Windows 7'de DOS oyunlarını çalıştırın!

Windows 7'de DOS oyunlarını çalıştırmak hala mümkün ve çok kolay! İşte DOS oyunu çalışırma rehberi

Windows 7'de DOS oyunları!

Microsoft'un uzun zaman önce emekliye ayrılan işletim sistemi MS-DOS'da bazı inanılmaz oyunlar mevcuttu. Fakat bu eski oyunlar, artık dolabınızın diplerinde bir yerde Windows 98 CD'nizle beraber kaderine terkedilmiş bekliyorlar.

Belki de eski ve çizik CD'lerinizi yerlerinden çıkarmanın ve o en güzel oyunları tekrar oynamanın vakti artık geldi. Ancak Windows 7 işletim sistemini kullanıyorsanız, oyunları çalıştırabilmek için biraz yardıma ihtiyacınız var.

Yazımızın devamındaki adımları takip edin ve o bir zamanlar severek oynadığınız DOS oyunlarınızın keyfini tekrar yaşayın!

MS-DOS emülasyonu

MS-DOS emülasyonu
DOXBox kullanımı kolay bir DOS emülatörü, aynı zamanda sorunsuz çalışıyor

MS-DOS Emülasyonu

Eski oyunlarınızı sorunlara meydan vermeden rahatça çalıştırabilmek için bir DOS emülatörü kullanmanız gerekiyor. Bu alanda birkaç program mevcut, ancak burada kullanımı kolay ve
sorunsuz DOSBox'u ele alacağız.

DOSBox'u buradan indirebilirsiniz. DOSBox'un sadece Windows değil, diğer birçok işletim sisteminde de başarılı bir şekilde çalıştığını belirtelim.

İndirdikten sonra Lisans'ı kabul edin ve yükleme dizinini seçin. Hazır olduğunuzda Install'a tıklayın ve ardından Close'a tıklayın.

DOSBox'u kullanma

DOSBox'u kullanma
DOSBox'dan sabit diskinizde bulunan bir klasöre erişebilmek için onu önce bağlamanız gerekiyor

DOSBox'u kullanma

DOSBox'u başlat menüsünden veya masaüstünden başlatın. DOSBox durum penceresi ve ana DOSBox penceresi olmak üzere iki pencere açılacaktır. Biz ana pencereyi kullanacağız.

Oyunu çalıştırmadan önce, bir klasörü sanal C:\ klasörünüz olarak bağlamanız gerekiyor. Bu sanal sürücü DOSBox tarafından yerel sabit disk olarak kullanılacaktır.

Bir klasörü bağlamak için:

mount c<klasör>\

C:\ sürücünüzde dosgames adlı bir klasör oluşturduğunuzu varsayarsak, bu komutu yazmanız gerekiyor:

mount c c:\dosgames\

Şimdi bağlamış olduğunuz klasöre, oynamak istediğiniz oyunları yerleştirebilirsiniz. Oyunlarınıza DOSBox'dan erişebilmek için, DOSBox'u her çalıştırdığınızda bağlama işlemini tekrar yapmanız gerekiyor.

Klasörler arasında gezinme

Klasörler arasında gezinme
cd komutunu kullanarak kopyaladığınız oyunun klasörüne gidin

DOSBox'u kullanırken bazı DOS komutlarını hatırlamanız ve bilgilerinizi tazelemeniz gerekebilir. Komut satırına yeni olan kullanıcılar burada biraz zorlanabilirler.

Varsayılan DOSBox Z sürücüsünden C sürücüsüne geçmek için şunu yazın:

C:\

ardından örneğin Doom klasörüne gitmek için şunu yazın:

cd doom

Bu komut sizi 'doom' klasörüne götürecektir.

DOSBox'daki komutlarla ilgili yardım almanız her zaman mümkün, bunun için help /all yazmanız yeterli.

Oyunu çalıştırmak

Oyunu çalıştırmak
Artık nostalji zamanı...

Oyunlar

DOSBox'u kurdunuz ve kullanmayı da neredeyse öğrendiniz. Şimdi oluşturduğunuz sanal C:\ klasörüne bazı oyunlar yerleştirebiliriz.

Eski DOS oyunlarını elde etmenin birkaç yolu var. Bu yollardan biri oyunun orijinal CD veya disketini kullanmak. Bunu yapmak için bağladığınız konum içerisinde bir klasör oluşturun ve CD'nin (veya disketin) içeriğini bu klasöre kopyalayın.

cd komutunu kullanarak bu klasörün bulunduğu konuma gidin ve şu komutu çalıştırın.

run 'uygulama adı'

'uygulama adı'nı oyunun .exe dosyasının adıyla değiştirin. Artık eski oyununuzun keyfini çıkarabilirsiniz.

Eğer CD'leriniz çizildiyse veya artık disket sürücüsü kullanmıyorsanız oyunları internetten de indirmeniz mümkün. Eski DOS oyunlarını bu galerimizde bulabileceğiniz web sitelerinden üctetsiz indirmeniz olarak indirebilirsiniz.

Okuyucu Yorumları