Yıllar sonra, IE'siz, Edge'li bir Windows 10!

Internet Explorer, onlarca yıl sonra, Windows 10 ile birlikte tarihi darbeyi yedi!

Internet Explorer'a elveda!

Microsoft, uzun yıllar sonra ilk kez Internet Explorer'ın varsayılan web tarayıcısı olmadığı bir Windows yayınladı. Windows 10, IE yerine "yeni" web tarayıcısı Edge ile geliyor.

Edge yeni bir marka olsa da, aslında Internet Explorer'ın üzerinde önemli değişiklikler yapılmış ve çalışılmış bir sürümü. Edge, halen Trident motoruyla çalışıyor ancak bu, Edge ile IE arasında ortak noktaların çok olduğu anlamına gelmiyor. Microsoft, Edge ile birlikte IE'nin "eski" kodlarını motordan kaldırıyor ve rendering motorunu modern standartları destekleyecek biçimde güncelliyor. Yeni tarayıcı, Cortana entegrasyonu, içerik işaretleme ve yeni okuma modu gibi yenilikler de sunuyor.

İlk sonuçlar, Edge üzerindeki yoğun çalışmaların işe yaradığını, tarayıcının performans testlerinde Chrome'u geçtiğini gösteriyor. Edge'in arayüzü ise köşeli kenarları ve modern simgeleriyle Windows 10'a uyum gösteriyor. Gri ve siyah renklere ağırlık veren varsayılan tema hoşunuza gitmezse, koyu temayı da seçebilirsiniz. Ancak tarayıcıyı kişiselleştirme konusunda bundan ileri gidemiyorsunuz.

Microsoft'un yeni web tarayıcısı için Edge ismini seçmesinin önemli bir nedeni var. Tarayıcının simgesinin IE'nin simgesine benzemesi için "e" harfiyle başlaması gerekiyordu. Bu sayede IE'nin aklımıza kazıdığı küçük "e" harfli simgesi hayatını sürdürmüş oluyor.

Yıllar sonra, IE'siz, Edge'li bir Windows 10!

Şimdiye kadarki Windows'larda bulunan Internet Explorer sürümleri, kullanıcıların çoğunu diğer tarayıcılara geçmekten alıkoyamamıştı. Edge, bunu başarırsa Windows 10'un yaygınlaşmasıyla birlikte pazar payında yavaş bir artış görecek. Ancak Google ve Mozilla'nın boş durmayacağını, firmaların Edge'i bir tehdit olarak algılayacaklarını ve web tarayıcılarını tüm güçleriyle yaymaya çalışacaklarını hesaba katmak gerekiyor.

Bununla birlikte Edge'in henüz kusursuz bir web tarayıcısı olmadığı bir gerçek. Tarayıcı henüz eklenti desteğine sahip değil ve bu eksiklik, Chrome'un işine yarayacaktır.

Microsoft'un 5 milyon kullanıcısının geri bildirimleriyle şekillendirdiği Edge, bakalım önümüzdeki aylarda ve yıllarda Windows 10 kullanıcılarının ilk tercihi olarak kalmayı başarabilecek mi.

Okuyucu Yorumları