XP ile devam etmenin bedeli ağır oldu!

Windows XP ile yola devam etmek isteyenler, Microsoft'a ufak bir servet kazandırıyor!

XP ile devam etmenin bedeli!

Microsoft'un Windows XP desteğini keseceği birkaç yıldır belliydi ancak pek çok organizasyon, bütün bu zamana rağmen, yine de hazırlıksız yakalanmayı başarmış durumda. Destek süresinin bitimine sadece saatler kalmış olan Windows XP, 2001 yılında ilk defa karşımıza çıkmıştı.

Platform desteğinin bitimine karşı hazırlanmak için yılları olan pek çok organizasyon, geçiş işlemini başlatmak için ya çok geç davrandılar, ya da hiç davranmadılar bile... İşlemi başlatmamış olan bu organizasyonların arasında hükümetlerin bulunuyor olması, belki de en şaşırtıcı olan kısım.

Britanya hükümeti de geçiş işlemi için geç kalanlardan biri... Ancak Britanya hükümeti, önemli güvenlik güncellemeleri ve onarımlar için Microsoft ile 12 aylık bir anlaşma ayarlamayı başardı. XP çağının sonunu işaret eden 8 Nisan 2014 tarihinden itibaren geçerli olacak olan anlaşma, pek de ucuza yapılmış sayılmaz. Hükümetin 12 aylık özel destek için ödemeyi kabul ettiği ücret 5.548 milyon pound, yani yaklaşık olarak 9.2 milyon dolar. Tabii ki bu para, ülkenin halkından alınan vergilerden çıkacak.

İlginç bir şekilde, hükümetin bu anlaşmadan oldukça memnun olduğunu söylemek mümkün. Crown Commercial Service (CSS) tarafından pazarlık sonucu elde edilen anlaşmanın, eğer CSS olaya dahil olmasaydı olacağından çok daha ucuza gelmiş durumda olduğu söyleniyor. CSS'in yöneticilerinden Sarah Hurrell'in söylediğine göre, eğer hükümet bölümleri anlaşmayı ayrı ayrı tamamlamış olsalardı, 20 milyon pound'un üzerinde bir hesap ile karşılaşılması oldukça mümkün idi.

Tabii ki bütün bu rakamların gizleyemediği bir gerçek var. Eğer hükümet daha iyi hazırlanmış olsa idi, yapılan bu anlaşmaya gerek kalmayacaktı. 5.5 milyon pound'luk bu ödeme ise, IT bölümüne aktarılarak, ölmek üzere olan bir platformu bir yıl daha ayakta tutmaktansa, ülke teknolojisinin yararına kullanılabilirdi.

Sadece Ulusal Sağlık Servisi tarafından kullanılan 800.000 adet bilgisayarın yüzde 85'inin halen Windows XP ile çalıştığı düşünülür ise, tüm hükümet IT altyapısının yaşamak zorunda olduğu göç, muazzam ölçüde olacak. Tabii ki çoğu bölüm için değişecek olan tek şey işletim sistemi ve Office programları değil. Pek çok bilgisayarın donanımının da değişmesi gerektiğini söylemek, çok da yanlış olmaz.

Okuyucu Yorumları