Windows 10'da yapılması gereken 10 geliştirme

Microsoft, önümüzdeki aylarda Windows 10'da hangi geliştirmeleri yapmalı; neleri değiştirmeli?

Windows 10'da neler değişmeli

Microsoft, Windows 10'u biraz daha iyi bir işletim sistemi haline getirmek için neler yapabilir?

Windows 10 yenilikleriyle yeterince çekici bir işletim sistemi ancak Edge'in eksiklerini tamamlayarak, Başlat menüsü ve Windows Update'te birkaç değişiklik yaparak daha da iyi olabilir. İşte Windows 10'da yapılmasını istediğimiz 10 geliştirme.

Edge'e bu özellikler eklensin

Windows 10'daki yeni Edge web tarayıcısı, Chrome'la yarışabilecek, IE'nin çoğu zaman çalıştıramadığı siteleri açabilen bir tarayıcı. Ancak yer işaretlerini ve sekmeleri diğer cihazlarla eşitleme, eklenti ve sürükleyerek karşıya dosya yükleme gibi işlevleri henüz sunmuyor. Bu işlevlerin gelecekteki güncellemelerle gelmesi bekleniyor, ancak bizce bir başka önemli eksik, belirli web sitelerini görev çubuğuna sabitleme seçeneğinin sunulmaması.

OneDrive yer tutucuları ve gezinti

Windows 10, Windows 8.1'deki derin OneDrive entegrasyonunu kaldırıyor. Windows 7'de olduğu gibi Windows 10'da da sadece eşitlemeyi seçtiğiniz dosya ve klasörler gösteriliyor. Microsoft, "yer tutucularını" geri getirmek istemiyor çünkü bu dosyalar, küçük tabletlerde çok fazla yer kaplıyor. Firma, bu işlev yerine nasıl bir işlev sunacağını da henüz açıklamadı.

Pencereleri sıralamak için daha iyi bir yol

Pencereleri sıralamak için daha iyi bir yol

Sanal masaüstlerini kullanarak belirli uygulamaları bir arada tutabilirsiniz ancak Windows 10, pencerelerin konumunu ve boyutunu pek iyi hatırlamayabiliyor. Dahası PC'nizi yeniden başlattıktan sonra tüm uygulamaları tekrar açıp, tekrar boyutlandırmanız gerekiyor. Pencereler için boyut, konum ve sıra belirleyebilmek, bizce zamandan tasarruf sağlayabilirdi.

Daha akıllı bir başlat menüsü

Başlat menüsündeki bir hata, menüde 512'den fazla girdiniz olduğunda bazı öğelerin görünmemesine neden oluyor. Microsoft, bu hatayı onarabilir ve dahası, Tüm Uygulamalar menüsü için yeni seçenekler ekleyebilir. Başlat menüsünü ne kadar genişletirseniz genişletin, yüklü uygulamalar dar bir sütunda gösteriliyor.

Mağaza işlevleri geri gelsin

Mağazada bağlantı sorunlarına sıkça rastlandığı gibi, güncellemelerin otomatik olarak indirilmesine engel olan bazı sorunlar da var. Bunların yanında uygulamaları Windows Phone'lu telefonumuza gönderebilme işlevini de özlüyoruz.

Her şey Windows Update üzerinden güncellensin

Her şey Windows Update üzerinden güncellensin

Microsoft'un Dell, Samsung, HP ve Lenovo gibi üreticilerin önemli sürücülerini ve güncellemelerini Windows Update üzerinden sunmasını istiyoruz. Böylece kullanıcılar, iki ayrı güncelleme aracı çalıştırma zorunluluğundan kurtulabilirler.

Ses yönetimi onarılsın

Görev çubuğundaki ses düğmesine sağ tıklayıp "Ses düzeyi karıştırıcısı"nı açarak, farklı masaüstü uygulamalarının ses seviyesini ayarlayabiliyoruz. Ancak bunu Store uygulamalarında yapmamıza izin verilmiyor. Yani Edge'in sesini kontrol edemezken, IE'yi edebiliyoruz.

Tek bir Windows arayüzü

Microsoft, Ayarlar uygulamasının zamanla Denetim Masası'ndaki tüm ayarları kapsayacağını söylüyor. Ancak bunun ne kadar süreceğini bilmiyoruz. O zamana kadar Denetim Masası ile Ayarlar arasında sıçramamız gerekecek.

Uyarı geçmişi ve eşitleme

Windows 10'un yeni Hızlı İşlem Merkezi, sistem araçları ve yüklü uygulamalardan gelen uyarıları listeliyor. Ancak uyarı gruplarını bir araya toplamanız mümkün olmuyor - sadece silebiliyorsunuz. Silinen uyarılara ise bir daha ulaşamıyorsunuz. Uyarıların tek bir yerde gösterilmesi elbette faydalı bir işlev, ancak eski uyarıları görebilmek de bizce iyi olabilirdi. Bunun yanında birden fazla cihaz kullanırken sildiğimiz uyarıların, diğer cihazlardan da silinmesi harika olurdu.

Daha detaylı günlük

Microsoft, güncellemelerin hangi değişiklikleri yaptığı konusunda artık çok daha az bilgi veriyor. Çok fazla detaya belki ihtiyacımız yok, ancak hangi hatanın onarıldığını bilmek faydalı olabilirdi. Hangi özelliğin ne zaman geleceğini de bilmediğimiz, bir gerçek.

Okuyucu Yorumları