Xiaomi, Qualcomm'dan MediaTek'e geçiyor!

Son günlerin parlayan Çinli cep üreticisinin yeni amiral gemisinde, Snapdragon olmayacak!

O da Qualcomm'u bırakıyor!

Çinli üretici Xiaomi'nin yeni üst seviye telefonlarında kullanacağı 10 çekirdekli MediaTek işlemciyle ilgili detaylar ortaya çıkıyor.

Note serisi telefonlarında Qualcomm'un Snapdragon 810 işlemcisini kullanan Xiaomi'nin MediaTek işlemciye geçecek olması hem şaşırtıcı, hem de daha önce Samsung tarafından terk edilen Qualcomm için kötü bir haber. Bu değişiklikle beraber mobil işlemci piyasasının lideri Qualcomm ile ikinci MediaTek arasındaki mesafe, daha da kısalacak ve daha sıkı bir rekabet yaşanacak.

The Register'a göre Xiaomi'nin yeni amiral gemisi telefonunda kullanacağı Helio X20 MediaTek SoC, "Tri-Cluster" adındaki bir işlemci mimarisine sahip olacak. Bu mimari, iki ARM Cortex-A72 çekirdeğinden (en üst düzey performans için 2,5GHz'te çalışıyor) ve iki kümeden oluşan dört ARM Cortex-A53 (biri 2.0GHz'te ve biri 1,4GHz'te çalışıyor) çekirdeğinden oluşuyor.

İşlemci, çift ana kamera desteği, alan derinliğine sahip resimler oluşturmayı hızlandıran dahili 3 boyutlu derinlik motoru gibi özelliklerle geliyor ve ekranı 120Hz ile besleyebiliyor. Bunun yanında MP3 çalma, ses algılama gibi yükü az işlevlere yönelik düşük güç tüketimli bir işlemcisi de (ARM Cortex-M4) bulunuyor.

Qualcomm'un Xiaomi'nin bu işlemcisine kendi 10 çekirdekli işlemcisiyle cevap vermesi bekleniyor. İddiaya göre bu işlemcinin adı, Snapdragon 818 olacak ve dedikodulara inanacak olursak, MediaTek'in işlemcisinden çok daha güçlü olacak.

Okuyucu Yorumları