Windows'un 8 gizli işlevi!

Windows'un gizli kalan bu işlevlerini tecrübeli kullanıcılar bile kaçırmış olabilir!

Windows'un 8 gizli işlevi!

Hiç "Windows'ta çok daha fazlası olmalıydı" diye düşündüğünüz oldu mu? Windows'ta gerçekten de bildiğinizden çok daha fazla işlev var. Bu gizli işlevlerden bazılarını bilgisayar teknisyenleri bile bilmiyorlar. Az bilinen bu işlevlerin bazıları yıllardır Windows'ta saklı dururken bazıları, Windows 10 ile birlikte geldiler.

İşte hiç duymamış olabileceğiniz 8 Windows işlevi!

1. Yardım alın

Uzaktan yardım işlevi, bilgisayarınızdaki sorunları çözebilmeniz için istediğiniz bir kişiden yardım almanıza olanak tanıyor. İşlev sayesinde karşıdaki kişi, ekranınızı görüp, dilerseniz onu kontrol edebiliyor. Ancak bağlantı imkanı geçici olduğundan endişe etmenize gerek yok.

Uzaktan yardımı Denetim masası > Sistem > Gelişmiş Sistem Ayarları > Uzak altından etkin hale getirebilirsiniz.

2. Hesap makinesi

Windows'ta bir hesap makinesi olduğunu biliyorsunuz. Peki bu hesap makinesinin içinde birkaç hesap makinesi gizli olduğunu biliyor muydunuz? Windows'un hesap makinesi, bilimsel, programcılık, birim dönüştürme, tarih hesaplama gibi farklı hesap makineleri sunuyor.

3. Faks makinesi olmadan faks alıp gönderin

Faks size biraz geçmişte kalmış gibi görünebilir, ancak halen kullanıldığı yerler var. Windows'un Faks ve Tarama aracı, bir faks makinesi olmadan faks gönderip almanıza izin veriyor. Faks gönderip alabilmek için tabi ki bir faks modeme ihtiyacınız var ve bugün bir modem bulmanız o kadar kolay olmayabilir.

Windows Faks ve Tarama uygulamasını Başlat menüsünde aratarak çalıştırabilirsiniz.

4. Diğer işletim sistemlerini deneyin

Windows'lu bilgisayarınızda bir sanal makine oluşturarak farklı işletim sistemlerini deneyebilirsiniz. Windows'ta bunu yapmanıza olanak tanıyan aracın adı, Hyper-V.

Hyper-V'yi yüklemek için Denetim Masası > Program ve işlevler > Windows işlevlerini aç ve kapat yolunu izleyin.

Web sunucusu kurun

Web sunucusu kurun

5. Web sunucusu kurun

Ziyaret ettiğiniz tüm web siteleri, web sunucularında saklanıyor. Peki Windows'un bir web sunucusuyla geldiğini biliyor muydunuz? Internet Information Services (IIS) adlı bu hizmet, Windows'la ücretsiz olarak geliyor. IIS içerisinde bir FTP sunucusu da bulunuyor.

6. Yazılmayan karakterleri yazın

Klavyenizde bulunmayan bir karakteri epostanıza eklemeniz mi gerekti? Windows'un Karakter Eşlem uygulaması, bunu yapmanızı kolay bir hale getiriyor. Uygulamayı Başlat menüsünde aratın ve çalıştırın. Açılan pencerede istediğiniz karakteri kopyalayarak yapıştırabilir veya kodunu öğrenerek klavyenizle, Alt duşunu basılı tutarak ve bu kodu girerek yazabilirsiniz.

7. Ek RAM yükleyin

ReadyBoost işlevi, ilk olarak Windows Vista'yla sunulmaya başlandı. Zaman zaman çalışmakta zorluk çıkaran işlevin varlığı, çoğu kullanıcı tarafından bilinmiyor bile. Windows 10'da halen yer alan işlev, flash diskinizi RAM'inizin miktarını artırmak için kullanmanızı sağlayabilir. Elbette bunun için hızlı (USB 3.0) bir bellek çubuğuna ihtiyacınız olacak.

8. Video kaydedin

Windows 10'da Xbox uygulamasını yüklediyseniz, Game DVR (dijital video kaydedici) aracını kullanarak ekranınızın videosunu kaydedebilirsiniz. Araç oyun videolarını kaydetmek için geliştirilmiş olsa da, onu kandırıp istediğiniz pencereyi kaydetmeniz mümkün.

Win + G tuşlarına basın ve ekrana gelen soruya Evet cevabını verin. Artık kayda başlayabilirsiniz.

Okuyucu Yorumları