Volvo olabilecek kazaların sorumluluğunu aldı

Otomobil devi, sürücüsüz araç üreten devler arasında bu ilke imza atan ilk isim oldu!

Volvo'dan bir ilk!

Volvo, "araç otonom modda iken tam yükümlülüğü kabul edeceği" sözünü veren ilk kendini süren araba üreticisi olduğunu söylemekte. Bunun anlamı da, eğer arabanın sistemi hacklenirse veya araç otonom modda iken bir kaza gerçekleşirse, suçu Volvo üstlenecek.

Kendini süren arabalarının tüketici testine önümüzdeki yıl başlamayı planlayan araba üreticisi, bir arabayı hacklemeyi ceza gerektiren bir suç olarak kabul ettiğini belirtmekte.

Volvo CEO'su Håkan Samuelsson'un yarın Washington DC'de gerçekleşecek olan bir kendini süren araba etkinliğinde neler söylemeyi planladığını anlatan bir basın açıklamasında, firmanın Apple'ı veya Microsoft'u bilgisayar virüsleri veya hackerlar için suçlamadığı (ilginç bir şekilde Google şu anda bu listede bulunmuyor ancak Volvo'nun yarınki konuşmada Google'ı da listeye ekleyeceği beklenebilir) belirtilmekte. Volvo, bunun yerine "araba hackleri ile alakalı risklere karşılık vermek için savunma yazılımını sürekli olarak geliştirdiğini" söylemekte.

Volvo, kendini süren arabalarının hayatımızın normal bir parçası haline gelmesini engelleyecek olan şeyin teknoloji değil, henüz yerleşmiş olmayan düzenlemeler olduğunu söylemekte. Firmanın düşüncesine göre ABD, şu anda kendini süren arabalar konusundaki en ileri ülke oluyor. Ancak araba üreticisi, ABD düzenleyicilerinin kendini süren arabalar için Federal rehberler hazırlama konusunda daha hızlı olmaları gerektiğini söylüyor.

Özellikle araba sigortalarının nasıl çalışacakları, hangi kanunların değişmeleri gerektiği ve hatta dava şartlarının neler olacağı konularında kendini süren arabaların ortaya çıkardıkları sorunlar, özel bir endişe kaynağı oluyorlar.

Ancak Volvo'nun öne çıkarak arabalar otonom sürüş halindeyken gerçekleşecek bütün kazalar için sorumluluğu üstleneceğini söylemesi, diğer araba üreticilerinin de bu konuda yeni adımlar atmasına sebep olabilir...

Okuyucu Yorumları