Windows 10'a 7 sürüm fazla mı?

Windows 10'un 7 farklı sürüm olarak geleceğini biliyoruz. Peki ama bu kadar fazla sürüm gerekli mi?

Windows 10'a 7 sürüm fazla mı

Windows 10'un yedi farklı sürümünün olacağını yaklaşık iki hafta önce Microsoft'tan öğrenmiştik. Yeni işletim sisteminin sadece PC'lere değil, farklı cihazlara geleceği doğru. Ancak bu kadar fazla sürüme gerçekten ihtiyaç var mı?

Windows 10'un sürümleri, şunlardan oluşuyor: Windows 10 Home, Windows 10 Pro, Windows 10 Mobile, Windows 10 Enterprise, Windows 10 Education, Windows 10 Mobile Enterprise ve Windows 10 IoT Core. Ancak Microsoft'un bu sürümleri tanıtan blog yazısını okuduğumuzda, sürüm sayısının 5'e indirilebileceğini düşündük.

Telefonlar ve küçük tabletler için Windows 10 Mobile'ın sunulacak olmasını elbette anlıyoruz. Büyük kurumlar, Windows 10 Enterprise ve Windows 10 Mobile Enterprise gibi sürümlere ihtiyaç duyacaklardır; burada da sorun yok. Windows 10 IoT Core ise çok farklı bir amaca sahip olduğundan, bu sürüme de itiraz edemiyoruz. Ancak masaüstü, laptop ve tabletlere yönelik Home, Pro ve Education sürümleri bizce bir arada sunulabilirdi.

Microsoft'un masaüstü Windows 10'ların sürüm sayısını bire indirmemesinin ardında, ileride kullanıcılara ücretli yükseltme olanağı tanımak yatıyor olabilir. Sürümden sürüme yükseltme ücretinin ne kadar olacağı şimdilik bilinmiyor, ancak geçmişe bakarsak 100 dolar civarında olacağını söyleyebiliriz. Örnek vermek gerekirse, Windows 7 Home Premium'dan Windows 7 Professional'a geçiş, kullanıcılara 89,95 dolara mal olmaktaydı.

Windows 10 Home'da Windows 10 Pro'ya kıyasla hangi özelliklerin eksik olacağı da şimdilik merak konusu. Pro'ya özel işlevlerden biri, Windows 10'un sanal masaüstü işlevi Task View (Görev Görüntüleme) olabilir.

Okuyucu Yorumları