Windows 10: Bilmeniz gereken her şey!

Microsoft'un yeni işletim sistemi hakkında bilmeniz gereken her şey, burada...

Windows 10 hakkında her şey!

Windows 9'u resimlerle daha yakından görmek için tıklayın!

Threshold, Windows 9 derken Microsoft, bugün San Francisco'da düzenlediği etkinlikte "önce mobil, önce bulut" anlayışını temel alan Windows 10'u ilk kez gösterdi. Microsoft'un yeni işletim sistemi, masaüstü için beklenen yenilikleri getirirken, aynı zamanda şimdiye dek hiç olmadığı kadar farklı cihaza girmeyi amaçlıyor.

Microsoft'un işletim sistemi bölümünün üst düzey yöneticisi Terry Myerson'un sözleriyle Windows 10, "Microsoft'un şimdiye kadarki en kapsamlı platformu" ve entegre, her platform için tek bir Mağaza ile geliyor. Yeni "evrensel uygulamalar" sayesinde geliştiricilerin tek bir uygulama yazmaları, tüm Windows platformları için yeterli olacak. 4 inç'lik cihazlardan 80 inç'lik ekranlara, nesnelerin internetinden veri merkezi sunucularına her yere girmeyi gaye edinen Windows 10'un ilk önizleme sürümü, bugün (30.09.2014) indirmeye sunulacak. "Teknik önizleme" olarak adlandırılan bu sürüm, Microsoft'un "Insider" programının bir parçası olacak.

Devamı, sonraki sayfamızda.

Windows 10'dan masaüstüne beklenen işlevler!

Windows 10'dan masaüstüne beklenen işlevler!

Windows 10'daki yenilikler

Etkinlik kurumlara odaklı olduğundan öncelik, kurumsal alanı ilgilendiren yeniliklere verildi. Microsoft'a göre Windows 10, yabancı gelmeyen, uyumlu ve verimli bir yönetim platformu sunuyor. Windows 10'un Microsoft'un tüm eski kurumsal uygulamalarını çalıştıracağı, IT yöneticilerine özel, şirket içi uygulama mağazaları oluşturma olanağı tanıyacağı söyleniyor.

Peki bize hangi yenilikler var?

Windows 10, çoğu kullanıcının Windows 8'de şikayetçi olduğu şeyleri düzelterek, bize tanıdık bir deneyim sunmayı amaçlıyor. Örneğin Windows 7'nin Snap View işlevi, Windows 10'da hem klasik, hem de Metro uygulamalarında çalışıyor.

Çoklu görev özelliklerinde de geliştirmeler var. Görev çubuğuna eklenen yeni "task view" ("görev görüntüleme") düğmesi, o an çalışan tüm uygulamaları görmenize izin veriyor. Çoklu masaüstü işlevine ekranın alt tarafından erişilebiliyor. Üzerinde çalıştığınız uygulamaları kapatmadan sanal masaüstleriniz arasında geçiş yapabiliyorsunuz.

Yeni Snap Assist UI (Geliştirilmiş Uygulama Tutturma), uygulamaları farklı masaüstlerinden tutup tam ekran olarak göstermenizi sağlıyor. Aynı anda Bing'i, Word'ü ve PowerPoint'i ekranda görebiliyorsunuz.

Tecrübeli kullanıcılar için yapılan küçük bir yenilik ise komut satırında CTRL+V (yapıştır) klavye kısayolunun nihayet kullanılabilir hale getirilmiş olması.

Sızıntılarda kaldırılacağı konuşulan Charms çubuğu, Windows 10'daki yerini koruyor ancak Belfiore, çubuğun zaman içinde değişeceğinin haberini veriyor.

Continuum adındaki yeni bir tasarım işlevi, Windows 10 arayüzünün kullandığınız cihaza göre değişmesini sağlıyor. Bu sayede örneğin fare ve klavye kullandığınız sırada karşınıza klasik masaüstü geliyor. Tablet veya bir 2-in-1 cihaza geçtiğinizde ise otomatik olarak tablet moduna geçiş yapıyorsunuz. Continuum, bu şekilde size cihaza özel, en iyi deneyimi sunmayı amaçlıyor.

Microsoft, Windows 10'un bizlere yönelik daha fazla yeniliklerinin olacağını, bunları önümüzdeki senenin başlarında bizlere paylaşacağını söylüyor.

Peki Windows Phone'a ne oldu? Devamı, sonraki sayfamızda.

Neden Windows 9 değil Windows 10?

Neden Windows 9 değil Windows 10?

Neden Windows 9 değil Windows 10?

Microsoft emektarı Mary Jo Foley, bu sorunun cevabını şu sözlerle veriyor: "Microsoft, Windows 10 ile bu sürümün en son büyük Windows güncellemesi olduğunu vurgulamak istiyor." Microsoft'tan Terry Myerson'un soruya verdiği "resmi" cevap ise şöyle: "ürünün tam halini gördüğünüzde neden bu ismi seçtiğimiz konusunda bize hak vereceksiniz."

Anlaşılan o ki Windows 10, sayıyla biten Windows'ların sonuncusu olacak. Bundan sonra ise Microsoft'un sadece Windows adını kullanmasını ve hatta bu stratejisini Office, Xbox gibi diğer markalara genişletmesini bekleyebiliriz.

Peki, Windows Phone'a ne oldu?

Duyurunun soru - cevap bölümünde Windows Phone'la ilgili sorulan "Windows 10, aynı zamanda Windows Phone'un son sürümü mü oluyor?" sorusuna Microsoft'tan "evet" cevabı geldi.

Ancak bu "evet", yeni Windows Phone'un adını tam olarak belli etmiyor. Ancak mobil platformun adındaki "phone" kelimesinin çıkartılıp, Windows Phone dahil tüm Windows'ların "Windows 10" adını alma ihtimali yüksek.

Windows 10 ile ilgili detaylı bilgi edinmek isteyenler için http://preview.windows.com adresi yayına açılmış bulunuyor.

Microsoft'un sözleriyle Windows 10

Microsoft'un sözleriyle Windows 10

Microsoft'un Windows 10'un yeniliklerinden bahsettiği basın duyurusunu aşağıda bulabilirsiniz.

Microsoft, yeni Windows 10 işletim sisteminin kurumlara yönelik avantajlarını ve kullanıcılarla ortak geliştirme programını öne çıkaran ilk tanıtımını gerçekleştirdi.

Microsoft, Windows 10 işletim sisteminin ön tanıtımını 30 Eylül'de gerçekleştirdi. Wwindows 10 kurumsal kullanıcılara yönelik, yenilenen kullanıcı deneyimi, gelişmiş güvenlik ve yönetim özellikleri ile dikkat çekiyor. Microsoft, yeni Windows 10'in PC'lere özel teknik ön izleme (Technical Preview) sürümünün test, değerlendirme ve geri bildirim amacıyla kullanıcılarla paylaşacağını açıkladı.

Microsoft, ayrıca Windows 10 ile birlikte Windows Insider Program (WIP) adını verdiği yeni programın duyurusunu gerçekleştirdi. Programa kaydolanlar, bugüne kadar kullanıcılarla ortak hayata geçirilmiş en geniş işletim sistemi geliştirme platformuna katılma fırsatını yakalayacak. Böylece, teknik uzmanlar Windows işletim sisteminin geleceğini şekillendirmek üzere Microsoft ile birlikte çalışma fırsatını yakalayacak. Programa katılanlar Windows 10 teknik ön izleme sürümünü indirebilecek, geliştirme süresince yayınlanan güncellemeleri takip edebilecek ve bunlar hakkında geri bildirim yapabilecek.

Microsoft Windows ve Cihazlar İş Grubu Yöneticisi Kadir Şener, "Yepyeni bir Windows neslinin ilk habercisi olan Windows 10, çalışma, eğlence ve çevrimiçi deneyim adına yenilikçi yaklaşımlar ortaya koyacak" dedi. Windows 10 işletim sisteminin kurumların ihtiyacına en uygun işletim sistemi olarak planlandığının altını çizen Şener, "Windows 10'u önümüzdeki aylarda adım adım hazır hale getirirken müşterilerimizden gelen geri bildirimler en büyük yol göstericimiz olacak" diye konuştu.

Her Cihazda Aynı Deneyim

Windows 10 Xbox'tan PC'lere, akıllı telefonlardan tabletlere kadar tüketicilerin kullandığı tüm cihazlarda alışıldık, uyumlu ve sürekli bir deneyim ortaya koyacak. Böylece amaç ister çalışma olsun ister oyun veya eğlence, tüketiciler farklı platformlara uyum sağlamak için vakit harcamak zorunda kalmayacak.

Windows 10, nesnelerin interneti (Internet of Things) odaklı cihazlardan kurumsal veri merkezlerine kadar görülmemiş ölçüde geniş bir donanım portföyüne destek verecek şekilde tasarlandı. Microsoft ayrıca Windows 10 ile Windows geliştirme platformunu ve mağazaları da ortak hale getirdi. Tüketiciler artık Windows uygulamalarını ortak bir mağaza üzerinden keşfedebilecek, satın alabilecek ve güncelleyebilecek. PC'lerden akıllı telefonlara kadar farklı cihazları bir arada kapsayan ortak uygulama platformu sayesinde, geliştiriciler oyunlardan kurumsal uygulamalara kadar geliştirdikleri uygulamaları tüm cihazlara kolayca uyum sağlar hale getirebilecek.

Yeni Nesil İşletmelerin İhtiyaçları İçin Tasarlandı

Windows 10 ile gelen temel özellikler, kurumların güvenlik ve yönetim odaklı ihtiyaçlarını karşılamak için geliştirildi. Kurumsal güvenliğin güçlendirilmesine dair yetenekler kurgulanırken, korumayı artırmanın yanı sıra karmaşıklığı azaltmak ön planda tutuldu. Kullanıcı kimlik yönetim sistemleri oltalama ve benzer yöntemlerle gerçekleştirilen kimlik hırsızlığını zorlaştırmak üzere yeniden tasarlandı. Uygulama ve dosya seviyesinde koruma sağlayan gelişmiş veri kaybı önleme sistemiyle, verinin kullanıcının herhangi bir müdahalesine gerek kalmadan gittiği her noktada takip edilmesi sağlandı.

Windows 10, yönetimin kolaylaştırılması ve maliyetin azaltılması konusunda da önemli yeniliklerle geliyor.Basitleştirilmiş güvenli kurulum sayesinde yerinde kurulum ve güncellemeler, zamana ihtiyaç duyan silme ve yeniden yükleme süreçlerine gerek kalmadan gerçekleştirilebilecek. Esnek kurulum ve güncellemeyle şirketler iş birimlerinin ihtiyacına uygun kurulumları çok daha esnek ve hızlı olarak kurgulayabilecek. Ayrıca kurumlara özgü Windows Mağazası deneyimi, kurumların ihtiyaç duyduğu çoklu lisanslama, esnek dağıtım ve lisanların yeniden kullanımı gibi kullanımlara izin verecek.

İlk Bakışta Yeni Windows 10

Tanıtılan ilk ön izleme sürümüyle öncelikli olarak PC deneyimine odaklanan ve önümüzdeki aylarda kullanıcıların geri bildirimleri doğrultusunda sürekli gelişecek olan Windows 10 sürümünün ilk bakışta dikkat çeken diğer özellikleri şöyle sıralanıyor:

· Genişletilmiş Başlat Menüsü: Bildiğiniz Başlat menüsü, yeni sürümde en sık kullanılan dosya ve fonksiyonları öne çıkaran ve kullanıcıya çok daha fazla özelleştirme olanağı sunan yeni haliyle geri dönecek.

· Pencereli Uygulamalar: Windows Mağazası üzerinden edindiğiniz uygulamalar artık masaüstü uygulamalarına benzer bir pencere içinde açılacak. Bu pencereleri yeniden boyutlandırabilecek, taşıyabilecek, üzerinde yer alan uygulama çubuğu üzerinden tek tıkla minimize edebilecek veya kapatabileceksiniz.

· Geliştirilmiş Uygulama Tutturma: Uygulama tutturma (snap) özelliğindeki yenilikler sayesinde aynı ekranda birden fazla uygulamayla çok daha kolay çalışabileceksiniz. Yeni dörtlü snap konfigürasyonu sayesinde aynı anda ekrana dört uygulama yerleştirmeniz mümkün. Windows 10, ayrıca çalışan diğer uygulamaların ekranda kalan boşluklara nasıl yerleştirilebileceği konusunda tavsiyelerde bulunacak.

· Yeni Görev Görüntüleme Fonksiyonu: Bu buton sayesinde çalışan tüm uygulamalarınızı bir arada görebilecek, tek tıkla dilediğinizi ön plana alabilecek ve farklı masaüstü görüntüleri arasında geçiş yapabileceksiniz.

· Sanal Masaüstü: Birçok uygulamayı ve dosyayı tek bir masaüstü üzerinde kalabalık bir şekilde görüntülemek yerine, iş veya eğlence odaklı farklı amaçlar ve projeler için özelleştirilmiş farklı masaüstü görünümleri tasarlayabileceksiniz.

Yeni Windows'un Gelişimine Siz de Katkıda Bulnun

Microsoft, Windows Insider Program (WIP) ile yeni Windows işletim sisteminin gelişiminde kullanıcılardan gelen geri bildirimlere verdiği önemin altını çizen yeni bir uygulama başlattı. Windows Insider Program'a katılanlar, Microsoft ile kuracakları çift yönlü diyalog sayesinde geliştirme süreci boyunca sağlayacakları geri bildirimlerle yeni Windows 10 sürümünün çağdaş ihtiyaçlara uyum için adım adım şekillenmesinde söz sahibi olabilecek. Geri bildirimler için Windows Feedback uygulamasını kullanarak önerilerde bulunmak veya Windows Technical Preview Forum'a katılarak Microsoft mühendisleriyle doğrudan etkileşim kurmak mümkün olacak.

Windows 10 ve WIP ile ilgili detaylı bilgi için http://preview.windows.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

Ve Microsoft'tan Windows 10 için ilk video!

Ve Microsoft'tan Windows 10 için ilk video!

Microsoft, Windows 10'u sadece anlatmakla kalmadı, onun özelliklerini bize bir videoyla da gösterdi. Windows bölümü yardımcı başkanı Joe Belfiore'un Windows 10 tanıtım videosunu buraya tıklayarak veya yukarından izleyebilirsiniz.

Okuyucu Yorumları