Turkcell'den vergi yükü hakkında önemli çağrı

"İnternet'in hızla yaygınlaştırılması için ağır vergi yükü kaldırılmalı"

Turkcell'den çağrı!

Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, "İnternet'in hızla yaygınlaştırılması için ağır vergi yükü ve yatırımların önündeki engeller kaldırılmalı" dedi.

Terzioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyanın hiçbir ülkesinde sektör üzerindeki vergi yükünün Türkiye'deki kadar yüksek olmadığını ve söz konusu vergilerin kaldırılması gerektiğini söyledi.

İnternet'in yaygınlaşması ve ucuzlaması için KDV'ye ek olarak alınan Özel İletişim Vergisi (ÖİV) ve her abonelikte alınan telsiz ruhsat ve kullanım ücretlerinin kalkması gerektiğini vurgulayan Terzioğlu, "Bununla birlikte vergiler kadar önemli ve acilen çözüme kavuşturulması gereken diğer bir konu ise yatırımın önündeki regülatif ve hukuksal engellerdir" diye konuştu.

Terzioğlu, dünyanın hiçbir ülkesinde telekomünikasyon sektörü üzerindeki vergilerin Türkiye'deki kadar yüksek olmadığını savunarak, "Ülkemizde İnternet hizmetlerinin yaygınlaştırılması ve ucuzlatılması için öncelikle sektörümüzdeki yatırımları olumsuz etkileyen birtakım mali ve regülatif engellerin ortadan kaldırılması gerektiğini düşünüyoruz. Kamu hizmeti sayılabilecek İnternet hizmeti üzerinden alınan yüzde 18 KDV'ye ek olarak ÖİV alınıyor. ÖİV'nin ve her abonelikte alınan telsiz ruhsat ve kullanım ücretlerinin kaldırılması, ucuz ve hızlı İnternet'e ulaşma açısından büyük önem taşıyor" değerlendirmesinde bulundu.

"İhtilafların bir an önce çözülmesi gerekiyor"

Hazine payı ve benzeri mali yükümlülüklerle ilgili olarak işletmecilerle kamu kurumları arasında yaşanan ihtilafların acilen çözümlenmesi gerektiğinin altını çizen Terzioğlu, "Bilgi toplumuna dönüşüm sürecinde, toplumun her kesimi tarafından bilgiye kolay erişim sağlanması hayati önem taşıyor. Turkcell olarak ülkemizin her köşesinde iletişim altyapılarının yaygınlaştırılması, müşterilerimizin mobil ve sabit İnternet'e erişiminin en hızlı ve en kolay şekilde sağlanması için büyük çaba harcıyoruz. Bu doğrultuda özellikle fiber altyapı yatırımları ile ilgili kazı izinlerinin kolaylaştırılması ve kazı maliyetlerinin azaltılması büyük önem taşıyor" görüşünü paylaştı.

Terzioğlu, Türkiye'nin 1 Nisan 2016 itibarıyla 4,5G'ye geçmeye hazırlandığını ve bununla ilgili altyapı çalışmalarının aralıksız sürdüğünü anlatarak, şunları kaydetti:

"Mobil İnternet hizmetinin ülkemizin en ücra köşesine kadar götürülebilmesi için kurduğumuz baz istasyonlarından her gün artarak alınan Altyapı Telsiz Ücretleri yatırımları olumsuz yönde etkiliyor. Dünyada örneği olmayan ve adeta yatırımı cezalandıran bu uygulama bir an önce kaldırılmalı. Ayrıca ülkemizde yaygın kullanılan xDSL İnternet hizmetlerinin, daha makul koşullarda sunulabilmesi de mümkün. Bunun için xDSL pazarında toptan fiyatların azaltılması ve fiyatlandırma uygulamalarının tekrar düzenlenerek tüm işletmeciler için adil bir rekabet ortamının sağlanması gerekli."

"Sektör kaynakları yerli üretim, Ar-Ge ve 5G çalışmalarına yönlendirilmeli"

Terzioğlu, elektrik, su ve doğalgaz gibi anayasal bir hak olan iletişim hizmetlerinin yaygınlaşması ve toplumun her kesimine daha uygun koşullarda iletilebilmesi için belirlenecek mali ve düzenleyici politikaları gönülden desteklediklerini belirtti.

Terzioğlu, söz konusu politikalarla kamu hizmeti sayılabilecek İnternet hizmetinin yaygınlaştırılmasının önündeki her türlü yatırım engelinin aşılması gerektiğini vurguladı.

"Böylece artacak yatırım iştahının ve sektör kaynaklarının, yerli üretim, Ar-Ge ve 5G çalışmalarına yönlendirilmesi ve milli kaynakların etkin şekilde kullanılması hedeflenmelidir" diyen Terzioğlu, yalnızca Türkiye'de değil, dünyada da Türkiye'yi başarıyla temsil eden Turkcell Grubu olarak, ülke menfaatlerine hizmet eden her hamleyi desteklemeyi sürdüreceklerini de sözlerine ekledi.

Okuyucu Yorumları