ADATA XPG SPECTRIX D80 İnceleme

Dünyanın en hızlı RAM'i XPG SPECTRIX D80 elimizde!

CHIP Online Notu 91
  • Sıvı nitrojen ile etkili soğutma
  • Üst seviye performans
  • Harika görünüm
  • RGB ışıklandırma ve uygulama
  • Hız aşırtma yetenekleri
  • Yüksek fiyat

Geçtiğimiz sene Computex'te de sahnelenen dünyanın en hızlı RAM'lerine ev sahipliği yapan ADATA, sonunda bu yeni RAM'lerini bizlerle paylaştı. Aslında bir süredir çeşitli platformlarda deneyimliyoruz XPG SPECTRIX D80 RAM'leri. Bu süreçte özellikle sıvı nitrojen soğutma sistemi ve RGB ışıklandırmasıyla beraber test merkezimizi renklendirdiğini söyleyebiliriz. Peki, ADATA XPG SPECTRIX D80 neler sunuyor? Gelin şimdi hep birlikte daha yakından bakalım.

Üst seviye bellek arayanlara özel

Üst seviye bellek arayanlara özel

Şimdi öncelikle XPG SPECTRIX D80'in, elimizde 3600 MHz frekansında çalışan 8GBx2 dual bant RAM'lerinin olduğunu söyleyelim. Ailede çok sayıda seçenek yer alıyor. Ama kabaca söyleyecek olursak, 2666 MHz ve 8 GB'tan 3200 MHz ve 16 GB kapasiteye kadar seçenekleriniz var. Ha, 3600 MHz frekansta Quad, yani dörtlü set olarak da tercih edebilirsiniz ki, bu senaryoda sahip olduğunuz PC konfigürasyonun bütünü inanılmaz olacaktır diye düşünüyoruz.

Öyle ki, XPG SPECTRIX D80, geçtiğimiz yaz, profesyonel hız aşırtma ekibinin ellerinde dünya rekoru elde etmiş bir RAM. Bu bellekler 5531 MHz hıza ulaşmayı başarmış. Biz böyle bir şey denemedik açıkçası. Zaten bu incelememizde çok teknik bilgi verip de sizleri yormayacağız; direkt olarak RAM'lerin pratik kullanımdaki faydalarından bahsedeceğiz. Zira günün sonunda bu RAM'ler ile Battlefield V oynanacak. Fakat ona geçmeden önce bahsetmemiz gereken şeyler elbette var.

Sıvı nitrojenli RAM!

Sıvı nitrojenli RAM!

XPG SPECTRIX D80'in en önemli yanlarından biri kuşkusuz sıvı-hava karşımını deneyen ilk RAM olması. Bellek devresi üzerinde yer alan ısıyı dağıtıcı malzemeleri yanı sıra alüminyum soğutucu ve nitrojen sıvıdan faydalanan RAM, böylece performans yönünden doyurucu bir deneyim sağlıyor. Bu arada uzun kullanımda bu sıvının ısıdan dolayı buharlaşacağını veya sızacağını düşünmeyin.

Hem Intel tabanlı hem AMD Ryzen platformlarında kullanılabilecek olan XPG SPECTRIX D80, Extreme Memory Profile 2.0 profilleri ile hız aşırtma imkanı tanıyor. Eğer hız aşırtma konusunda bilginiz varsa XPG SPECTRIX D80'i dilediğiniz gibi yorabilirsiniz.

Siyah ve kırmızı gibi iki farklı renk seçeneğiyle tercih edilebilen XPG SPECTRIX D80, elbette RGB ışıklandırmalarıyla özelleşiyor. Sıvı nitrojenin kullanıldığı bölüm XPG RGB Sync uygulaması yoluyla kolayca istediğiniz şekilde renkleniyor. Bu arada bu ışıklandıramyı Asus, Gigabyte, MSI ve ASRock'ın kendi RGB uygulamalarıyla da hareketlendirebildiğinizi söyleyelim.

XPG SPECTRIX D80 Battlefield V performansı

XPG SPECTRIX D80 Battlefield V performansı

Sıradan sentetik benchmark testleri yapmak yerine bu kez farklı bir test ile XPG SPECTRIX D80'i değerlendirmeyi uygun bulduk. Bu değerlendirmede aynı zamanda sistemde kullanılan tek kanal ve çift kanal bellek kitlerinin performansa olan direkt etkisini de görebileceğiz. Peki, bunu neden yapıyoruz? Hemen açıklayalım...

Son dönemde fiyat/performans olarak tercih edilen sistemlerde tek kanal RAM kullanıldığını görüyoruz. Ancak geri kalan tarafta harici ekran kartları, M.2 sata SSD'ler yer alıyor. Bu masaüstü PC'lerde de notebook'larda da bu şekilde karşımıza çıkabiliyor. Bunun neticesinde de benchmark yazılımlarında büyük farklar yaşanmıyor belki fakat pratik kullanımda, yani işin oyun ayağında performansınız sekteye uğruyor. Evet, RAM'i tek kanal veya çift kanal tercih ettiğinizde bazı senaryolarda arada adeta uçurum olabiliyor. Bizim kullandığımız senaryo da buna ışık tutar nitelikte.

3.2 GHz frekanslı Intel Core i5-6500 işlemcinin MSI B150 Gaming M3 anakart üzerinde konumlandığı, GeForce GTX 1070 Gaming X 8G ekran kartının bulunduğu ve 512 GB SSD'nin yer aldığı sistemimizde, halihazırda G.Skill'in 2133 MHz 8 GB tek kanal RAM'ini kullanıyoruz. Sistem bu haliyle Battlefield V'te, 64 kişilik haritalara girdiğimizde 30 civarında FPS üretiyor. Peki, sisteme çift kanal XPG SPECTRIX D80'i yerleştirdiğimizde fark ne oluyor?

Evet, XPG SPECTRIX D80'i bu sisteme entegre ettiğimizde ise, yine Battlefield V'te FPS değerinin ikiye katlandığını görüyoruz. Tek kanal RAM kullanıldığında 30 FPS'ler civarında performans alırken, çift kanal RAM ile 100 FPS'leri görmek gayet mümkün.

Yani diyeceğimiz o ki, masaüstü bilgisayar olur, dizüstü bilgisayar olur, eğer oyun için bir bilgisayar satın alacaksanız, mutlaka çift kanal RAM'leri tercih etmenizde yarar var.

XPG SPECTRIX D80'e uyguladığımız testleri hemen yukarıdaki videomuzda görebilirsiniz.

Özetle

Evet, bu incelememizde XPG SPECTRIX D80'e biraz yakından baktık ve sahip olduğu özelliklere değindik. Can alıcı noktada ise, tek kanal ve çift kanal bellek kullanımının performansa olan etkisinden söz etmeyi uygun bulduk. Böylece seçim yaparken daha iyi performans sağlayacak bir tercihte bulunabilirsiniz.

XPG SPECTRIX D80'e dönecek olursak, üst seviye performans isteyen oyun severler gönül rahatlığıyla bu bellek kitini tercih edebilirler. Ancak fiyatı tahmin edilebileceği gibi biraz yüksek. XPG SPECTRIX D80'in 8GBx2 kiti 1600 TL civarında bir fiyata bulunabiliyor.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli ADATA XPG SPECTRIX D80
Ürün Markası ADATA
CHIP Online Notu
91
Tür DDR4
Kapasite 2x8GB
Hız 3600MHz
Soğutma Sıvı nitrojen
CAS CL16-16-16-39
Voltaj 1.35V
Renk RGB
Boyutlar 138 x 46.65 x 8.8 mm
Okuyucu Yorumları