Yeni nesil dijital asistan: Viv

Apple'ın dijital asistanı Siri'yi yaratan ekip çıtayı biraz daha yükseltti. Viv ile tanışın!

Siri'den sonra Viv!

Kullanıcıların doğal bir biçimde yaptıkları sorgulamalara karşılık verebilen ilk modern uygulamalardan biri olan Apple'ın ünlü dijital asistanı Siri'nin yapay zeka sisteminin ardında iki isim var: Dag Kittlaus ve Adam Cheyer. İşte bu ikili geçtiğimiz gün yaklaşık dört yıldır üzerinde çalıştıkları yeni nesil bir yapay zeka asistanını görücüye çıkardı: Viv.

Siri'nin çok daha gelişmiş bir versiyonu olarak lanse edilen Viv, sorgulamalar için basit bir web taraması yapmanın ötesinde çok sayıda hizmetle bağlantılı. Bu yeni nesil dijital asistan için New York'ta gerçekleştirilen tanıtım etkinliğinde 20 dakikalık bir demo gösterisi süresince Viv'in bir dizi karmaşık isteği sorunsuz bir biçimde karşıladığı; üçüncü parti mağazalarla iletişime geçip çeşitli ürün siparişleri vermek ve rezervasyonlar yapmak gibi karmaşık işlemleri bile gerçekleştirdiği fark ediliyor.

Siri ve Viv arasındaki en temel fark ise Viv'in çok daha açık bir platform olması. Zira Siri'ye dair en büyük eksikliklerden biri onun oldukça sınırlı sayıda görevi yerine getirebiliyor olması ve bunu da çoğunlukla bir web araması üzerinde temellendirmesiydi. Viv'i ise daha çok Amazon'un Alexa algoritması ya da Facebook'un Messenger bot'larıyla karşılaştırmak mümkün. Viv'i geliştiren firmanın bu asistan için kullandığı slogan da aslında bu durumu oldukça iyi bir biçimde özetliyor: "Zeka faydaya dönüşüyor." ("Intelligence becomes a utility.") Viv'in sahip olduğu yapay zeka iletişim ve sohbet anlamında çok daha gelişmiş bir algoritmaya sahip olmasının yanında birçok cihaz ve dijital hizmetle de etkili bir entegrasyona sahip.

Okuyucu Yorumları