VPN'lere dair doğru sanılan 5 yanlış!

VPN'ler hakkında yaygın biçimde doğru sanılan 5 yanlış... Hepsi, içeride!

VPN'lere dair 5 yanlış!

VPN teknolojisi web üzerinde anonim bir biçimde dolaşmanın yanında bölgesel sınırlandırmaları aşmanın ve P2P aktivitelerine dahil olmanın en işlevsel yollarından biri. Söz konusu teknoloji uzun bir süredir kullanımda olsa da VPN'ler hakkında gerçeği yansıtmayan mitlere hala birçok kişi inanmaya devam ediyor. VPN'lerin neler yapabileceğine dair algıyı da olumsuz bir biçimde etkileyebilen bu mitleri beş başlık altında bir araya getirdik:

1. "Çevrimiçi ortamda illegal bir şey yapmıyorsam VPN'e ihtiyacım yok"

VPN'lere dair en yaygın yanlış anlaşılmalardan biri bu hizmetin yalnızca illegal işler için kullanılacağı. VPN'ler bu işler için oldukça işlevsel olsalar da bu onları kullanmanızın en önemli gerekçesi olmamalı. Zira VPN'ler iletişiminizi şifreledikleri için verilerinizi de güvence altına alıyor. Dolayısıyla illegal internet aktiviteleri dışında da bir VPN'den yararlanmak özellikle veri güvenliğinizi riske atmak istemediğinizde her zaman en iyi çözümlerden biri.

2. VPN'ler internet bağlantısını yavaşlatıyor

VPN'lerin internet hızınızı yavaşlattığı düşüncesi de doğru değil, en azından tam anlamıyla. Her şeyden önce VPN'in hızı sizin internet hızınızla sınırlı. VPN'in hızı ayrıca bağlandığınız sunucunun konumuna göre de değişiyor; sunucu sizden ne kadar uzaksa bağlantı da o derece yavaşlıyor.

3. Ücretsiz bir VPN pek işe yaramaz

Ücretsiz VPN'lerin genellikle birkaç kısıtlamayla geldiği doğru. Bu versiyonlarda hız belirgin biçimde sınırlı ve örneğin bir ay için hiç de öyle cömert bir bant genişliği sunulmuyor. Fakat bu durum elbette şaşırtıcı değil.

Diğer yandan ücretsiz bir VPN kullanmak için tarayıcı verileriniz, e-posta adresiniz ve diğer kişisel bilgilerinizi de ilgili firmayla paylaştığınız da bir gerçek. Fakat VPN hizmetini ücretsiz sağlayan firmaların bir şekilde kendi sunucu masraflarını çıkarması gerektiğini düşündüğünüzde bu tarz kullanıcı verilerini de çeşitli reklamlar ve benzeri araçlar için kullanmalarını anlayışlar karşılayabilirsiniz.

Ücretsiz VPN'ler işinizi elbette görebilir fakat onlardan yararlanmadan önce kullanım şartlarını dikkatlice okumanızda yarar var.

4. Bütün VPN'ler aynı

Hiç de değil. Eğer bir VPN kullanıyorsanız, bu çevrimiçi veri aktarımlarınızın korunmaya değer olduğunu düşündüğünüz anlamına gelir. Dolayısıyla bir VPN hizmetinin en temel unsuru siz onların sunucularına bağlanırken sizin iletişiminizi şifrelemeleri, fakat bu şifrelemenin düzeyi çeşitli VPN hizmetleri arasında farklılık gösterebilir. Bazıları daha zayıf bir şifreleme sunarken diğerleri piyasadaki en iyi şifreleme sistemlerini sağlayabilir. Bununla birlikte kullandığınız VPN sağlayıcısının kişisel verilerinizi saklamadığından da emin olmalısınız.

5. "Bir VPN kullanıyorsam çevrimiçi ortamda istediğimi yapabilirim"

VPN'ler siz potansiyel olarak riskli aktivitelerde bulunurken asla mutlak bir koruma garantisi vermez. Tehlikeli sitelerde dolaşırken bir VPN kullanıyorsanız bile belirli kötü amaçlı yazılımlarla karşılaşma ihtimaliniz mevcut. Dolayısıyla her ihtimale karşın çevrimiçiyken VPN kullanıyorsanız bile uyanık olmalısınız.

Okuyucu Yorumları