Aspire Switch 10 E testte!

Acer'ın yeni Aspire Switch 10 E modelini inceliyoruz Bakalım selefine göre ne gibi yenilikler mevcut

CHIP Online Notu 74
  • Küçük ve portatif
  • Renk seçenekleri
  • Uygun performans
  • Klavye
  • Ekran yansıması
  • Dengesiz yapı

Acer'ın geçen yıl incelediğimiz hibrit modeli Aspire Switch 10'dan sonra bu defa onun yeni modeli Switch 10 E de raflardaki yerini aldı. İncelememiz için gönderilen Switch 10 E, kompakt boyutlarıyla mobil kullanıcılar için uygun bir çalışma platformu sunmayı hedefliyor. Selefi gibi portatif yapıda olmasının yanında 2'si 1 arada kullanım imkanı tanıyan Switch 10 E, hem tablet hem dizüstü bilgisayar formunda kullanılabiliyor. Tasarımıyla Red Dot ödülü kazanan bu model, görünümüyle selefinden biraz ayrılıyor. Renkli ve canlı farklı renk seçenekleriyle daha eğlenceli görünen Switch 10 E, peki detaylarında neler gizliyor. Şimdi daha yakından bakalım...

Renkli ve canlı tasarım

Renkli ve canlı tasarım

Renkli tasarımıyla dikkat çeken Switch 10 E, selefine göre daha eğlenceli bir tasarıma sahip. Switch 10 sade görünümüyle daha profesyonel dururken, Switch 10 E ise daha canlı ve renkli. Elimizdeki model mor renkte. Bunun yanında turuncu, kırmızı, yeşil, mavi gibi farklı canlı renk seçenekleri de mevcut.

Switch 10 E'nin ağırlığı yalnızca 1.2 kilogram dolaylarında. 22 mm'lik kalınlığında olan cihaz, elbette bu kalınlığa dizüstü formunda kullanıldığında ulaşıyor. Ekranı klavyeden sökerek kolaylıkla tablet moduna geçebiliyorsunuz.

Switch 10 E, 10.1 inç boyutunda bir ekranın sahibi. 1280x800 piksel çözünürlüğünde olan ekran, IPS panele sahip. IPS tabanlı paneller geniş görüş açısı sunması ile ünlüler fakat bu durum Switch 10 E için geçerli değil. Zira ekranda parlak malzeme kullanılmış, bu da onu yansımalara maruz bırakıyor.

Ekranla ilgili karşılaştığımız bir başka sorun, ekranın klavyeye göre çok daha ağır olması. Ekranı biraz geriye yatırdığınızda, bilgisayarın dengesi bozuluyor ve laptop geriye doğru yatıyor. Gerçi ekranı çok fazla geriye yatırmadığınızda böyle bir sorunla karşılaşmıyorsunuz, ancak yine de bunun olmaması gerekir. Yine ekran kapağı kapalıyken, onu açmanın da bir o kadar zor olduğunu söyleyelim.

Switch 10 E'nin çevre bağlantılarına bakalım. Tablet tarafında microUSB, microHDMI ve microSD kart gibi slotları görüyoruz. Sağ kenarda da güç butonu, ses butonu ve Windows tuşu gibi butonlar mevcut durumda. Klavye çevresindeyse, yalnızca bir USB bağlantısı bulunuyor.

Teknik kadro ve performans

Teknik kadro ve performans

Switch 10 E'nin teknik kadrosuna bakalım. Burada selef modelden büyük farklılıklar görmüyoruz. Az önce de dediğimiz gibi, Switch 10 E selefinin yenilenen sürümüyle karşımızda. En büyük farkı tasarım ve işlemcisiyle gösteren cihaz, elbette buna Windows 10 işletim sistemini de ekliyor.

İşlemci hanesinde Intel'in bu yılın ikinci çeyreğinde çıkan Atom platformundan x5-Z8300'ü bulunduran Switch 10 E, 1.44 GHz frekansında çalışıyor. Fakat 1.84 GHz'e değin hız yükseltmesi mümkün. İşlemciye bağlı olarak Intel HD grafik biriminin de sahibi olan dizüstü, 2 GB kapasitesinde bellekle desteklenmiş.

32 GB kapasitesinde depolama alanıyla gelen Switch 10 E, ayrıca microSD kart ile hafızayı genişletme imkanı da tanıyor. Eh buna bulut depolamayı da eklediğimizde mobil kullanımlar için yeterli bir kullanım sağlıyor. Switch 10 E, performansıyla zaten büyük vaatlerde bulunmuyor. Bunu yaptığımız test sonuçlarında da ortaya koyan cihaz, işlem performansıyla tatmin edici seviyeler sunuyor.

  • 3DMark: Cloud Gate: 1,164; Sky Diver: 445
  • PCMark 8 (Home Test): 1,091 puan
  • PCMark 8 Pil Ömrü: 5 saat ve 38 dakika (klavye ile); 7 saat ve 44 dakika (tablet)

Pil konusunda PCMark'ta klavye ile kullanımda 5 saatlik bir sonuç alan Switch 10 E, tablet modunda ise yaklaşık 8 saati görüyor. Uyguladığımız normal kullanım testlerinde ise yaklaşık 10 saatlik bir çalışma sonucunda yüzde 30 batarya seviyesine düşen Switch 10 E'yi, bu senaryoda çok yormadık. Word, e-posta, Chrome ile internet sörfü ve online video gösterimi neticesinde neredeyse tüm günü geçirmenize izin veriyor. Ama Switch 10 E'yi daha yoracak uygulamalar kullanırsanız, yalnızca 4 saat 44 dakikada yüzde 10'a düşeceğinizi de söyleyelim. Bu anlamda Switch 10 E ile Acer'ın iddia ettiği 12 süreye erişemedik.

Özetle

Her yerde rahatlıkla kullanmak için portatif bir laptop arıyorsanız, Switch 10 E de selefi gibi bu iş için gayet uygun. Yalnızca günlük mobil alanda çalışma temposunu değil, aynı zamanda iş seyahati sırasında da rahatlıkla çantaya atılıp götürülebilecek formda olan Switch 10 E, her an kullanıma hazır olmasıyla avantaj sağlıyor. 2'si 1 arada kullanım biçimiyle tablet ve dizüstü formunda kullanılabilen cihaz, performansıyla da ideal yapıda. Elbette beklentiyi büyük tutmamak gerek; bu tip cihazlar bundan birkaç yıl önce popüler olan netbook'lara büyük benzerlik gösteriyor. Switch 10 E, fiyatıyla da uygun bir cihaz. Şu an pazarda 1000 TL civarında bir fiyat etiketiyle bulabilirsiniz.

Kimler Almalı

Switch 10 E, bilgisayarını her an yanında taşımak isteyen fakat büyük ağırlıklara katlanamayan kullanıcılar için harika bir çalışma platformu olabilir.

Alternatifleri

Eğer Switch 10 E fiyatıyla size pahalı geliyorsa, Casper'ın daha uygun fiyatlı Casper Nirvana N200 modelini bulmak mümkün. Fakat bu durumda bazı değerlerden feragat etmek durumunda kalacaksınız.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Acer Aspire Switch 10 E
Ürün Markası Acer
CHIP Online Notu
74
Genel
İşletim SistemiWindows 10
İşlemciIntel Atom x5-Z8300
İşlemci Hızı1.44 GHz
Ekran ve Grafik
Ekran10.1 inç
Ekran PaneliIPS
Çözünürlük1280 x 800 px
Grafik İşlemciIntel HD Graphics
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)2 GB
SSD32 GB
Optik SürücüYok
Bağlantılar
USB 2.01
HDMIVar
VGAYok
BluetoothVar
Kart OkuyucuVar
Boyutlar261 x 180 x 22 mm
Ağırlık1.2 kg
Okuyucu Yorumları