Windows 8'i bırak, Windows 9'a bak!

Şok gelişme! Windows 7 64-bit'e yeni geçenler, Windows 8 ve Windows 9'da neyle karşılaşacaklar?

Win 8, Win 9 ve 128-bit!

32 bit işletim sistemi ve yazılımlar halen yaygın bir biçimde kullanılıyor. 64 bit işletim sistemi, yazılım ve sürücüler ise henüz yeni yerleşmiş durumda. 64 bit'e geçiş sonunda hızlanıyor.

Microsoft'un yeni çıkacak olan işletim sistemi Windows 7'nin 64 bit sürümü, daha önceki haberimizden hatırlayacağınız gibi kapsamlı donanım testlerinden geçiyor. Testleri geçemeyen bilgisayarlara, Windows 7 uyumlu logosu yapıştırılmayacak.

64 bit bir kenara geçtiğimiz günlerde Microsoft Windows 8 ile ilgili ilk resmi olmayan bilgileri sizlere aktarmıştık. Microsoft her zaman bir ilerisini düşünüyor ve Windows 8 üzerinde çalışıyor. Microsoft, Windows 8 ile birlikte 128 bit'e geçmeyi planlıyor. Windows 8 ile olmasa, Windows 9 ile bu mutlaka gerçekleşecek! Hali hazırda Windows 7'nin sunucu sürümü olan Windows Server 2008 R2 64 bit.

Haberin devamında: Bilginin kaynağı ve Microsoft'un planları...

Windows 8 ve 9 planları

Windows 8 ve 9 planları
Windows 8 2011 hatta 2012'den önce beklenmiyor

Bu bilgilerin kaynağı ise Microsoft'ta araştırma ve geliştirme bölümünden kıdemli biri: Robert Morgan. Kendisi Microsoft'un stratejik hamlelerini yaptığı, yüksek güvenlikli ARGE departmanında orta ve uzun vadeli projeler üzerinde çalışıyor. 128 bit mimari, Windows 8 kerneli ve Windows 9 proje planı bunların arasında yer alıyor. Intel, AMD, HP ve IBM gibi çalışma ortaklarıyla kurulan ilişkilerde bu işin bir parçası.

Robert Morgan 128 bit mimarinin geriye dönük uyumluluğu üzerinde çalışıyor. Hedef mevcut 64 bit mimariyle tam uyum ve donanım simülasyonunda bu mevcut 64 bit komutlarının Windows 8 ve Windows 9 altında çalışması.

CHIP Online'ın yorumu:

Bu arada Windows 8'in 2011'den hatta 2012'den önce çıkmayacağını da belirtelim. Çıktıktan sonra dahi Windows 7'den beklenen başarı, Windows 7'nin Windows XP gibi uzun ömürlü olabileceğini gösteriyor. Microsoft'un 128 bit işletim sistemi üzerinde çalışmasının sebebi, sonda yer alan "donanım simülasyonu" alıntısından anlaşılabileceği gibi ağırlıklı olarak sunucular. Ayrıca bu iddia, yeni Windows'ların sadece 128-bit olacağı anlamına da gelmiyor. Bu konuda sizlerle yeni detayları paylaşmaya devam edeceğiz.

Okuyucu Yorumları