AMD AM1 Kabini Athlon 5350 testte!

AMD'nin AM1 Kabini Athlon 5350 platformu, Intel işlemciler karşısında nasıl bir performans sunuyor?

CHIP Online Notu 85
  • Fiyat / performans
  • Geniş donanım ve yazılım desteği
  • Düşük güç tüketimi
  • Geniş bağlantı desteği
  • Yüksek performansı gözetmiyor

AMD, son zamanlarda gerek işlemci gerek ekran kartı alanında büyük yeniliklerle karşımıza çıkmaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde AMD'nin yeni Kaveri platformundan A8-7600 APU'yu incelemiştik hatırlarsanız. Yine geçen günlerde de "dünyanın en hızlı grafik kartı" iddiasını taşıyan yeni grafik canavarı "Godzilla" lakaplı Radeon R9 295X2 ekran kartını duyuran AMD, şimdi de yeni AM1 Kabini platformu ile bizlerle.

"Kabini" kod adlı AMD APU'larla sistem üreticilerine sunulan AM1 platformu dört ve çift çekirdekli modellerde karşımıza çıkıyor. Bunlardan incelememiz için elimize ulaşan model dört çekirdekli olan Athlon 5350. Ailenin diğer fertleri ise; AMD Athlon 5150, Sempron 3850 ve Sempron 2650.

Yeni nesil grafik çekirdeği (GCN) mimarisi ve "Jaguar" CPU çekirdekleri ile ortaya çıkan AM1 platformu, yükseltilebilir platformda dengeli bir bilgisayar sahibi olmak isteyenlere hitap ediyor. Özellikle uygun fiyatıyla dikkat çeken APU, Intel'in BayTrail platformunun karşısına yerleşiyor. Rakibinin eksik yönlerini görüp bu noktaları değerlendiren Kabini, bazı noktalarda rakibinden 3 kata kadar daha yüksek performans gösterebiliyor.

AMD tarafından AsRock AM1B anakart, 4 GB DDR3-1600 MHz AMD Radeon RAM ve kaliteli güç kaynaklarıyla tanınan Bequiet'ın Straight Power ailesinden 400W'lık güç kaynağı ile bize gönderilen Athlon 5350'ye şimdi daha yakından bakalım.

Mimariye bakalım

Söze önce Athlon 5350'nin mimarisiyle başlayalım isterseniz. AMD K16 adını da taşıyan Athlon 5350, 28 nm mimarisinde. Maksimum tükettiği güç değeri yalnızca 25W. Bu yönüyle bir hayli dikkat çeken APU, DirectX 11.2 ve Windows 8.1 desteği de gösteriyor.

4 adet "Jaguar" çekirdekli yapıda olan Athlon 5350, 2.05 GHz frekansında çalışıyor. Böylece Kabini ailesinin en güçlü üyesi olmayı başaran Athlon 5350, grafik işlemcisi olaraksa Radeon R3 serisinden Radeon HD 8400'ü üzerinde taşıyor. Graphics Core Next mimarisine dayalı grafik birimiyle 128 çekirdeğinin sahibi olan işlemci, 600 MHz'lik GPU frekansı sunuyor.

Ofisimize yanında 4 GB DDR3-1600 MHz AMD Radeon RAM'le gelen işlemci, özellikle bu yönüyle Intel'in BayTrail platformunun karşısında fark yaratıyor. BayTrail'in 1333 MHz'lik bellek desteği karşısında çıtayı 1600 MHz seviyesine çıkartan Athlon 5350, toplamda 16 GB'a kadar da kapasite desteğine sahip. Ayrıca AsRock AM1B ITX anakartın üzerinde inceleme fırsatı bulduğumu işlemci, diğer yandan Asus, BioStar, MSI ve Gigabyte marka Micro-ATX ve Mini-ATX anakartlarla da kullanılabilecek.

İncelediğimiz Athlon 5350 gibi dört çekirdekli çözümlerinde iki SATA 6 Gbps, iki USB 3.0, sekiz USB 2.0, PCIe 2.0 ve görüntü çıkışı olarak da DisplayPort, HDMI ve VGA desteği veren platform, performans noktasında nasıl davranıyor, şimdi de biraz bundan bahsedelim.

Performans noktası

Performans noktasında, Athlon 5350'nin ve Kabini ailesinin diğer fertlerinin düşük güç tüketimini, düşük fiyat etiketini ve dengeli performansı gözettiğini hemen söyleyelim. Minimum bütçe ile iyi bir sistem toplamak isteyenler tarafından tercih edilebilecek olan Athlon 5350, ofis ve evlerde günlük çalışma temposunu karşılayabilecek ve multimedya uygulamalarıyla birlikte eğlence için de kullanılabilecek bir işlemci.

Intel'in BayTrail platformuna kıyasla daha iyi özellikler gösterebilen Athlon 5350, pek çok teste tabi tutulmuş. Bu testlerin yanı sıra genel kullanım için de yakından incelediğimiz süre boyunca işlemcinin memnun edici bir performans gösterdiğini söyleyebiliriz. Kurulumun ardından AMD'nin sitesinden bize verilen en güncel sürücüleri yüklemeyi de ihmal etmedik elbette.

Diğer yandan şunu da atlamamak gerekli: Athlon 5350'yi çalıştırmamız için gönderilen 400W'lık Bequiet Straight Power güç kaynağı, özellikle sessizliğiyle gerçekten etkileyici. AsRock AM1B anakart, 4 GB DDR3 AMD Radeon RAM ve sessiz çalışan güç kaynağının yanı sıra SSD eşliğinde Windows 8.1 üzerinde çalıştığımız süre boyunca iyi bir izlenim edindik. Özellikle ofis uygulamaları, günlük kullanımlar ve multimedya çalışmaları için tercih edilebilecek olan Athlon 5350, oyun konusunda ise yüksek beklentileri karşılamıyor. Yani son dönem oyunları yüksek grafik detaylarıyla bu sistemde oynamayı aklınızdan geçirmeyin. Fakat diğer yandan grafik detaylarını aşağı çekip 1080p çözünürlükte PES 2014 ve diğer oyunları oynamanız da mümkün.

Özetle

Sonuç olarak Athlon 5350, özellikle güç tasarrufu ve fiyat/performans oranıyla dikkat cekici bir platform olmayı başarıyor. Geniş bağlantı desteğinin yanı sıra donanım ve yazılım konusunda zengin seçeneklere ev sahipliği yapan işlemci, bütçesini yormadan iyi bir sistem sahibi olmak isteyenlerin tercihi olabilir. Bize verilen bilgiye göre Athlon 5350, 55 dolar'lık fiyat etiketine sahip.

Kimler Almalı

Bütçesini yormadan zengin özelliklere sahip iyi bir sistem sahibi olmak isteyenlerin ilk bakması gereken platform Athlon 5350 olabilir.

Alternatifleri

Eğer oyun konusunda yüksek performans arıyorsanız Kabini platformu yerine AMD'nin Kaveri platformuna bakmalısınız.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli AMD AM1 Kabini Athlon 5350
Ürün Markası AMD
CHIP Online Notu
85
Çekirdek 4
Frekans 2.05 GHz
GCN Radeon Çekirdeği 128
GPU Frekans 600 Mhz
Bellek Frekans 1600 MHz
TDP 25W
Okuyucu Yorumları