OneTouch Idol 2'yi inceledik!

Alcatel, OneTouch Idol 2 isimli cep telefonuyla konuğumuz. İşte inceleme detayları!..

CHIP Online Notu 87
  • İnce ve kaliteli tasarım
  • Fiyat/performans
  • Arabirim
  • NFC desteği
  • Güç tasarruf modu
  • Android 4.2 sürümü
  • Batarya değiştirilemiyor

Orta seviye cep telefonları arasında son dönemde pek çok model inceleme fırsatı bulduk. Hem performans anlamında taviz vermeyen hem de uygun fiyatlarıyla dikkat çeken bu modeller arasına bugün Alcatel'in OneTouch Idol 2 isimli cebini de katıyoruz. Her keseye uygun fiyatının yanı sıra Vodafone'la satışa sunulmasıyla da tarifeye ek uygun ödeme koşulları seçeneğine de sahip olan OneTouch Idol 2, ilk bakışta tasarımıyla dikkatleri üzerine çekmeyi başaran bir cep telefonu.

Alcatel'in geçtiğimiz günlerde OneTouch Pop C7 isimli giriş segmentinde yer verdiği cep telefonuyla birlikte ülkemizde de satışa sunduğu ve orta segmente konumlanan OneTouch Idol 2 modeli, ilk etapta dış görünüşüyle dikkat çeken bir model. Gerek boyutları gerek görünümüyle oldukça şık görünen telefon, elinizde tuttuğunuzda da kaliteli bir izlenim bırakıyor. 5 inç boyutunda ekranıyla qHD seviyesinde çözünürlük sunan cep, orta segmentin tüm ihtiyaçlarını karşılayacak kapasitede gibi görünüyor. Peki, bakalım detaylarında bizlere neler sunuyor...

Dikkat çekici incelik

Özellikle maliyet avantajıyla öne çıkan OneTouch Idol 2, kaliteli tasarıma sahip bir akıllı telefona terfi etmeyi düşünenler tarafından ilgi çekici bulunabilir. Böyle söylüyoruz çünkü Alcatel'in bu telefonu, uygun fiyatının yanı sıra görünümü ve yapısıyla da gerçekten kaliteyi yansıtan bir model olmayı başarıyor. Özellikle telefonun gövdesinde kullanılan malzemeyi ve inceliğini çok beğendik. Elde tuttuğunuzda iyi bir his bırakıyor. Telefonun sırtındaki malzeme her ne kadar plastik olsa da, geliştiriciler bunu iyi kotarmış ve ortaya şık bir telefon çıkartmışlar. Malzeme kalitesinin yanı sıra telefonun en beğendiğimiz yanı çok ince olması. Tam 7.3 mm'lik incelikte olan OneTouch Idol 2, böylece fark yaratmayı başarıyor. Öyle ki cep, orta segmente konumlanan diğer rakipleri arasında bulunan Turkcell T50, Sony Xperia T2 Ultra, HTC Desire 610 ve Huawei Ascend G610 gibi ceplerden daha ince. Listeyi genişletebilir ve buna üst segment cepleri de dahil edebiliriz elbette.

Kullanıcılar tarafından farklı renk seçenekleriyle de bulunabilecek olan OneTouch Idol 2'nin arka kapağı sabit, çıkartılamıyor. Bu nedenle bataryayı da değiştiremediğinizi hemen söyleyelim. 2000 mAh'lik bir bataryanın sahibi olan cebin microSD ve SIM kart slotları ise cebin hemen kenarına oldukça ince ve şık birer kapak altında gizlenmiş. Güç butonu ve ses tuşları ise diğer kenarda bizleri karşılıyor. Kulaklık bağlantısı üst kenara, microUSB noktası ise alt kenara konumlanan cebin hoparlörleri ise yine alt kenarda bulunuyor.

Orta segmente uygun

OneTouch Idol 2'nin performansına giden yolda teknik birimlerinden bahsedelim. Telefonun üzerinde 5 inç boyutunda bir ekran bulunduğunu söylemiştik. IPS LCD olan ekran, Corning Gorilla Glass'la korunuyor. Böylece çizilmelere ve darbelere karşı koruma desteği gösteren cep, çözünürlük olaraksa qHD, yani 540x960 pikseli bizlere sunuyor. Bu segmentte pek çok cebin tercih ettiği bu çözünürlük oranı, hem performans hem güç tüketimi noktasında iyi bir denge sağladığı için karşımıza sıkça çıkıyor.

Ekranın altında yer alan birimlere baktığımızda işlemci koltuğunda MediaTek MT6582'yi görüyoruz. 4 çekirdekli işlemciyle 1.3 GHz frekansta çalışan telefon, yine 1 GB'lık bellek sahibi. Cep 8 GB'lık dahili hafızaya sahip olsa da içeriğinde pek çok uygulamaya yer veriyor ve kullanılabilir alan olaraksa geriye yaklaşık 3 GB'lık bir dahili hafıza kalıyor. MicroSD kart ile bu alanı 32 GB daha arttırmanız mümkün. Buraya kadar tüm özellikler orta segmentteki ceplerden alışık olduğumuz gibi. Performans noktasında da yakın sonuçlar üreten OneTouch Idol 2'nin, bağlantıları arasında ise NFC göstermesi pek çok rakibinden fark yaratan noktalar arasında.

Telefon ön kamerasıyla 2.0, arka kamerasıyla ise 8.0 megapiksel çözünürlük sunuyor. Arka kamera flaşla desteklenmiş. HDR, panorama, yüz algılama gibi özelliklerin sahibi olan kamera, yazılımında farklı seçenekler de sunuyor. Fotoğraf çekmeden önce ISO değerini ayarlayabilir veya pozlama değeri belirtebilirsiniz. OneTouch Idol 2'nin fotoğraf kalitesi ise kategorisi için iyi seviyede.

Arabirim ve performans

Telefon, işletim sistemi olarak Android 4.2'yi kullanıyor. Özelleştirilmiş yeni bir arabirime sahip olması gayet memnun edici bir görünüm ve kullanım imkanı tanıyor. Temiz bir menü sistemine ve sıradan Android ikonlarına fark getiren ikonlarıyla kullanıma farklılık katan telefon, SwiftKey klavye seçeneğiyle de sahip. Açılışta varsayılan klavye olarak bunu atayabileceğiniz gibi sonra da değiştirebiliyorsunuz.

OneTouch Idol 2'nin arayüzünde kullanılan bir diğer yazılımsa, En Yüksek Tasarruf modu. Benzer isimlerle son zamanlarda pek çok amiralde rastladığımız bu mod, elbette bize telefonun pil ömrünü arttırabilme olanağı tanıyor. Bu moda geçtiğinizde yalnızca arama yapabiliyor ve SMS gönderip alabiliyorsunuz; hepsi bu. Böylece %10'u gören pil ömrü uzun süre dayanabiliyor. Bu arada cebin bataryasıyla günü çıkartmanız mümkün. 3G'de 10 saate kadar da konuşma süresi sunan cebin bataryasının biraz daha geniş olmasını isterdik elbette. Neyse ki telefonda tasarruf modu ihmal edilmemiş.

Şimdi OneTouch Idol 2'nin performans notlarına bakalım. Fiyat/performans noktasında değerlendirdiğimizde gayet iyi bir seviyede göründüğünü söyleyebileceğimiz telefon, hem oyun hem uygulamalarda rahat bir kullanım sağlıyor. Gerek arabirim, gerek kameranın kullanımı gayet akıcı. Öte yandan oyunlarda da segmentine yakışır bir performans gösteriyor. Respawnable ve Real Football 2014 gibi eğlencelik oyunların yanı sıra Asphalt 8 gibi son dönem popüler oyunları da başarıyla çalıştırabilen telefon, AnTuTu Benchmark'ta 17113 skorunu üretiyor. Böylece Galaxy S3 ve Nexus 4 ayarında çalışan cep, CPU Prime'da da 2960 puanı görüyor. Sıra tarayıcı testine geldiğinde de 2022 puanla Galaxy S3'ün yanında yer alan telefon, 3D Mark Benchmark'ta da segmentinde iyi seviyede. Aldığı skorlarla daha önce incelediğimiz Turkcell T50, HTC Desire 610 ve Huawei Ascend G610 ile yan yana duran OneTouch Idol 2, böylece performans anlamında da orta segmentin ihtiyaçlarını karşılayabilecek kapasitede.

Özetle

Alcatel OneTouch Idol 2, özellikle tasarımıyla dikkat çekici bir telefon. Telefonun en çok beğendiğimiz kısmının kaliteyi hissettiren tasarımı ve ince hatları olduğunu söyleyelim. Diğer yandan uygun fiyatı ve performans açısından segmentine uygun yapıda olması da onu fiyat/performans oranında iyi bir seviyeye getiriyor. Her ne kadar Android 4.2 sürümüne dayansa da, özel bir arabirime sahip olması telefonun dikkati çeken diğer yanlarını oluşturuyor.

OneTouch Idol 2'ün fiyatı ise 799 TL. Ayrıca Vodafone tarafından tarifeye ek uygun ödeme koşullarına sahip olduğunu da söyleyelim.

Kimler Almalı

Uygun fiyatıyla tercih edilebilecek olan OneTouch Idol 2, orta segmentte fiyat/performans noktasında iyi bir model arayan kullanıcılara hitap edebilir.

Alternatifleri

OneTouch Idol 2'e yakın fiyatta ancak daha büyük ekranlı bir cep arıyorsanız alternatif olarak Dark Evo P60'ı önerebiliriz. Eğer kesenin ağzını biraz daha açmayı düşünüyorsanız o zaman Sony Xperia T2 Ultra'yı diğer bir alternatif olarak gösterebiliriz. Benzer boyutlarda ise HTC Desire 610'u inceleyebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Alcatel OneTouch Idol 2
Ürün Markası Alcatel
CHIP Online Notu
87
İşletim SistemiAndroid 4.2
İşlemciMediatek MT6582
Çekirdek (CPU)4
Ekran TeknolojisiIPS LCD
Ekran Boyutu5.0 inç
Ekran Çözünürlüğü540 x 960 px
Grafik İşlemciMali-400MP
Bellek (RAM)1 GB
Dahili Depolama8 GB
Arttırılabilir Depolama32 GB
Ön Kamera2.0 MP
Arka Kamera8.0 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Yok
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoVar
Bekleme Süresi550:00 saat
Konuşma Süresi015:00 saat
Boyutlar70 x 136 x 7.3 mm
Ağırlık128 gr.
Okuyucu Yorumları