...Ve Yandex, Google'ı dava etti!

Yandex'in Google'a karşı açtığı dava, bir zamanlar Microsoft'un başına gelenleri hatırlatıyor!

Yandex'ten Google'a dava!

Rusya'nın en büyük arama motoru Yandex, Google'ın yöntemlerinin rekabet dışı olduğu iddiası ile yeni bir dava başvurusunda bulundu. Bu şikayetin özellikle belirttiği bir nokta, Google'ın arama motoru ve uygulamalarının, Rusya'daki en popüler mobil OS olan Android'e işlenmiş olması. Yandex'in söylediğine göre Google, yerel akıllı telefon satıcılarının Android ile çalışan ürünlere rakip hizmetleri önceden yüklemelerine aktif bir şekilde karşı çıkıyor. Firma, Android'in açık bir platform olduğu olgusunun tamamen bir illüzyon olduğunu ve üreticilerin cihazlara Google Play mağazasını yüklemek için Google'ı varsayılan arama motoru olarak ayarlamaları ve Google hizmetlerini yüklemeleri gerektiğini söylüyor.

Tam şikayet, kurallar sebebi ile Yandex tarafından yayınlanmayacak ancak firma, durumun kısa bir açıklamasını bu şekilde yapmakta.

Firmanın şikayetinin üç ana noktası bulunuyor. Bu noktaların ilki, Google'ın Android'in sahibi olduğu da belirtilerek, üreticilerin Android'li ürünlere Google Play'i yükleyebilmek için Google GMS hizmetlerini yüklü olarak sunmaları ve Google'ı varsayılan arama motoru yapmaları gereksiniminden oluşuyor.

Uzun bir süredir bu durumun Rusya dışında sürdüğünü belirten firma, geçtiğimiz yıl içerisinde Rusya'da da problemler yaşanmaya başlandığını söylemekte. Yandex, uzun süredir ortak çalışmalar sürdürdüğü üç büyük mağazanın – Prestigio, Fly ve Explay – 2014 yılı içinde artık Android ürünlerinde Yandex hizmetleri yüklü olarak sunamayacaklarını söylediklerini belirtmekte. Yandex'in isteklerinin bir diğeri ise, haritalar, e-posta ve benzeri kullanıcı merkezli hizmetlerin, Rusya sınırları içerisinde Android işletim sistemi paketinden ayrı tutulmaları.

Peki Yandex, bu davadan sonuç alabilir mi? Haberimizin ikinci sayfasında...

Yandex, bu davadan sonuç alabilir mi?

Yandex, bu davadan sonuç alabilir mi?

Bu şikayetler her ne kadar mantıklı gözükse de, bütün bu şikayetlere karşı Google'ın basit ama etkili bir savunma sistemi var. Yandex'in isteği, Android'in Google Play Store'a sahip olması ancak diğer Google hizmetlerinden ayrı tutulması gibi gözüküyor. Google Play Store'un daha büyük bir grup hizmeti yanında getirdiği doğru da olsa, firmanın Android Open Source Project (AOSP) sistemi, Google'dan tamamen bağımsız bir Android sürümü olarak tutulmakta. Google, kolay bir şekilde üreticilerin AOSP ile çalışarak üçüncü parti uygulama mağazalarını yüklemelerine (Yandex.Store gibi) bir engel olmadığını savunmasına ekleyecektir.

Microsoft, Avrupa'da benzer bir şekilde dava kaybetmiş olsa da, bunun en büyük sebebi Windows'un Microsoft uygulamalarına bağlı olmayan bir sürümünün sunulmuyor olması idi ve Google, aslında AOSP ile bu gerekliliği yerine getirmekte.

Ancak bu davanın sonucu her ne olursa olsun, konunun kolay kolay kapanmayacağına emin olabiliriz. Google, özellikle Avrupa'da giderek daha sıkı bir şekilde incelenmekte ve Android'e karşı düzenlenecek yeni tekel karşıtı hareketler son derece olası gözüküyor...

Okuyucu Yorumları