Yarım Tonluk İşlemci Müzeye Kuruldu!

1 milyon elle yapılmış lehim, harcanan 40 bin sterlin... İşte size el yapımı, yarım ton ağırlığa sahip işlemci!

Yarım tonluk işlemci!

Yaklaşık yarım ton ağırlığında, 42.000 transistörden oluşan el yapımı işlemci, İngiltere'nin Bilgi Çağı'nı anlatan müzesi Centre for Computing History'ye yerleştirildi. Hayır, 40 sene öncesinin işlemcilerinden bahsetmiyoruz.

James Newsman'ın içinde dolaşabileceğiniz büyüklükteki işlemcisi, 2012'deki bir iş konuşması sonucunda doğdu. Geçen hafta Centre for Computing History'ye konuşan Newman, "Tüm bunlar transistörleri öğrenme isteğiyle başladı. Ancak işin ucu elimizden kaçıverdi!"

Newsman'ın hedefi, işlemciyi kendisi inşa edip, onu çalıştırıp, bu işiyle gurur duymaktan ve işlemcilerin insanların görebileceği ölçeklerde nasıl çalıştığını göstermekten ibaretti. Newsman bunun için 42.300 modern transistörden ve 10.548 LED'den faydalandı. Böylece çekirdek kısmı 15 metre kare alana sığan bir işlemci ortaya çıktı. RAM ve programlanabilir ROM'un her biri 256 bayt kapasiteye sahipken, 500 watt'lık enerjinin çoğu LED'leri yakmak için kullanılıyor.

Yarım Tonluk İşlemci Müzeye Kuruldu!

Newsman, işlemcinin saat hızının 20kHz civarında olduğunu söylüyor. Bu işlemci için program yazmak isteyenler, resmi Megaprocessor sayfasına bakabilirler. Newsman'ın işlemciyi dört senede inşa ederken karşılaştığı sorunlara ise buradan ulaşabilirsiniz.

Okuyucu Yorumları