Zuckerberg'i üzecek haber!

Zuckerberg bu radikal kararı verirken, başına bunların geleceğini herhalde tahmin etmyordu!

Zuckerberg'i üzecek haber!

Bir süre önce Facebook bünyesine katılan ve Zuckerberg'in kontrolüne geçen Instagram kullanıcı kaybediyor. Aralık ayı sonlarında kullanıcı sözleşmesinde değişiklikler yapan site, Instagram kullanıcılarının yükledikleri fotoğrafları istediği gibi, asıl sahiplerine herhangi bir ödeme yapmak zorunda olmadan kullanabilme hakkı olduğunu sözleşme maddeleri arasına eklemişti. Anlaşılan bu parlak fikir kullanıcıların pek hoşuna gitmemiş.

Facebook oyun ve uygulama istatistikleri oluşturan AppStats, sözleşmede yapılan değişikliğin ardından Instagram'ın, aktif kullanıcılarının yarısını yitirdiğini açıkladı. Değişiklik öncesi günlük aktif kullanıcı sayısı 16,3 milyon civarındayken bugün 7,6 milyona kadar gerilemiş durumda.

Bu kullanıcı tepkisi firmanın kararlarını nasıl etkileyeceği konusunda henüz içeriden bir işaret gelmiş değil. Ama internet üzerinde paylaşılan içeriği sahiplerinin izni olmadan kullanma arzusunda olan tek kuruluş Facebook değil. İngiltere hükümeti, hazırlamakta olduğu yasa değişikliğiyle, isteyen her firmanın, kullanıcıların Facebook ya da Instagram üzerinde paylaştığı içeriği kullanabilmesinin yolunu açmaya hazırlanıyor. Eğer nu yönde yasal düzenleme yapılabilirse, yaratıcısının kim olduğuna dair bilgi taşımayan her türden veri "yetim eser" olarak sınıflandırılacak ve kâr amaçlı firmalar tarafından kullanılabilecek. İngiltere hükümetinin, uzmanlar tarafından "21. yüzyıl tarzı mülksüzleştirme" olarak adlandırılan yasal değişiklikleri yapıp yapamayacağı herkesin merak konusu.

Okuyucu Yorumları