Windows 10 hakkında doğru sanılan yanlışlar!

Windows 10 hakkında pek çoğumuzun doğru sandığı, 7 büyük yanlış!

Doğru sanılan yanlışlar!

Piyasaya sürülmesinin ardından birkaç ay geçen Windows 10, artık birçok bilgisayara girmiş ve yayılma hızını yavaşlatmış durumda. Microsoft'un yeni işletim sistemi çıkışında bazı küçük sorunlar yaşamış olsa da, kendisini sevdirecek birçok neden sunuyor.

Windows 10'da birçok değişiklik yapıldığından kullanıcıların kafası, bazı konularda doğal olarak karışmış durumda. Gerçek olup olmadığı bilinmeyen birçok dedikodu ve efsane kulaktan kulağa dolaşıyor. Bu yazımızda bu yanlış iddiaları ortadan kaldırmak istiyoruz.

"Ücretsiz yükseltme kalıcı değil"

Microsoft'un Windows 10'u Windows 7 ve 8.1 kullanıcılarına ilk bir sene boyunca (Temmuz 2016'ya kadar) ücretsiz sunması, kulağa inanması güç güzellikte bir teklif gibi geliyor. Sonuçta Microsoft, bugüne kadar böyle bir şey yapmamıştı.

Windows 10 güncellemesinin kalıcı olmadığı ise doğru değil. Resmi Windows blog'una göre Windows 10'a yükseltilen bir cihaz, onu cihazın ömrü boyunca ücretsiz olarak kullanabilecek.

"Windows 10 üyelik gerektirir"

Bu iddia da yanlış çünkü Windows 10'a yükselten cihazlar, güncellemeleri ücretsiz olarak almaya devam edecekler. Ancak Windows 10'a ücretsiz yükseltme seçeneği, Temmuz 2016 sonrasında sunulmayacak. Bu tarihin ardından işletim sisteminin Pro sürümü 199 dolara, Home sürümü ise 119 dolara satılacak.

"Ön yüklü uygulamaları kaldıramazsınız"

Aksine, Windows 10'la yüklü gelen uygulamaları kaldırabiliyorsunuz. Bunun için ilgili uygulamaya sağ tıklayıp Kaldır demeniz yeterli. Aynı anda birden fazla uygulamayı kaldırmak için PowerShell komutlarından faydalanabilirsiniz.

"32-bit veya 64-bit'te sıkışıp kalacaksınız"

Windows 8 ve 8.1'de işletim sistemini tamamen baştan yüklemeden 32-bit veya 64-bit arasında geçiş yapamıyordunuz. Çoğu kullanıcı aynı kısıtlamanın Windows 10'da da bulunduğunu sanıyor. Ancak çok basit bir yol olmasa da, veri kaybetmeden daha güvenli ve daha kolay geçiş yapmanın bir yolu var.

"Microsoft hesabı kullanmanız şart"

Windows 8'le gelen Microsoft hesabıyla oturum açma şartı kullanıcıları çılgına çevirmişti. Aynı gereksinimin Windows 10'da da sürdüğü sanılıyor ancak kurulum ekranına iyi bakmanız gerekiyor. "Yeni hesap oluştur" bağlantısına tıkladığınızda Microsoft hesabı olmadan oturum açma seçeneğini görebiliyorsunuz.

"Otomatik güncellemeler devre dışı bırakılabilir"

Windows 10'daki önemli değişikliklerden bir tanesi, Windows Update ile gelen güncellemeleri kapatma şansınızın bulunmaması. Sorunlu sürücü güncellemelerini devre dışı bırakabilirsiniz ancak Windows 10 Home, otomatik güncellemeleri kapatmaya izin vermiyor. Windows 10 Pro'da otomatik güncellemeler kapatılabiliyor, ancak Home'dan Pro'ya geçiş için 100 dolar ödemeniz gerekiyor. Dolayısıyla bu söylentilerin yarısının gerçek olduğunu belirtmek gerekiyor.

"Wi-Fi Sense, parolanızı dağıtıyor"

Wi-Fi Sense, parolasını bilmediğiniz Wi-Fi ağlarına arkadaşlarınızın size parolayı şifreli yoldan göndermesiyle bağlanmanıza olanak tanıyor. Parolalar, düz metin olarak değil, şifreli olarak gönderiliyor ve kullanıcı tarafından okunamıyor. Bu yüzden işlev üzerindeki tartışmalar fazlasıyla abartılı.

Okuyucu Yorumları