Yeni Zararlı, Kulaklıkları Mikrofona Dönüştürüyor!

Yeni üretilen bir zararlı, kulaklıkları mikrofona dönüştürerek şaşırtan bir yol izliyor!

Kulaklıklar mikrofona dönüşürse!

İsrail'deki Ben Gurion University araştırmacıları, takılı olan kulaklıkları mikrofona dönüştürebilen bir malware (kötü amaçlı yazılım) üretmeyi başarmış durumdalar.

Eğer daha önceden eski kulaklıkları standart girişe bağladıysanız, kulaklıkların temel olarak küçük mikrofonlar olduğunu biliyor olabilirsiniz. Ancak bu malware biraz daha farklı çalışmakta. "Speake(a)r" adlı bu yazılım, aynı şeyi yapsa da bunu yazılım aracılığı ile yapmakta.

Wired'ın açıkladığına göre bu malware, RealTek ses codec çiplerinde bulunan ancak az bilinen bir özelliği kullanarak, sessiz bir şekilde bilgisayarın çıkış kanalını giriş kanalı olarak değiştiriyor ve bu da mikrofon girişinde hiçbir şey olmasa da, kulaklık girişi aracılığı ile ses kaydı yapılabilmesine imkan tanıyor. Araştırmacılar, RealTek çiplerinin yaygınlığı da bu saldırının neredeyse tüm masaüstü bilgisayarlarda ve dizüstü bilgisayarların büyük bir kısmında işe yaraması anlamına gelmekte.

Wired'ın söylediğine göre, Ben Gurion araştırmacıları bir Sennheiser kulaklığı kullanarak 6 metreye kadar ulaşan mesafelerden sesleri kaydedebilmektelerdi. Görünene göre, kayıtlar sıkıştırılıp internet üzerinden gönderildikten sonra bile kayıt içerisinde sesler ayırt edilebilmektelerdi.

Dahası, araştırmacıların kullandıkları çip özelliği amacına uygun bir şekilde çalıştığından dolayı – girişleri ve çıkışları değiştirmek – bu tür bir saldırıya karşı korunmak oldukça zor gözükmekte.

Fikrin kesinlikle ilginç olduğu söylenebilir ancak dinlenmeniz için en kolay yöntem olduğu söylenemez. Eğer evinizde herhangi bir nesnelerin-interneti cihazınız bulunuyorsa – kameralar, ışıklar, ev otomatikleştirme merkezleri ve benzeri – bunlar da casusluk için kullanılabilmekte. Tabi ki hemen herkesin cebinde taşıdığı ve batarya durumunun bile konumu ele verebildiği küçük casus bilgisayarları da unutmamak gerekiyor...

Okuyucu Yorumları