R9 Nano, performansıyla coşturuyor!

AMD'nin küçük / dev ekran kartı R9 Nano, performansıyla coşturuyor! Test ettik!

CHIP Online Notu 90
  • High Bandwith Memory teknolojisi
  • mini ITX'e üst düzey performans
  • Düşük güç tüketimi
  • Son derece kompakt boyut
  • Çok pahalı

Hatırlarsanız yakın zamanda AMD'nin amiral ekran kartı Radeon R9 Fury X'i incelemiştik. AMD'nin Fury X'in tanıtımı sırasında ortaya çıkarttığı, ancak yüzünü göstermesinin dışında tüm detaylarını sır gibi sakladığı "minik" R9 Nano'yu ise, çok geçmeden test merkezimize konuk edeceğimizin sözünü de o zamanlar vermiştik. Şimdi o sözü tutmanın zamanı geldi: Evet, AMD'nin boyutlarıyla küçük, ancak performansıyla büyük işler başaran kartı Radeon R9 Nano, elimizde.

En hızlı mini ITX ekran kartı!

En hızlı mini ITX ekran kartı!

Yakın zamanda ekran kartı alanındaki ürün gamını güncelleyen AMD; Radeon R9 Nano'yu da bu kapsamda tanıtmıştı. Mini ITX kasalar için uygun ve boyutlarıyla el kadar olan R9 Nano, yalnızca 6 inç boyutunda ve 175W güç tüketimine ihtiyaç duyan üst seviye bir grafik kartı. Yine Fury X gibi Fiji GPS'sunu kullanan kart, mimari olarak yine HBM, yani High Bandwith Memory bellek teknolojisini kullanıyor.

Şimdiye kadar üretilmiş en hızlı mini ITX ekran kartı olarak dikkat çeken R9 Nano, DirectX 12 ve Vulkan desteği sayesinde oturma odası veya oyun odasında kompakt bir bilgisayar kurup, bununla 4K çözünürlüğe kadar üst düzey oyun desteği isteyenlere hitap ediyor.

İncelememiz boyunca R9 Nano'yla uzun süre vakit geçirdik. Pek çok benchmark testinin yanında gerçek zamanlı oyun testleriyle de yorduğumuz R9 Nano'yu elbette mimarisiyle de ele aldık. Şimdi R9 Nano'ya daha yakından bakalım.

R9 Nano ne getiriyor?

R9 Nano ne getiriyor?

R9 Nano, tıpkı Fury X gibi Fiji grafik yongasını kullanıyor. Az sonra detaylı olarak ele alacağımız High Bandwith Memory bellek teknolojisiyle birlikte, GPU ile bellek yongalarını birbirine yakın konumlandıran ve bu sayede daha hızlı haberleşme ile daha küçük boyutlar sunabilen kart, alandan tasarruf ettiği kadar, enerji tüketiminde de gözle görülür bir düşüş yaşatıyor.

R9 Nano'yu, Radeon R9 290X'le kıyasladığımızda yüzde 40 daha küçük bir boyutla geldiğini görüyoruz. Ayrıca yine Radeon R9 290X'e oranla yüzde 30 oranında daha hızlı çalışan R9 Nano, 4096 stream işlem birimiyle çalışıyor. Yine 290X'e göre 20 derece daha serin çalışan kart, maksimum 75 derecelik sıcaklıklara erişiyor.

28 nm üretim teknolojisinde olan yongasıyla bize 1000 MHz'e kadar GPU frekansı sağlayan R9 Nano, 4096 bit bellek veriyolu ve 512 GB/s bellek bant genişliği ile bize 4 GB HBM bellekleri sunuyor.

Üzerinde yer alan 8 pinlik bağlantısından güç alan kart, az önce de söylediğimiz gibi 175 watt'a kadar güç tüketiminde bulunuyor. Bu değeriyle Radeon R9 290X'e kıyasla yüzde 30 oranında enerji sarfiyatı sağladığını da bu noktada söyleyelim.

Kartın bağlantılarına baktığımızda ise burada üç adet DisplayPort ve bir adet de HDMI bağlantısı görüyoruz.

Evet, R9 Nano'yu tasarım ve teknik açıdan tanıdığımıza göre biraz daha derine inelim ve AMD'nin HBM adı verilen High Bandwith Memory, yani Yüksek Bant Genişliği teknolojisi olarak tanımladığı yeni teknolojisini, daha önce R9 Fury X incelememizde de yaptığımız gibi bir kez daha hatırlayalım.

High Bandwith Memory teknolojisi

High Bandwith Memory teknolojisi

Radeon R9 Fury X gibi R9 Nano da yeni bir bellek teknolojisini bizlere sunuyor. Bu bellek teknolojisiyle GDDR5'e veda eden AMD, R9 Nano'nun daha minimal bir tasarıma sahip olmasını HBM (High Bandwith Memory) teknolojisiyle sağlıyor. Daha yüksek bant genişliğine ulaşmak için daha çok sayıda bellek yongasına ihtiyaç duyan GDDR5'in aksine HBM'de durum biraz daha farklı. GDDR5'te GPU'nun çevresine yerleştirilen her bir bellek yongası yerine HBM'de her bir bellek yongası üst üste dizilebiliyor. Böylece alan kazanımı sağlayan HBM, R9 Nano'da da totalde bize tam 512 GB/s'lik bir bant genişliği sunabiliyor. Öte yandan AMD'nin bu Yüksek Bant Genişliği teknolojisiyle bellek veriyolu da daha önce karşılaşmadığımız ölçüde bir değer sunuyor bizlere. Tam 4096 bit bellek veriyoluna sahip olan R9 Nano, bu anlamda da fark yaratıyor. Zira ekran kartlarında alışık olduğumuz değerlere baktığımızda 192, 256, 384 ve 512-bit gibi bellek veriyolları görüyorduk.

Yine High Bandwith Memory teknolojisi sayesinde az önce de söylediğimiz gibi birbiriyle daha hızlı haberleşebilen yongalar daha yüksek veriyoluna imkan tanırken, bunun yanında alandan tasarruf edilmesine ve R9 Nano'da olduğu gibi, günümüz GDDR5'li ekran kartlarına nazaran, performanstan ödün vermeden daha küçük boyutlu kartlar üretilmesine olanak tanınıyor.

Bunların dışında High Bandwith Memory'nin diğer bir artısı ise elbette enerji noktasında karşımıza çıkıyor. GDDR5'e kıyasla yüzde 60 seviyesinde daha yüksek bant genişliği sağlarken, buna karşılık yine aynı oranda güç tüketim tasarrufu da HBM teknolojisiyle bizlere sunuluyor.

Test zamanı!

Test zamanı!

Evet, R9 Nano'yu daha yakından tanıdık. Peki, kart bize nasıl bir performans sunuyor? Şimdi bu sorunun cevabını arayalım.

Öncelikle elimizdeki test sisteminden bahsetmemizde fayda var. Elbette kartın sunduklarını tam olarak gözlemlemek için R9 Nano'yu bir mini ITX sistemde incelemek gerekiyor. Elimizdeki ana platformu Gigabyte'ın mini ITX anakartı H97N Wi-Fi'ın oluşturduğu sistemde, Intel Core i7-4770 işlemci yer alıyor. İki adet 8 GB'lık Kingston HyperX Predator RAM'le totalde 16 GB kapasitesinde RAM desteği ve AMD Radeon R7 SSD ile 240 GB'lık depolama kapasitesi sahibi olan sistemimizde takılı olan ekran kartı ise kuşkusuz R9 Nano. Monitör olarak da 4K'lı AOC U2868PQU modelini kullanıyoruz.

Performans izlenimlerimizde söze önce R9 Nano'ya uyguladığımız Benchmark sonuçlarıyla başlayacağız. Elbette yaptığımız testler sırasında R9 Nano'yu tek başına değerlendirmedik, onun yanına, rakibi NVIDIA GTX 970 mini'yi de yerleştirdik. Bu bağlamda neredeyse tüm testlerde iki rakibin kıyas tablolarını da sizlere aktaracağız.

İlk durağımız her zamanki gibi 3D Benchmark. Burada FireStrike'tan 11422 puanla ayrılan R9 Nano, Sky Diver'da 26252, Cloud Gate'te 24458 ve Ice Storm'da ise 148903 puan toplamayı başardı.

Hemen akabinde Thief'in sentetik test sonuçlarına göre Full HD çözünürlükte ortalama 59 FPS, 2K'da 57 FPS ve 4K çözünürlükte 35 FPS sonuçlarını alan R9 Nano, böylece ilk intibada memnun edici bir izlenim bırakıyor.

Unigine Heaven Benchmark'a da tabi tuttuğumuz R9 Nano, ortalama 41 FPS sonuç alarak, 1401 değerinde bir skor üretti. Bu testte 2K çözünürlüğü kullandığımızı da söylememizde yarar var.

Evet, gelelim Windows 10'la beraber gelen DirectX12 desteğinin R9 Nano üzerindeki yansımalarına. Burada DirectX12 desteği veren Ashes of the Singularity Benchmark testini çalıştırdık ve hem R9 Nano hem de rakibi GTX 970 mini'yi yan yana koyduk. 2K çözünürlükte 40 FPS'nin üzerini gören R9 Nano, 4K'da da 30 FPS'nin üzerine çıkarak her iki senaryoda da GTX 970 mini'yi geride bırakmayı başardı.

Peki, R9 Nano sentetik testlerin dışında, gerçek oyun deneyiminde nasıl bir grafik çiziyor? Şimdi biraz da bundan bahsedelim.

Oyun performans sonuçları

Oyun performans sonuçları

R9 Nano, her ne kadar 4K çözünürlüğünde oyun oynama imkanı sağlıyor olsa da, biz testlerimiz sırasında oynadığımız tüm oyunları üç farklı çözünürlükte sıralardık. Full HD ve 2K'yı da işin içine dahil ederek Battlefield 4, GTA V, Witcher 3 ve Thief gibi oyunlarda grafik ayarlarının en üst ölçülerde olduğu senaryoları uyguladık. Şimdi R9 Nano'nun bu oyunlardaki aldığı performans sonuçlarına bakalım.

İncelemelerimizin başında test sürecine R9 Nano'nun rakibi GTX 970 mini'yi de dahil ettiğimizi söylemiştik. Bunun için aynı oyunları, aynı senaryolarda GTX 970 mini ile de oynayarak birtakım sonuçlar aldık. Peki, bu sonuçlar ışığında R9 Nano, GTX 970 mini karşısında nasıl bir performans gösterdi dersiniz? İşte bunun cevabı...


Özetle

Tabloları da gördüğümüze göre şimdi genel olarak R9 Nano'nun performansını bir arada özetleyebiliriz. R9 Nano, sizin de gördüğünüz gibi gerçekten üst düzey bir performans gösteriyor. Yalnızca Full HD'de değil, 2K ve 4K çözünürlüğünde de üst seviye grafik detaylarında hatırı sayılır ölçüde sonuçlar veren kart, özellikle Witcher 3 ve GTA V'te 4K çözünürlükte ortalama 30 kare/saniye dolaylarında sonuç almasıyla dikkat çekici duruyor. Bu sonuçlarla şu an mini ITX sistemler için en iyi grafik kartı olmayı başaran R9 Nano, yalnızca performansıyla değil, hem mimarisi hem boyutuyla da, az önce uzun uzadıya anlattığımız gibi fazlasıyla özel bir kart. Elbette özel bir kart olmasının karşılığını da bekliyor. Fiyatıyla 3200 TL dolaylarında olan R9 Nano, açıkçası pahalı. Ancak mini ITX kasada, üst düzey bir performans bekleyenlerin tüm beklentilerini karşılıyor.

Kimler Almalı

Oturma odasında veya oyun odasında, kompakt boyutlarda üst düzey oyun performansı sağlamak isteyen tüm oyunseverler, AMD Radeon R9 Nano'yu yakından görmeli.

Alternatifleri

R9 Nano'nun karşısında NVIDIA GTX 970 mini bulunuyor. Performans olarak geride olduğu açık, ancak fiyatıyla da R9 Nano'nun iki katından neredeyse daha ucuz. Alternatif olarak değerlendirilebilir.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli AMD Radeon R9 Nano
Ürün Markası AMD
CHIP Online Notu
90
Üretim Teknolojisi 28nm
İşlem Birimi 4096
GPU Frekansı 1000MHz
Bellek Teknolojisi 4GB HBM
Bellek Veriyolu 4096-bit
Bellek Bant Genişliği 512 GB/s
Güç Konnektörleri 1 x 8-pin
Güç Tüketimi 175W
PCI-E Standardı PCI-E 3.0
API Desteği DirectX® 12, Vulkan™, Mantle
Okuyucu Yorumları