Windows 10, 1 milyara nasıl ulaşacak?

Microsoft, Windows 10'lu cihaz sayısını 2-3 sene içinde 1 milyara nasıl ulaştıracak? İşte böyle!

1 milyara nasıl ulaşacak?

Microsoft, Windows 10 için 3 yılda 1 milyar kullanıcıyı hedefliyor. San Francisco'daki Build 2015 etkinliğinde Microsoft yöneticisi Terry Myerson, Windows 10 çıktıktan sonra 2-3 sene içinde 1 milyar kullanıcıya hedeflediklerini söylemişti. Peki Microsoft, bu hedefi gerçekten tutturabilir mi?

Aslında basit bir hesaplama yapıldığında, Microsoft'un 1 milyar kullanıcı hedefini tutturması, hatta geçmesi imkansız görünmüyor. Tahminlerde yüksek bir hata payına olanak tanısak dahi, firmanın 1 milyarı geçmesi muhtemel.

Yeni Windows 10'lu PC'ler ve tabletler (400-800 milyon)

Windows'lu PC ve tablet satışlarının önümüzdeki birkaç sene içinde, her sene için yaklaşık 300 milyon olacağı tahmin ediliyor. Elbette bu cihazların hepsi Windows 10 ile gelmeyecek, ancak yarısı bile Windows 10'a sahip olsa bu, 3 sene içinde etrafımızda yaklaşık yarım milyar Windows 10'lu PC ve tablet olacağı anlamına geliyor.

Windows 7'nin satışlarını durdurabilme yetkisine sahip Microsoft, Windows 10'un fiyatında yapacağı değişikliklerle bu oranı çok daha yüksek tutabilir.

Windows Phone'lar, tüketiciler ve firmalar

Windows Phone'lar, tüketiciler ve firmalar

Yeni ve yükseltilecek Windows Phone'lar (200-500 milyon)

Windows Phone'un pazar payı, dünya çapında Android ve iOS'un çok gerilerinde, yüzde 10'un altında olabilir. Ancak akıllı telefon piyasası o kadar büyük ki, küçük bir oran bile çok sayıda telefon anlamına geliyor. Windows 10'a ilginin düşük olacağı en kötü durumda bile satışların yılda 50 milyonla 150 milyon arasında olmasını bekleyebiliriz.

Buna Windows 10'a yükseltilecek Windows Phone 8.1'li 50 milyon telefonu da ilave edersek, platformu kullanan yüzlerce milyon kullanıcı olacağı ortaya çıkıyor.

Tüketici ve küçük firmaların yükseltmeleri (400+ milyon)

Windows 8.1'li PC'lerin yüzde 90'ının ücretsiz güncellemeden faydalanacağını düşünürsek bu, en az 225 milyon PC'nin Windows 10'a geçeceği anlamına geliyor. Windows 7'li PC'lerin ne kadarının Windows 10'a geçeceğini tahmin etmek zor, ancak 4'te 1'inin geçtiğini varsayalım. Bu durumda en az 150 milyon PC daha, Windows 10'a yükselecek demektir.

Kurumsal yükseltmeler

Burada tahmin yürütmek zor, ancak normal şartlar altında kurumsal müşterilerin iki sene içinde yalnızca yüzde 10'unun yeni Windows'a geçtiği biliniyor. Ancak bu kez durum, daha farklı olabilir. Windows 10, Windows 8.1 kullanıcıları için çok kolay bir güncelleme olacak ve dahası işletim sisteminde Device Guard, Win32 masaüstü uygulamalarını paketleyip Windows Mağazası'ndan indirmeye sunabilme gibi kurumların ilgisini çekebilecek özellikler bulunuyor.

Microsoft'un telefonlardaki pazar payını yüzde 10'larda tutması önemli, ancak karamsar sayılabilecek tahminlerle bile Windows 10'un 2018'in ortalarında 1 milyara ulaşacağını düşünüyoruz. Buna elbette korsan Windows 10'ların sayısı dahil değil.

Okuyucu Yorumları