Windows ilk kez yüzde 90'ın altına düştü!

Windows kullanım oranları, Microsoft'un pek hoşuna gitmeyecek bir ilkin yaşandığını gösteriyor!

Windows'ta bir ilk!

Nisan verileri Microsoft'un işletim sisteminin önemli aşamalar kat ettiğini gösteriyor. Ancak bu aşamaların hepsi, Microsoft'un umduğu gibi olmayabilir.

Firma için iyi olan haber, Windows 7'nin pazar payının Net Applications rakamlarında ilk defa yüzde 50'nin altında düşmüş olması. Bunda Windows 10'a olan geçişlerin elbette payı var. Kötü haberse Microsoft'un toplam pazar payının gerilemiş olması. Nisan itibariyle Microsoft'un pazar payının yüzde 89,23 olduğu görünüyor. Bu, yazılım devinin pazar payının yıllardır ilk kez yüzde 90'ın altında düştüğü anlamına geliyor. Ocak'ta yüzde 5,4 kullanım oranıyla görünen "Diğer" kategorisinin Nisan'da yüzde 8,59'a yükseldiği gözleniyor. Bu oranın içinde Mac OS X'in önceki sürümlerinin olduğu düşünülüyor; ancak sebep ne olursa olsun durumun Microsoft'un lehine olmadığı açık.

Windows ilk kez yüzde 90'ın altına düştü!

Windows 10'a geçişler ise yavaşlamaya devam ediyor. İşletim sistemi Aralık ile Ocak arasında 1,89 puanlık bir büyüme kaydederken Ocak ile Şubat arasında 0,97, Şubat ile Mart arasında ise 1,33 puanlık bir büyüme kaydetti. Şubat - Mart arasındaki büyümede yaşanan hızlanmanın nedeni Microsoft'un güncelleme ilkeleri olabilir, ancak Mart - Nisan'da yaşanan büyüme yalnızca 0,21'de kalmış görünüyor.

Burada StatCounter ve Net Applications'ın ölçüm şekillerinin farklı olduğunu tekrar hatırlatmak istiyoruz. StatCounter, Windows 7'nin Net Applications'a kıyasla çok daha sert bir düşüş sergilediğini söylüyor.

Microsoft'un Windows 10'u hızla yaymaya devam etmesi için çok konuşulan bazı sorunları gözden geçirmesi gerekiyor. Sorunların bir kısmı Anniversary Update ile giderilecek, ancak Microsoft'un biraz daha hızlı davranması gerekebilir.

Okuyucu Yorumları