Zararlılar hakkında 5 efsane!

Virüsler hakkında bu 5 şehir efsanesinin gerçek olduğuna inanıyorsanız, başınız dertte olabilir!

Zararlılar hakkında 5 efsane!

Zararlılar neredeyse her yandan karşımıza çıkıyor. Bu sayede "zararlı", "virüs", "güvenlik riskleri" gibi terimleri çoğumuz yakından tanıyor. Ancak ne yazık ki çoğu kullanıcı, güvenlik konusunda bazı yanlış bilgilere de sahipler. Bir güvenlik yazılımı kullansanız dahi doğru davranmamanız halinde riskte olabilirsiniz. İşte sisteminizin zararlıların ele geçmesine neden olabilecek 5 yanlış inanış.

1. "Virüs bulaştığında bunu fark ederim"

Modern zararlılar sessizlikleriyle dikkat çekiyorlar. Bazı tür zararlılar PC'nizi yavaşlatabilse de bu durum, artık her zararlıda gerçekleşmiyor. Hatta bazı zararlılar kendilerini normal yazılımlar gibi gösterebiliyorlar.

2. "Garip siteleri açmıyorum, o yüzden bana bir şey olmaz"

Dosya paylaşımı, yetişkin içerik siteleri gibi sitelerde zararlılar bulunabileceği doğru. Ancak normal web sitelerinde de zararlı bulunabiliyor. Bunun nedeni, parolalarının zayıf olması veya güvenlik sorunları nedeniyle hack'lenmiş olmaları. Bu yüzden "karanlık" siteleri ziyaret etmemek, artık zararlılardan ve saldırılardan kurtulmak için yeterli değil.

"Mac'lere zararlı bulaşmaz"

3. "Mac'lere zararlı bulaşmaz"

Listemizdeki en tehlikeli efsanelerden biri de bu. Apple, bu iddiayı web sitesinden kaldıralı yıllar olsa da, Mac kullanıcıları hala bilgisayarlarına zararlı bulaşmayacağını düşünüyorlar. Zararlıların Windows işletim sistemi için daha büyük bir sorun olduğu doğru, ancak suçlular Mac'i unutmuş değiller. Son senelerde Mac'e özel zararlıların ortaya çıktığına rastladık. Bazı zararlılar ise hem Windows'u, hem de Mac'i etkileyebiliyor.

4. "Bilgisayarımda çalacak bir şey yok"

PC'nizde önemli bilgiler depolamasanız da suçluların işine yarayacak birçok bilgiye sahip olabilirsiniz. Adres defterinizdeki herkes, spam e-postalar için iyi bir potansiyel oluşturur. Web tarayıcınızla bağlantınız arasına bir zararlı yerleştirilerek oturum açma bilgileriniz çalınabilir. Suçlular için çekici bir hedef olmak için çok zengin olmanıza gerek yok, genelde sadece kendiniz olmanız yeterlidir.

5. "Bilgisayarı formatlayıp, yedekten geri alabilirim"

Çoğu kullanıcı, zararlılardan bilgisayarı sıfırlayıp, işletim sistemini baştan kurup, yedekteki dosyaları geri alarak kurtulmanın en iyi yol olduğunu düşünüyor. Bu çok iyi bir plan olsa da, dikkatli olmazsanız işlerin karışmasına neden olan zararlı dosyayı da geri yükleyebilirsiniz. Yedek de olsa dokümanlarınızın ve verilerinizin virüslere karşı tarandığından emin olun.

Okuyucu Yorumları