Ubuntu Software Center ölüyor!

Popüler Linux dağıtımının önemli bir parçası, Canonical tarafından ölüme terk edildi!

Ubuntu onu öldürüyor!

Canonical, Ubuntu'nun ücretli uygulama mağazasını sessizce kapattı. İşlevin Ubuntu dağıtımlarından kaldırılmasının ardından mağaza, ücretsiz uygulamalarla baş başa kaldı.

Temmuz'da yapılan bir duyuru, Ubuntu Software Center'ın varsayılan olarak Ubuntu MATE 15.10'a dahil edilmeyeceğini ortaya çıkarmıştı. Ubuntu Software Center'ın alternatiflerine kıyasla yavaş işlemesi ve eski görünmesi nedeniyle bu haber, büyük bir üzüntüye yol açmamıştı. Canonical'ın Software Center'ın ücretli uygulama bölümünü terk etmesi, ücretli uygulamaları satın alanların uygulamalara erişmesine engel olmuş durumda.

Canonical, masaüstü uygulama mağazasını bir kenara bırakarak yeni, Snappy tabanlı bir paket yöneticisine geçiş yapıyor. Ancak bu mağaza, bir sonraki Ubuntu LTS sürümü olan Ubuntu 16.04'te bile tam anlamıyla hazır olmayacak, aksine ayrı bir seçenek olarak sunulacak. Geliştiricilerin masaüstü kullanıcılarına ücretli uygulamalar sunabilmesi için birkaç sene daha beklemeleri gerekecek.

Canonical'ın ücretli mağazayı ayakta tutacak zaman ve kaynaklara sahip olmadığını anlamak mümkün, ancak bizce firmanın bu durumu geliştiricilere daha önce bildirmesi gerekirdi. Böylece geliştiriciler, ölü bir platform için zaman kaybetmemiş olacaklardı.

Bununla birlikte Canonical'ın ücretli uygulama mağazası, hiçbir zaman istediği kadar yükselemedi. Ek olarak mağaza, özel yazılımlarla gerçek açık kaynak kodlu yazılımları birbirine karıştırdığı için eleştiriliyordu. Ubuntu Software Center'da halen bazı ücretli uygulamalara rastlanıyor, ancak bu noktadan sonra yeni ücretli uygulamaların mağazaya eklenmeyeceği düşünülüyor.

Okuyucu Yorumları