Vodafone, hükümetlere gizli kablo çekmiş!

Dev GSM operatörü Vodafone, yayınladığı bu raporla ciddi tartışmalara yol açtı!

Vodafone'dan şok rapor!

Vodafone'un hükümetlerin verilerine direkt olarak erişebildiğini gösteren yeni raporu, büyük şaşkınlık ve endişe uyandırdı.

Techradar'ın haberine göre, Firmanın yayınladığı ilk "Law Enforcement Disclosure Report" içerisinde, Vodafone'un varlığının bulunduğu bazı ülkelerde hükümetlerin verilere sadece direkt olarak erişmekle kalmadığı, bu verileri geniş çaplı olarak kullandığı bilgileri yer alıyor. Rapora göre bunu tek yapan mobil sağlayıcı, Vodafone da değil.

Rapor, hükümetlerin ayrı ve direk kablolu bağlantılarla kullanıcıların konuşmalarını dinleyebildiğini söylüyor. Dahası bu yolla konum verilerini; kimi aradığınız, kaç dakika konuştuğunuz gibi meta verilerini toplamak da mümkün oluyor. Vodafone'un faaliyet gösterdiği Türkiye, Arnavutluk, Mısır, Macaristan, Hindistan, Malta, Katar, Romanya ve Güney Afrika'da bu tip bilgileri açıklamak yasa dışı olduğundan, şirket bu ülkelere dair verileri yayımlamadı. Vodafone, bunu çalışanlarını korumak için yaptığını söylüyor.

Vodafone'un raporu, NSA'nın izlemelerinin ardından gizlilik ve özgür ifadeye vurulmuş bir başka büyük darbe niteliğinde.

Okuyucu Yorumları