Türkiye'de ailelerin 3'te 1'i dikkatli

Türkiye'de ailelerin sadece 3'te 1'i çocuklarını internetteki tehditlere karşı uyarıyor.

Ailelerin 3'te 1'i uyarıyor

Kaspersky Lab ve B2B International'in Türkiye'nin de içinde yer aldığı çeşitli ülkelerde düzenlediği bir araştırma, ebeveynlerin yarısından fazlasının (%58) çocuklarının çevrimiçinde yüzleştiği tehditlerin (siber zorbalıktan uygunsuz içeriğe kadar) arttığına inandığını gösterdi. Buna karşın aileler gereken önemleri yeterince alamıyor. Üçte biri (%30) potansiyel tehditler hakkında onlarla konuşarak çocuklarına rehberlik ediyor.

Ankete göre beş yetişkinden biri (%19) çocuklarının çevrimiçinde, uygunsuz içerik görüntülemek, tehlikeli yabancılarla sohbet etmek ve siber zorbalık gibi gerçek tehditlerle karşı karşıya geldiğini görmüş. Buna rağmen aynı oranda (%35) yetişkinin çocuklarını korumak için hiçbir şey yapmadığı görülüyor. Ayrıca %60'ı da İnternetin çocuklarının sağlığını veya mutluluğunu bir şekilde etkilediğine inanıyor.

Ebeveynlerin üçte biri (%32) çocuklarının çevrimiçinde gördükleri veya yaptıkları üzerinde kontrolü olmadığını hissederken yaklaşık üçte ikisi (70%), çocuklarıyla İnternet tehditleri konusunda konuşmaya zahmet etmiyor. Önlem alındığında da genellikle önemli ölçüde etkisiz şeyler üzerine odaklanılıyor: örneğin %34'ü, çocuklarının browser (tarama) geçmişini kontrol ettiğini söylüyor; ancak bu aşamada hasarın büyük bir kısmı zaten meydana gelmiş oluyor. Sadece dörtte biri (%26) ebeveyn denetim yazılımı yüklemiş durumda.

Kaspersky Lab Baş Güvenlik Araştırmacısı David Emm şunları söyledi: "Bugün birçok genç için ebeveynlerinin gözlerinden uzakta ve dışarıdayken çevrimiçi olmak için mobil telefonları kullanmak günlük hayatın vazgeçilmez bir parçasıdır. Çalışmamız, çok sayıda anne babanın çocuklarının cihazlarda olup biten hakkında çaresiz hissettiğini gösteriyor. Ancak ebeveynlerin çocuklarını korumak için yapabileceği basit ve etkili birçok şey de var. Önemli olan ebeveyn denetim yazılımı yüklemek veya bilgisayarları evle sınırlamak gibi pratik önlemlerle çocuklarımızla potansiyel tehditler ve bunlarla nasıl başa çıkılacağı hakkında konuşmaları birlikte yapmaktır."

Okuyucu Yorumları