Yandex, İlk Android Telefonunu Tanıttı

Rus arama motoru devi Yandex, akıllı telefon pazarındaki rekabete de dahil oldu.

Yandex.Phone tanıtıldı

Sürücüsüz araçlardan ve akıllı hoparlörlerden sonra Rus arama motoru devi Yandex, akıllı telefon pazarına da el attı. Yandex.Phone ismiyle tanıtılan akıllı telefon, giriş seviyesi bir Android telefon olma özelliğini taşıyor ve Yandex'in ekosistemine sıkı olarak bağlı bir cihaz.

Yandex'in "Rus Google'ı" olarak tanınıyor olması tesadüf değil zira Rusya merkezli arama motoru, Amerikalı rakibi gibi gelirini kullanıcılarının arama sonuçlarına bağlı reklamlardan alıyor ve Google gibi birçok alanda da faaliyet gösteriyor. Şimdi ise ABD'li rakibinin açık kaynak kodlu akıllı sistemine ait akıllı telefon platformunda boy gösteren Yandex, aslında Android platformuna daha önce 2012 yılında kendisine ait bir uygulama marketi açarak ilk adımını atmıştı. Yandex, ancak geçtiğimiz yıl kendi evi Rusya'da akıllı telefonlarda en çok kullanılan arama motoru ünvanını kazanabildi ancak Rus arama motoru devi, aynı sonucu masaüstü alanında daha erken alabilmişti.

Akıllı telefonun özelikleri ise göz kamaştırıcı değil. Yandex.Phone, 5.65 inç boyutunda ve Full HD çözünürlüğünde bir ekran taşıyor ve Android 8.1 tabanlı işletim sistemine sahip bu cihaza Qualcomm Snapdragon 630 işlemcisi güç veriyor. Telefonun arka yüzünde ise bir parmak izi okuyucusu bulunuyor ve temassız ödeme için NFC desteği de cihazda mevcut. Kamera kısmında ise telefonun arka yüzünde 12MP+5MP'lik ikili bir sensör bulunuyor ve telefonun ön yüzünde ise 5MP çözünürlüğünde bir özçekim kamerası mevcut. Telefonda aynı zamanda Yandex'in dijital asistanı Alice de mevcut. Alice, 34.000 farklı özel komutu algılayabiliyor ve akıllı asistan, Rusça'yı "insan seviyesine yakın derecede bir isabetlilik ile" algılayabiliyor. Alice'in yeteneklerinin arasında Yandex'in rehberinde bulunan birçok işyerini ve servis sağlayıcılarını bulmanıza yardım etmek ve arayan numaraların kayıtlı işyerlerine ait olması durumunda arama rehberine otomatik olarak bu detayları ekleyebilmek gibi detaylar da bulunuyor.

Yandex.Phone 17.990 Ruble (270 Dolar) fiyat etiketine sahip ve bugünden itibaren Yandex'in Moskova'daki merkezinde satışa sunulacak. Cihaz, yarın ise arama motoruna ait Beru isimli çevrimiçi alışveriş sitesinde satın almaya açılacak ve Rusya'daki mağazaların yanı sıra Rus operatörü Beeline da telefonu satışa sunacak.

Okuyucu Yorumları