ONKYO hoparlörlü AOC I2473PWY ne kadar iyi?

AOC'nin, ONKYO hoparlörleriyle ön plana çıkan monitörü bize ne sunuyor?

CHIP Online Notu 73
  • Görüntü performansı
  • Şık tasarım
  • Ayrı hoparlörler
  • Kolay arabirim
  • Miracast teknolojisi
  • Yalnızca 1 HDMI
  • Arabirim İngilizce
  • VESA bağlantısı yok
  • Ses kalitesi beklenti yarattığı ölçüde değil

Monitörlerin kullanım alanları artık sadece masaüstü bilgisayarlarla sınırlı değil. Özellikle AOC I2473PWY ile tanıştıktan sonra yeteneklerinden etkilenme şansınız bir hayli yüksek. AOC I2473PWY tasarımı ve sunduğu özelliklerle günümüzün teknoloji çizgisini en iyi şekilde yansıtıyor. Monitörde 23.8 inç büyüklüğünde bir panel bulunuyor ve panelde Full HD çözünürlükte görüntüler üretilebiliyor. Elbette bahsedilecek detaylar sadece panelle sınırlı değil. Monitörün bağlantı teknolojileri, ince tasarımı ve hatta benzerlerinin çok çok üzerinde olan ses kalitesi de dikkate değer yönler arasında. Şimdi AOC I2473PWY'ye biraz daha yakından bakalım.

23.8 inç / Full HD

Model adına bakıldığında monitör 24 inç büyüklüğünde gibi algılanabiliyor ancak asıl panel büyüklüğü 23.8 inç seviyesinde. Full HD çözünürlükte ve 60 Hz tazeleme hızına sahip görüntüler oluşturulabildiğini söylemiştik. 16:9 oranındaki paneldeki kaplama mat ve böylece ekran yansımıyor. Metrekare başına 250 kandela parlaklık sunan bir aydınlatma sistemine sahip olan monitörde statik kontrast oranı 1000:1 ancak ek teknolojiler sayesinde 50.000.000:1 gibi üstün bir değer elde edilebiliyor.

Siyahın ve grinin birbirinden ayrılması konusunda monitörün gerçekten de performanslı olduğunu söyleyebiliriz. Ancak 250 kandela parlaklık değeri standart bir düzeyde. Bazı kullanıcılar daha parlak renkler için daha yüksek parlaklıkları önemseyebiliyorlar. IPS teknolojisine sahip olan panelin yatay ve dikey eksendeki görüş açısı 178 derece. Ayrıca tepki seviyesi de 5 ms olarak belirtiliyor ki günümüz için fazlasıyla yeterli.

Dikkat çeken detaylar

AOC I2473PWY'nin tasarımı teknik özelliklerinden biraz daha fazla ön plana çıkıyor. Alt çerçeve yaklaşık 10 mm kalınlığında. Üst ve yan çerçevelerde ise 6 mm'lik kalınlıklar mevcut. Bağlantıların tümü ayaklık bölgesinin altında sunulduğu için gövde gerçekten de başarılı bir incelikte. Hatta ayaklık kısmında sunulan 2 x 7W RMS gücündeki stereo ONKYO ses sistemi de en önemli detaylardan birisi.

Monitörün arkası oldukça sade bir görünümde. Gözenekli olan siyah renkteki plastik malzeme bu açıdan biraz daha iyi anlaşılabiliyor. Monitörün inceliği söylediğimiz gibi yeterli bir seviyede. Daha fazla inceltip maliyeti artırmanın veya metalik malzemeler tercih edip kullanıcıların cebini yormanın bir anlamı yok. Burada belirtmek istediğimiz bir diğer mevzu ise monitörün VESA gibi duvara bağlantı şansı sunan bir desteğinin olmadığı. Aynı şekilde ayaklığın altında da bir VESA bağlantısı yok. Monitörü sadece masanızın üzerinde kullanabilirsiniz.

Peki, monitörün sunduğu bağlantı seçenekleri neler? Hatta menü tuşları nerede bulunuyor gibi önemli noktalara da şimdi açıklık kazandırıyoruz. Gördüğünüz gibi monitörün sağ profilinde hiçbir düğme veya bağlantı yok. Solda da aynı şekilde. Tüm bağlantılar arka tarafta bulunuyor. Monitör yaklaşık olarak 15 derece kadar geriye yatabiliyor. Öne yatma açısı da 5 derece seviyesinde.

Arka tarafa baktığımızda sırasıyla HDMI / MHL, D-Sub, Line-in, kulaklık ve adaptör bağlantılarını görüyoruz. HDMI arabirimi aynı zamanda MHL teknolojisine destek veriyor. Böylece MHL destekli cihazlarınızı monitöre HDMI arabirimi üzerinden bağladığınızda aynı zamanda şarj olmasını sağlayabilirsiniz. D-Sub zaten olmazsa olmazlar arasında. Line-in iyi düşünülmüş bir özellik zira ONKYO hoparlörleri başka bir cihazla da kullanmak isteyebilirsiniz. Aslında mobil cihazlardan bağlantı yapmanın bir diğer yolu da kablosuz ekran yani Miracast teknolojisi. AOC I2473PWY Miracast teknolojisine de destek veriyor. Böylece Miracast destekleyen tüm bilgisayarlardan veya taşınabilir cihazlardan anında Full HD çözünürlükte görüntü aktarabilirsiniz. Eksiklik olarak ne var derseniz ikinci bir HDMI arabirimi cevabını verebiliriz. Günümüzde artık HDMI çıkışı olan cihaz sayısı çoğaldı. Kullanıcıların da görüntüleme cihazlarından beklentileri en az iki adet HDMI girişi sunması yönünde.

Arabirim ve hoparlör performansı

Kaynak seçimi, menü ve ses seviyesi ayarı içinse monitörün ön tarafında bulunan dokunmatik tuşları kullanmanız gerekiyor. Normal şartlarda monitöre kaynak girişi olduğunda güç tuşu mavi renkte yanıyor. Kaynak girişi olmadığında veya monitör uyku durumuna geçtiğinde ise renk kırmızıya dönüşüyor. Menü dilleri arasında 16 farklı dil var. Aralarında Türkçe yok. Bu da eksikliklerden biri olarak gözümüze çarpıyor. Sunulan menü yapısı gayet pratik ve iCare, i-Menu, e-Saver, Screen+ gibi ekstra teknolojiler de kullanılabilirliği artırıyor.

Son olarak gelelim monitörün ses performansına. Açıkçası monitörde hoparlör için genişçe bir yer ayrılmış olmasına ve ONKYO markalı hoparlörlerin kullanılmış olmasına karşın biz daha fazla beklenti içindeydik. Öncelikle şunu söylemek gerekiyor: Hoparlörler gerçekten yüksek ses çıkış gücüne sahip. Öte yandan bas seslerini de hissedebiliyorsunuz. Fakat kalite konusuna gelirsek, hala bir monitör hoparlörü seviyesinde olduklarını söyleyebiliriz, daha fazlası değil.

Özetle

AOC I2473PWY, sınıfındaki iyi ürünler arasında. Görüntü kalitesi ve tasarımıyla bizi memnun etmeyi başardı. Eksikleri yok değil ancak sunduğu artı özelliklerle ön plana çıkmayı başarıyor. Özellikle ONKYO markalı hoparlörleriyle diğer monitörlere kıyasla farklılık yaratmayı başaran monitör, yüksek ses çıkış gücüne sahip. Ses kalitesi fena değil, fakat çok yüksek beklentiniz olmasın. Monitörün artılarına devam edecek olursak Miracast desteğini de sayabiliriz. Kablosuz içerik aktarımını tercih edenler de AOC'nin bu monitörünü yakından incelemek isteyebilirler.

AOC I2473PWY'nin fiyatı ise 945 TL civarında.

Kimler Almalı

Ayrı hoparlörleri olan farklı bir monitör arayışı içinde olan kullanıcıların ilgi alanına giren AOC I2473PWY, görüntü performansını ve Miracast desteği gözetenlerin de beğenisini kazanabilir.

Alternatifleri

Eğer yine ince tasarımlı ve Full HD bir monitör arıyor, fakat en az iki HDMI bağlantısına bakıyorsunuz Dell UltraSharp U2415 modelini de inceleyebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli AOC I2473PWY
Ürün Markası AOC
CHIP Online Notu
73
Ekran 23.8 inç IPS (1920x1080)
Arka Aydınlatma LED
Tepki Süresi 5 ms
Parlaklık 250 kandela
Kontrast 1000:1 / 50M:1
Görüş Açısı 178 / 178 derece
Bağlantılar HDMI/MHL, D-Sub, kulaklık
Hoparlör 7W
Güç Tüketimi 49W (Açık), 0.5 (Bekleme)
Boyutlar 610 x 489 x 225 mm
Okuyucu Yorumları