USB Type-C konektörü CES'teki yerini aldı!

Tersi, düzü olmayan yeni USB bağlantısı Type-C, yavaş ama emin adımlarla geliyor...

Yeni USB çok yakınımızda!

Kablolar, en heyecan verici şeyler olmasalar da USB kullanıcılarına birkaç yenilik sunan Type-C konektörü, CES'te kendini gösteriyor.

İlk deneyenlerin oldukça sağlam göründüğünü söylediği Type-C konektörün sunduğu avantajların başında "ters" bağlanabilmesi, bir başka deyişle tersinin veya düzünün olmaması. Bunun yanında Type-C kablosunun her iki ucu da aynı; yani micro USB'nin aksine telefonunuza küçük, PC'nize büyük bir fiş takmıyorsunuz. En son USB 3.1 standardıyla çalışan Type-C konektörü, aynı zamanda daha hızlı ve 10Gbps hızlarına ulaşabiliyor. Bu hız, UBS 3.0 standardının ve mevcut konektörlerin desteklediği hızın iki katı.

Type-C'nin sunduğu bir başka önemli avantaj, 100 watt'a kadar gücü taşıyabilmesi. Bu sayede laptop gibi büyük cihazları USB üzerinden şarj etmek mümkün hale geliyor.

USB Implementers Forum, CES teknoloji fuarında yeni teknolojinin iki SSD arasında veri aktarımı yaparken 800MBps hızını koruyabildiğini gösterdi. USB Implementers Forum COO'su yakında 1GBps'yi aşacaklarına inanıyor ve kablonun bulmacanın sadece bir tarafı olduğunu, cihaz ve PC üreticilerinin Type-C konektörleri ve USB 3.1 desteği için harekete geçmelerinin gerektiğini söylüyor.

Tayvanlı sistem üreticisi MSI, şu sıralar CES'te USB 3.1 ve Type-C konektörlü bir oyun anakartı gösteriyor. Nokia N1 tablet de Type-C konektörünü destekleyen ilk cihazlardan olacak. Dock üreticisi DisplayLink ise Type-C ile Type-A arasındaki uyumluluğu kendi standardında gösteriyor.

USB 3.1 spesifikasyonu henüz tamamlanmış olsa da Implementers Forum onu daha da hızlandıracak yolları araştırmaya devam ediyor.

Okuyucu Yorumları