3D yazıcı Cube 2 testte!

Son zamanların ilgi çeken teknolojisi 3D yazıcılara iyi bir örnek olan Cube 2 testte!

CHIP Online Notu 87
  • Pratik kullanım
  • Baskı kalitesi
  • Wi-Fi bağlantısı
  • Dokunmatik ekran
  • Kişisel kullanım için uygun
  • Sesi rahatsız edici olabiliyor
  • Yazılımının gelişmesi gerek

3D yazıcılar son günlerde bir hayli konuşuluyor, dikkatleri üzerine çekiyor. Belki bu trend sizde de merak uyandırmış ve hatta bu tür ürünlerde daha önce model yaratma imkanı da bulmuşsunuzdur. Bu yeni akım oldukça çekici görünse de şimdilik 3D yazıcı teknolojisinin henüz yeni yeni geliştiğini söyleyebiliriz. Ancak önümüzdeki dönemde bu cihazlar sayesinde çok güzel işler yapılacağı da aşikar. Evet, bugünkü konumuz 3D yazıcılar ve inceleyeceğimiz model de 3D Systems'in Cube 2 platformu.

Bir süredir test merkezimizde konuk ettiğimiz Cube 2'nin elimizde olduğu süre boyunca birbirinden farklı modeller ürettik. Oldukça kompakt yapıda olan ürün, özellikle kişisel kullanımlar için ideal. Fiyat olarak da daha önce incelediğimiz Ultimaker 2'ye göre daha ulaşılabilir görünen yazıcı, kullanım kolaylığıyla da oldukça pratik. Hemen kabaca Cube 2'yi tanıyalım ve ardından da ince işçilik kısmına geçelim.

Cube 2, farklı renk seçeneklerine sahip olmakla birlikte kartuşuyla da farklı renklerde modeller üretebilmenizi sağlayan bir 3D yazıcı. Ortasında çıkartılabilir cam bir tabaka bulunduran Cube 2, bu alanda 14'e 14 cm ebatlarda modeller üretebilmenizi sağlıyor. Hemen altında dokunmatik bir ekran bulunduran cihaz ile ister USB yoluyla, ister Wi-Fi üzerinden bilgisayarınıza bağlanarak modeli seçebiliyor ve ardından yazdırma işlemini başlatabiliyorsunuz.

Peki, baskı işlemi nasıl oluyor? Şimdi biraz bundan bahsedelim...

Pratik 3 boyutlu yazdırma

3D yazıcılar mantık olarak aynı şekilde çalışıyor. Cube 2 de X ve Y koordinatlarında hareket ederek modeli yazan bir kafa ve model katman katman yazıldıkça aşağı doğru Z düzleminde hareket eden bir platform çerçevesinde çalışıyor. Cube 2'de ayrıca modeli yazdırmadan önce cam tepsiyi yerinden söküp yazıcının beraberinde getirdiği suda çözülebilir yapışkan maddeyi sürmek gerekiyor ki, bu yapışkan madde yardımıyla model işlem süresince cam yüzeyde sabitlenebilsin.

Cube 2, oldukça pratik çalışıyor demiştik. Öyle ki herhangi bir model yazdırmadan önce etraflıca ayar yapmanıza gerek yok. Öte yandan yazıcının ilk kurulum noktasında da detaylı ayarlarla kullanıcının kafasını karıştırmamasını bir hayli beğendik. Hatırlayacak olursanız daha önce incelediğimiz Ultimaker 2'de, bu ayarlar karşısında kullanıcıların oldukça zorlanabileceğinden bahsetmiştik ve gözlemlemiştik. Ancak Cube 2 oldukça kolay bir şekilde çalışıyor. İlk kurulumda yalnızca birkaç yapılandırılması gereken ayar var, onları da zaten ekran üzerinden "İleri" butonuna basarak halledebiliyorsunuz.

Cube Software

Peki, Cube 2'de kendi modelinizi nasıl yazdıracaksınız? Yazıcının kendine ait bir yazılımı var. Cube Software adında olan yazılımı Cubify.com'dan edinebiliyorsunuz. Yazılım .STL dosyalarını açabiliyor. Böylece modelleme yazılımlarında bastırmak üzere hazırladığınız modeli ya .STL dosya formatında kaydedeceksiniz ya da üçüncü parti yazılımları kullanarak daha sonra .STL formatına dönüştüreceksiniz. Modeli bu dosya formatına dönüştürdükten sonra Cube Software'i açıp modeli Import edebilirsiniz.

Cube 2, yalnızca kendi özel formatındaki dosyaları okuyabiliyor. Cube Software'i kullanarak modeli .CUBE formatına çevirmek gerekiyor. Elbette bir iki de ayar yapmak... Yazılım içinden modelinizin boyutunu, baskı kalitesini ve yönünü belirleyebiliyorsunuz. Ardından da modeli bir USB belleğe atıp 3D yazıcıya atabilirsiniz. Hazır yazılıma değinmişken şunu da söyleyelim: Yazılımın elden geçmesi gerekiyor. Bu haliyle her ne kadar model dönüştürmek ve ilgili ayarları yapılandırmada problem çıkartmasa da hem kullanım hem tasarım anlamında büyük eksiklikleri var. Firmanın bu güncellemeyi çok geçmeden yapmasını umuyoruz.

Sonuç başarılı

Cube 2, yine daha önce diğer 3D yazıcı modellerinde de gördüğümüz gibi iki farklı hammaddeyle çalışıyor. PLA ve ABS olarak ayrılan bu malzemeleri kafa üzerinde eriterek modeli işleyen Cube 2, yalnızca 200 mikron, yani 0.2 mm'lik incelikte baskı yapabiliyor. Baskı kalitesi elbette sonuca ulaşmanızda zamanı etkiliyor. Eğer Cube Software'de yer alan Settings menüsünden Print Mode'u Hallow seçerseniz model çok detaylı olmayacak ve daha kısa sürede bitecek. Ancak bunu Solid olarak belirlerseniz yazıcının daha uzun saatler çalışması gerekiyor. Biz yaptığımız testlerde yaklaşık 10 cm boyunda bir labradoru Strong modda ortalama 5 saatlik sürede yazdırdık. Süre, modelden modele ve yazdırma kalitesine göre farklılık gösterebiliyor.

Öte yandan hazırlık aşamasında yine yazılım üzerinden Raft ve Supports bölümlerini açmanızı öneriyoruz. Zira böylece modelin boşta kalan kısımlarını desteklerle sağlamlaştıran yazıcı, sonuca beklentinize daha yakın biçimde ulaşmanıza olanak tanıyor. Aksi halde modeliniz hayal ettiğiniz gibi olmayabilir.

Son olarak yazıcının ses performansından bahsetmeden geçemeyeceğiz. "Ses performansı" diyoruz çünkü Cube 2, her ne kadar ilk etapta rahatsız edici olmasa da çizim yaparken çıkarttığı sesiyle bir süre sonra rahatsız edebiliyor. Özellikle uzun süreli yazdırma işlemlerinde cihazı bir başına bırakmanızı tavsiye ederiz.

Özetle

Toparlayacak olursak Cube 2, oldukça başarılı bir model. Kişisel kullanımlar için gayet uygun yapıda bulduğumuz cihaz, fazlasıyla pratik çalışıyor ve ortaya güzel sonuçlar çıkartabiliyor. Biz incelememiz süresince pek çok model yazdırma imkanı bulduk. Sonuç genel hatlarıyla gayet tatminkardı. Yazdırdığımız modellerin çevresinde elbette çapakların kaldığını da söylemek gerek. Bu çapaklar daha sonra zımparalanarak veya farklı yollarla giderilebiliyor ki şu an benzer ürünlerde de durum böyle. Bu alandaki teknoloji geliştikçe ve yeni modeller üretildikçe daha iyi sonuçlar alacağımızı düşünüyoruz. Cube 2 de bu yolda fazlasıyla başarılı bir model.

Cube 2, fiyatıyla diğer 3D yazıcılarla kıyaslandığında fiyat/performans oranıyla da dikkat çekiyor. Yazıcı, 2800 TL civarında bir fiyat etiketine sahip.

Kimler Almalı

Cube 2'nin tasarımcılar ve modellemeyle ilgili olan kullanıcıların ilgisini çekebilecek olduğunu düşünüyoruz.

Alternatifleri

Firma, Cube 2'nin yanı sıra Cube 3 ve Cube Pro gibi ürünleri de kullanıcılara sunuyor. Bu tür ürünlere gönül vermiş kullanıcılar, bu modelleri de inceleyebilirler.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli 3D Systems Cube 2
Ürün Markası 3D Systems
CHIP Online Notu
87
Teknoloji Plastic Jet Printing
Kalite 200 micron (0.2 mm)
Ekran Var
Bağlantılar USB, Wi-Fi
Malzeme PLA / ABS
Maksimum Model Boyutu 14 x 14 x 14 cm
Boyutlar 260 x 260 x 340 mm
Ağırlık 4.3 kg
Okuyucu Yorumları