Türk yazılımcı, Facebook'a karşı!

Bir Türk, Kickstarter'da başlattığı kampanya ile Facebook hegemonyasına son verebilir!

Facebook'u bitirecek!

İnternet üzerinde özgürlük ve demokrasi söylemiyle ortaya çıkan ind.ie oluşumu Avrupa'da yaşayan genç Türk yazılımcı Aral Balkan tarafından hayata geçirildi. Kickstarter'da projelerine kaynak arayan ind.ie oluşumu, geliştirdiği "internette özgürlük" projelerini Project Stratosphere ismi altında toplamış durumda.

Bu projelerden en çok dikkat çeken ikisi, Dropbox'ın ve Facebook'un tahtını sallayabilecek nitelikte olan P2P temelli projeler.

Pulse projesi aslında Dropbox ile benzer bir işleve sahip. Dosyalarınızı internet üzerinden senkronize edebiliyorsunuz. Ancak uygulama merkezi bir sunucu kullanmıyor. Kullanıcı açık olan ve internete bağlı bulunan cihazları üzerinden senkronizasyon işlemini yapabiliyor. Böylece, merkezi bir sunucuda bulunan dosyalara yabancı gözlerin ulaşması engellenmiş oluyor. Pulse çok güçlü bir şifreleme yöntemi de kullanıyor. Böylece dosyaların takip edilip okunabilme ihtimali bulunmuyor.

Oluşumun diğer projesi ise Heartbeat adını taşıyor. Bu proje şimdilik OS X Yosemite üzerinde çalışan bir sosyal ağ uygulaması... Beta aşamasında olan uygulama aslında Facebook ile benzer özelliklere sahip. Ancak Facebook gibi merkezi sunucular kullanmıyor. Kullanıcılar P2P teknolojisi ile birbirlerine ulaşabiliyorlar. Yani her kullanıcının özel bilgileri kendi bilgisayarında saklanıyor. Bu da yine merkezi bir sunucu bulunmadığı için "büyük abilerin" kullanıcıları gizlice gözetlemesine imkan vermeyen bir sosyal ağ deneyimi yaratıyor.

Aral Balkan aradığı fonları bulabilirse bu uygulamalar kısa süre sonra teknoloji dünyasında önemli bir yer kazanabilirler. ind.ie oluşumunu ve diğer projelerini buradan inceleyebilirsiniz.

Okuyucu Yorumları