APU'nun gücü adına

AMD'nin dahili grafik yongalı APU'larına göz atmaya devam ediyoruz.

AMD A6 3500 İnceleme
CHIP Online Notu 85

AMD'nin Fusion yol haritası bağlamında geliştirdiği APU'ları bildiğiniz gibi hem işlemci hem de grafik çekirdeğini tek bir üründe birleştiriyor. Böylece bir APU aldığınızda ayrıca bir ekran kartı almak zorunda kalmıyorsunuz. tabi burada amaç anakartın bir şekilde ekrana görüntü vermesi değil. Zira APU'ların içinde yer alan grafik çekirdeği takdire şayan bir performans sunarken DirectX 11 gibi yeni teknolojileri de destekliyor.

Bu APU'lardan biri de üç çekirdekli A6 3500. 2.1 GHz hızında çalışan APU, AMD Turbo Core ile 2.4 GHz hızına kadar çıkabiliyor. GPU açısından baktığımızda ise 320 Radeon çekirdeğinin 443MHz hızında çalıştığını görüyoruz. GPU ve CPU toplamda en fazla 65 Watt güç tüketebiliyor. Tabi bu değeri baz almak yanlış zira bu değer ancak işlemcinin laboratuvar ortamında ölçülen en yüksek güç tüketimi. Zira normal şartlarda A6 3500 takılı bir sistem komple 40 Watt güç harcıyor.

APU'daki grafik yongası AMD Radeon HD 6530D. Full HD videoların performansından artık bahsetmeye bile gerek yok. Öyle ki bu GPU ile çoğu oyunu orta ayarlarda oynamak bile mümkün. Fakat bu GPU bana yetmez diyorsanız da problem değil. Radeon 6670, 6570 veya 6450 ekran kartlarını kullandığınızda sistem GPU ile bu kartların gücünü birleştiriyor. Tabi bu demek değil ki başka ekran kartı takamıyorsunuz. Anakartınızda PCI Express slotu olduktan sonra her türlü ekran kartını APU ile kullanabiliyorsunuz.

APU'nun performans değerlerine baktığımızda ise 3DMark11 testinden 770 puan aldığını görüyoruz. Bu , AMD'nin HD 6450 ekran kartına eşdeğer bir performans. PCMark testimizden ise 6256 sonucu çıkıyor. Burada güncel sürücüleri kullanmak yaklaşık 100 puanlık bir fark oluşturuyor. Performansın yanında APU'nun diğer özelliklerine de değinelim. Örneğin videolardaki kaliteyi artırma ve titreşimlerin önüne geçme gibi özellikler de dahili grafik yongası ile sunulmakta.

Özetle

Kullanmayacağınız performansa gereksiz para harcayıp ay sonu faturanızı kabartmak istemiyorsanız A6 3500 mutlaka göz atmanız gereken bir APU.
Teknik Özellikler
Ürün Modeli AMD A6 3500
Ürün Markası AMD
CHIP Online Notu
85
İşlemci 2.1 GHz, Üç çekirdekli
GPU HD 6530D
TDP 65 Watt
DirectX desteği 11
Video Motoru UVD3
DDR3 Desteği 1866 MHz
Okuyucu Yorumları