...Ve Astronotlar ISS'den kovuluyor!

Sonunda bunu da gördük: ABD'li astronotlar, Uzay'daki "evlerinden" ilk kez kovuldu!

Uzay tarihindeki ilk kovulma!

NASA nisan ayının başlarında, Rusya'nın Kırım bölgesine müdahalesine karşılık olarak Rusya hükümeti ile olan anlaşmalarının büyük çoğunluğunu fesh edeceğini duyurmuştu. Ancak, NASA ve Roscosmos'un Uluslararası Uzay İstasyonu'nun güvenliğini ve sürekliliğini sağlamak adına beraber çalışmaya devam edeceği de açıklamaya eklenmişti.

Ancak astronotların uzay istasyonuna taşınması konusu başından beri aslında Rusya'ya bağlı ve ABD, her bir kişi başına 70 milyon dolar ödüyor. Bu sayede de ISS'in (Uluslararası Uzay İstasyonu) çalışmaya devam etmesini iki devlet beraber sürdürüyor. Fakat, Kırım durumunun ilerlemesi ile beraber, iki hükümetin yanı sıra, uzay programları arasındaki mesafe de açılmaya devam etti. Şu anda ise iki ülke arasındaki durum daha da kötüye doğru ilerlemekte. Rusya, en sonuncusu ihracat lisanslarına yapılan engelleme olmak üzere, üzerine uygulanan baskılardan sıkılmış durumda ve karşılık vermeye başlıyor. Rusya tarafından yakın zamanda gelen açıklamaya göre, ABD'nin ISS'e ulaşımına 2020 yılından sonra izin verilmeyecek; Rusya'nın NK-33 ve RD-180 roket motorlarının askeri uydularda kullanılmak amacı ile satışı durdurulacak.

Rogozin, ISS'in çalışmaya devam etmesi için Rusya'nın NASA'dan yardıma ihtiyacı olmadığını söyleyerek, Rus bölümünün Amerika bölümüne bağlı olmadan hayatını sürdürebileceğini, ancak Amerika için aynı durumun geçerli olmadığını belirtti. Açıklamanın ikinci kısmı ile ilgili ise, NK-33 ve RD-180 roketleri sivil amaçlar için satılmaya devam edilecek ancak askeri kullanımları tamamen engellenmiş olacak.

NASA ise, yaptığı açıklamada, uzay birlikteliğinin, soğuk savaş döneminden beri iki ülke arasında sürekli olarak anlaşma sağlanan en önemli alan olduğunun altını çiziyor. Özellikle son 13 yılda, ISS üzerinde sürekli insan bulunması ile bu birliktelik oldukça sağlam bir hal almıştı. Rusya hükümetinden anlaşma üzerindeki değişiklikler hakkında resmi bir bildiri almadıklarını söyleyen NASA, ISS ekibinin geri dönmekte olduğunu ve birkaç hafta içerisinde yeni bir ekibin uzaya gönderileceğini söyledi.

Okuyucu Yorumları