceğe şimdiden hazırlanabilirler.

CINEMApink gibi öncü Türk operatörler, tam da bu stratejiyi benimsiyor. Bu prestijli zincir, on beş tesisteki tüm ekranlarını 100'den fazla Sony projektörle donatarak zayıf 2K sistemlere elveda dedi. CINEMApink CEO'su Selim Yavuzoğlu, "Sony 4K kurulumu konusunda çok heyecanlıyız. Müşterilerimiz, kristal netliğinde görüntü kalitesi ve etkileyici seslerle en iyi deneyimi yaşıyorlar." diyor. Bunlar, operatörün tüm koltukları bir VIP koltuğuna dönüştürme hedefinin bir parçası.

4K projeksiyon sayesinde filmler daha kaliteli görünüyor. Artan sayıda film yapımcısı, prodüksiyonlarını 4K DCP (sinema salonlarına sabit sürücü veya uydu bağlantısı aracılığıyla gönderilen "dijital kopya") paketi halinde teslim ederek bu fikri benimsiyor. Bu paketler, gözden düşmekte olan 35 mm'lik büyük selüloit film makaralarının yerine geçiyor. Aynı zamanda 4K, film yapımcılarının gitgide daha çok sevdiği bir sanatsal seçenek haline geliyor. Görüntü yönetmeni Gökhan Tiryaki'nin Sony 4K kameraları kullanarak çektiği "Kış Uykusu", yönetmeni Nuri Bilge Ceylan'a 2014'te Altın Palmiye kazandırdı.

Tüm bu ekstra pikseller, Türkiye'deki sinema salonu sahipleri ve yapsatçılar için harika gelişmeler. Tim Potter "Bize yol gösteren müşterilerimiz; başka hiçbir projeksiyon teknolojisinin boy ölçüşemeyeceği görüntüler üreten 4K'nın, izleyicilerin sadık kalmasını sağlamak için harika bir yol olduğunu gördüler. Üstelik projektörlerimiz, kolay kullanım ve bakım sunarak çalıştırma maliyetlerini azaltıyor ve operatörlerin tasarruf etmesini sağlıyor. Yani, yeni bir sinema salonu açıyor veya mevcut ekranınızı yeniliyorsanız seçim yapmak çok kolay. Seyircileriniz, evlerinde izleyebilecekleri görüntü kalitesinde filmler izlemekten memnun mu? Yoksa bugünün ve yarının mümkün olan en iyi görüntü kalitesini sunarak onları mutlu mu edeceksiniz?" diyor.

Okuyucu Yorumları