Windows 10, en ucuz Lumia'da böyle çalışıyor!

Dünyanın en ucuz Lumia modeli olan Lumia 425'e Windows 10'u kurduk!

Windows 10, en ucuz Lumia'da!

Microsoft, Windows 10'un hem masaüstü, hem de telefon sürümünü piyasaya süreceği yaz ayları için büyük, çok yoğun bir hazırlık içinde. Yeni platformla Microsoft, hakkında çok şey konuşulan tek ekosistem rüyasını da gerçeğe dönüştürecek.

Peki Windows 10, giriş seviyesi telefonlarda nasıl çalışıyor? Bunu görebilmek için, yurtdışı satış fiyatı 69 Avro olan en ucuz Lumia modeline, Lumia 435'e Windows 10'u yüklemeyi denedik. Lumia 435, 1GB RAM, 8GB dahili depolama alanı, çift çekirdekli işlemci gibi özelliklerle geliyor.

Windows 10'u (yapı 10051) Lumia 435'e yüklemek ise zor bir iş değil - bu işlem, yalnızca 1 saatimizi aldı. İşletim sistemi, telefonda akıcı bir biçimde çalışsa da, zaman zaman yavaşlamalara rastlanıyor. Ancak bunun sebebi, yazılımdan ziyade donanımsal bir sorun olabilir. Aynı donanımda Google'ın işletim sistemi Android Lollipop'un zorlanacağı bir gerçek.

Bununla birlikte yaşadığımız deneyimler, Windows 10'un tamamlanmaktan çok uzak olduğunu gösteriyor. Masaüstü Windows 10 çok daha sorunsuz çalışıyor, ancak Lumia 435'te pili dışarı çıkarmamızı dahi gerektirecek kilitlenmeler yaşayabiliyorsunuz. Bunun dışında uygulamalar kilitlenebiliyor veya yüklenmeleri çok uzun sürebiliyor. Denenen yapıda Cortana'nın bulunmadığına, Office uygulamalarının çalışmadığına da vurgu yapmak gerekiyor. Bunların yanında çalışmayan işlevlerin listesi, oldukça uzun.

Devamı, ikinci sayfada...

iOS ve Android kullanıcılarını etkilemesi zor

iOS ve Android kullanıcılarını etkilemesi zor

Windows 10 tabii ki birçok yenilik getiriyor, buna yeni web tarayıcısı Spartan da dahil. Ancak anlaşılan o ki Microsoft'un işletim sistemini final sürümüne ulaştırana kadar üzerinde çalışması gereken birçok yer var.

Microsoft'un tüm gücüyle çalışarak sorunları ortadan kaldırması halinde, Windows 10'un vaatleri gerçeğe dönüşebilir. Burada çok önemli bir başka nokta, Windows 10'un ön izleme sürümünün gerçek hayatta kullanılmaması ve satın alma konusunda kararınızı etkilememesi gerektiği.

Ancak gerçek şu ki, Microsoft'un yenilenen mobil platformunun iOS ve Android kullanıcılarını etkilemesi zor görünüyor. Platformu farklı kılacak özelliklerin azlığı bir kenara, arayüzün farklı işleyişi, uygulama kalitesi ve sayısının rakiplerin gerisinde kalması, Microsoft'un çözmesi gereken büyük sorunlar arasında.

Microsoft için en önemli fırsat ise akıllı telefonu bulunmayan veya halen akıllı olmayan cep telefonlarını kullananlarda yatıyor. Zaten firmanın iyi donanımları uygun fiyata satmaya çabalamasının arkasında da, bu fırsatı değerlendirme girişimleri bulunuyor.

Dahası Lumia 930'dan sonra çıkan Lumia 540, 640 gibi giriş seviyesi modeller, 930'dan iki nesil daha yeniler ve ortada halen yeni bir amiral gemisi yok. Burada açıkça görünen acı gerçek, Microsoft'un ne kadar iyi donanım sunarsa sunsun, üst seviye telefon piyasasını tekrar ele geçiremeyeceğinin farkında olması.

Okuyucu Yorumları