Üniversite öğrencilerinin mucize sandalyesi!

Bir 3, diğer 1.5 yaşında iki ufaklığı sevindiren haber, üniversite öğrencilerinden geldi!

Öğrencilerin ürettiği mucize!

Üç yaşındaki Tanner Jensen ve 20 aylık kardeşi Skyler, nadir rastlanan "Spinal Muscular Atrophy" olarak adlandırılan bir rahatsızlığa sahip. Bunun anlamı da bu gençlerin yürüyemediği, emekleyemediği, kafalarını kontrol edemediği ve hatta kollarını kaldıramadığı. Ancak, Brigham Young University'deki bir grup öğrencinin geliştirdiği küçük ve ucuz elektrikli tekerlekli sandalyeler sayesinde bu gençlerin hayatları yakın bir zaman içerisinde daha iyi bir hal alacak.

Küçük çocuklar için motorlu tekerlekli sandalyeler zaten bulunmakta ancak bunların fiyatı 15.000 dolara kadar çıkabilmekte ve sağlık hizmetine sahip olan ailelerin bile büyük çoğunluğu bu sandalyeleri satın alamamakta. Üstelik Jensen ailesinin bunlardan iki tanesine ihtiyacı bulunmakta. Ayrıca bu sandalyeler genellikle o kadar büyük oluyorlar ki, kullanılabilmeleri için evin içerisinde ciddi değişiklikler yapılması gerekiyor.

Bu yüzden de BYU'nun makine mühendisliği bölümünde eğitim gören beş lisans öğrencisi, Jensen kardeşler için dünyanın en küçük elektrikli sandalyesini üretmeye karar verdiler. Bir yıl süren tasarım ve test sürecinin ardından, sadece 9 kg ağırlındaki PVC boru çerçeveye sahip olan ve yaklaşık 25 kg'a kadar ağırlık taşıyabilen bir sandalye geliştirmeyi başardılar.

Üniversite öğrencilerinin mucize sandalyesi!

Bu sandalyenin fiyat etiketi ise, pilleri, tekerleri, motorları, kontrol kolu için gerekli olan elektronik donanım ve koltuğu ile beraber sadece 495 dolara ulaşmakta. Öğrencilerin başarısının en önemli noktasının da muhtemelen bu olduğu söylenebilir. Ayrıca, bu tekerlekli sandalyenin tasarım planlarını The Open Wheelchair Project adlı internet sitesinde yayınlamakta olduklarından dolayı, böyle bir sandalyeye ihtiyacı olan her ailenin bu sandalyeyi üretebilmesi mümkün olacak...

Okuyucu Yorumları